Få mere at vide om strukturen af ​​nyrerne hos mennesker

”Nyrerne er et af de vigtigste organer for kroppen, hvis opgave er at fjerne affald, optage næringsstoffer og opretholde en pH-balance. Få mere at vide om strukturen af ​​nyrerne hos mennesker for at bevare en god nyresundhed."

, Jakarta - Nyrerne er et par bønneformede organer i menneskekroppen. Dette organ fungerer til at fjerne affaldsstoffer fra kroppen, opretholde en balance mellem elektrolytniveauer og regulere blodtrykket. Denne funktion gør nyren til et af de vigtigste organer.

Ved at forstå strukturen af ​​nyrerne hos mennesker kan du forstå nyrens vigtige rolle og vide, hvordan du opretholder nyrernes sundhed. Hvordan er strukturen af ​​nyrefunktionen i kroppen? Tjek følgende forklaring!

Læs også: Pas på, disse 6 faktorer forårsager nyresten

Ved, hvordan nyrerne fungerer

Nyrerne er placeret bag bughulen, med hver nyre placeret på hver side af rygsøjlen. Størrelsen af ​​den højre nyre er generelt lidt mindre, og dens position er lidt lavere end den venstre nyre, for at give plads til leveren.

Nyrevægten hos mænd og kvinder er forskellig. Mandlige nyrer vejer 125-170 gram, mens kvinders 115-155 gram. Den yderste del af nyren kaldes cortex, som er beklædt med fedtvæv og kaldes nyrekapslen.

En sej, fibrøs nyrekapsel omgiver hver nyre. Ud over det tjener to lag fedt som en beskyttende barriere med binyrerne placeret over nyrerne.

Inde i nyren findes en række pyramidale lapper, der hver består af den ydre nyrebark og den indre nyremarv. Nefroner flyder mellem disse sektioner. Dette er strukturen af ​​nyren, der producerer urin.

Blod kommer ind i nyrerne gennem nyrearterierne og kommer ud gennem nyrevenerne. Selvom nyren er et relativt lille organ sammenlignet med andre organer, får nyren 20-25 pct. produktion fra hjertet.

Hver nyre udskiller urin gennem rør kaldet urinledere, der fører til blæren. Nyrernes hovedrolle er at opretholde homeostase, hvilket betyder, at de regulerer væskeniveauer, elektrolytbalancen og andre faktorer, der holder kroppens indre miljø konsistent og behagelig.

Kend nyrernes hovedfunktioner

Som tidligere nævnt er en af ​​nyrernes funktioner som et affaldsudskillelsessystem. Nyrerne udskiller en række affaldsstoffer og udskiller dem i urinen. De to hovedforbindelser, der udskilles af nyrerne, er urinstof, som fremstilles ved nedbrydning af proteiner og urinsyre, som er resultatet af nedbrydning af nukleinsyrer.

Derudover er en anden funktion af nyrerne at genoptage næringsstoffer og opretholde pH-balancen. Nyrerne reabsorberer næringsstoffer fra blodet og transporterer dem derhen, hvor de er mest sundhedsstøttende.

Læs også: Sund livsstil kan forhindre nyresten

Nyrerne reabsorberer også andre produkter for at hjælpe med at opretholde homeostase. Reabsorberede produkter omfatter:

1. Glucose.

2. Aminosyrer.

3. Bikarbonat.

4. Natrium.

5. Vand.

6. Fosfat.

7. Klorid-, natrium-, magnesium- og kaliumioner.

Nyrer assisteret af lunger hjælper med at opretholde en stabil pH i menneskekroppen. Lungerne opretholder pH-balancen ved at moderere koncentrationen af ​​kuldioxid.

Nyrerne regulerer pH gennem to processer, nemlig:

1. Genoptag og regenerer bikarbonat fra urin. Bicarbonatet hjælper med at neutralisere syren. Nyrerne opretholder pH-balancen ved at tilbageholde og frigive bikarbonat for at justere syreniveauet.

2. Udskille brintioner og fikserede syrer. Faste syrer er syrer, der ikke opstår på grund af kuldioxid. Disse syrer er resultatet af ufuldstændig metabolisme af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Faste syrer omfatter mælkesyre, svovlsyre og phosphorsyre.

Nyrerne fungerer også som et osmolalitetsreguleringssystem. Osmolalitet er et mål for kroppens vand-elektrolytbalance, eller forholdet mellem væsker og mineraler i kroppen. Dehydrering er en væsentlig årsag til elektrolyt ubalance.

Hvis osmolaliteten stiger i blodplasma, reagerer hypothalamus i hjernen ved at videresende en besked til hypofysen om at frigive antidiuretisk hormon (ADH). Som svar på ADH foretager nyrerne en række ændringer, herunder:

1. Øg urinkoncentrationen.

2. Øger vandgenoptagelsen.

3. Åbn den del af opsamlingskanalen igen, som normalt ikke kan gennemtrænges af vand, hvorved vandet kan vende tilbage til kroppen.

4. Holder urinstof i nyremarven i stedet for at udskille det, fordi det tiltrækker vand.

5. Reguler blodtrykket.

Læs også: Dette er grunden til, at kroppen har brug for vand hver dag

Vi anbefaler at gøre forskellige måder, der kan hjælpe med at opretholde nyresundheden. Derudover skal du være opmærksom på de forskellige symptomer, der er tegn på nyreproblemer.

Disse omfatter at opleve forhøjet blodtryk, forekomsten af ​​blod i urinen, øget vandladningshyppighed, især om natten, og smerter ved vandladning.

Undervurder ikke de forskellige helbredsproblemer relateret til nyresygdomme, som du oplever. Brug appen med det samme og spørg lægen direkte som det første behandlingstrin.

Du kan også bestille tid på det nærmeste hospital til et nyresundhedstjek. Metoden, Hent Ansøgning nu gennem App Store eller Google Play!

Reference:
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Hvad gør nyrerne?
Healthline. Tilgået i 2021. Nyreoversigt .
National Kidney Foundation. Hentet i 2021. Sådan fungerer din nyre.