Brændende og blærer i huden, disse er symptomer på Dermatitis Herpetiformis

, Jakarta – En brændende eller stikkende fornemmelse visse steder på huden er et symptom på dermatitis herpetiformis. Derudover vil der komme små røde, kløende og blærede knopper. Dette er et tegn eller symptom på dermatitis herpetiformis.

Passende behandling kan hjælpe med at lindre symptomer. Din læge kan ordinere dapson, som vil lindre kløe og knopper i løbet af 1-3 dage. Din læge kan også anbefale en topisk kortikosteroidcreme for at hjælpe med kløe. Hvorfor opstår dermatitis herpetiformis?

Dermatitis Herpetiformis har intet at gøre med herpes

Fra navnet tror mange mennesker, at dette udslæt er forårsaget af en form for herpesvirus. Det har dog absolut intet med herpes at gøre. Dermatitis herpetiformis forekommer hos personer med cøliaki (cøliaki).

Cøliaki (også kaldet cøliaki, glutenintolerance eller glutenfølsom enteropati) er en autoimmun lidelse karakteriseret ved intolerance over for gluten. Gluten er et protein, der findes i hvede, rug og havre. Det er også nogle gange fundet i hvede, der er blevet forarbejdet i planter, der håndterer andre korn.

Ifølge National Institutes of Health vil 15-25 procent af mennesker med cøliaki normalt udvikle dermatitis herpetiformis. Cøliaki kan også forårsage alvorlige mavesmerter, forstoppelse, kvalme og opkastning. Mennesker med dermatitis herpetiformis har normalt ingen tarmsymptomer.

Men selvom de ikke oplever tarmsymptomer, har 80 procent eller flere af mennesker med denne tilstand stadig tarmskader, især hvis de spiser en kost med højt indhold af gluten.

Læs også: Er der en forebyggelse for Dermatitis Herpetiformis?

Tarmskader og udslæt er forårsaget af glutenproteinets reaktion med en speciel type antistof kaldet immunglobulin A (IgA). Kroppen danner IgA-antistoffer for at angribe glutenproteinet. Når IgA-antistoffer angriber gluten, beskadiger de de dele af tarmen, som giver dig mulighed for at optage vitaminer og næringsstoffer.

Strukturerne dannes, når IgA binder sig til gluten og derefter kommer ind i blodbanen, hvor de begynder at tilstoppe små blodkar, især dem i huden. Hvide blodlegemer tiltrækkes af disse træsko. Hvide blodlegemer frigiver kemikalier kaldet "komplementer", der forårsager kløende udslæt.

Hvis test viser, at du har cøliaki, vil din læge bede dig om helt at fjerne gluten fra din kost. Jod, en almindelig ingrediens i salt, kan i nogle tilfælde gøre symptomerne værre. Så den syge skal muligvis også undgå det. En glutenfri diæt er vigtig, men det er kun en del af løsningen. I de fleste tilfælde skal du også tage medicin for at få fuld lindring.

Læs også: Her er, hvordan du overvinder atopisk dermatitis

Specifikke symptomer på Dermatitis Herpetiformis

Man kan sige, at dermatitis herpetiformis er et af de mest kløende udslæt, der kan forekomme. Almindelige placeringer af udslæt omfatter på albuer, knæ, lænd, hårgrænse, nakke, skuldre og balder. Udslættet har normalt samme størrelse og form på begge sider af kroppen og kommer og går ofte.

Inden udslættet bryder helt ud, kan du mærke, at huden i det område, der er udsat for udslæt, brænder eller klør. En synlig, bumslignende klump fyldt med klar væske begynder at dannes. Det kradsede hurtigt.

Klumpen heler i løbet af få dage og efterlader et lilla mærke, der varer i ugevis. Men nye klumper bliver ved med at dannes, efterhånden som de gamle heler. Denne proces kan fortsætte i årevis, eller den kan gå i remission og derefter vende tilbage.

Læs også: Pludselig udslæt hos babyer, pas på atopisk dermatitis

For at vide med sikkerhed, om det symptom, du oplever, er dermatitis herpetiformis, diagnosticeres det bedst med en hudbiopsi. En læge tager en lille prøve af huden og undersøger den under et mikroskop.

Nogle gange udføres en direkte immunfluorescenstest, hvor huden omkring udslættet farves med et farvestof, der vil indikere tilstedeværelsen af ​​IgA-antistofaflejringer. En hudbiopsi kan også hjælpe med at afgøre, om dine symptomer er forårsaget af en anden hudsygdom. Blodprøver for at kontrollere for antistoffer i blodet kan også udføres. En tarmbiopsi kan udføres for at bekræfte enhver skade fra cøliaki.