Ting du skal vide om fostervand under graviditet

”Fostervand er et grundstof, der spiller en vigtig rolle under graviditeten for en sund udvikling af fosteret. Mængden af ​​fostervand bør altid kontrolleres for at bestemme fosterets velfærd i livmoderen. I alderen før fødslen er det normalt, at fostervandet falder, eller at fostersækken pludselig brister. Dette indikerer, at leveringstidspunktet er tæt på."

, Jakarta – Fostervand er en klar, gullig væske, der opbevares i fosterposen. Denne væske ophobes i fostersækken i de første 12 dage efter undfangelsen. Fostervand omgiver den voksende baby i livmoderen, og mængden vil stige, efterhånden som graviditeten skrider frem.

Fostervand har mange vigtige funktioner for fosterets sunde udvikling. Men hvis mængden af ​​fostervand i livmoderen er for lille eller for stor, kan der opstå komplikationer. Det følgende er information om fostervand, som mødre har brug for at kende.

Læs også: Disse er tips til at opretholde tilstrækkelig fostervand

Funktioner af fostervand under graviditet

Der er flere funktioner af fostervand under graviditeten, som mødre skal forstå, nemlig:

  • Beskyt fosteret. Fostervandet beskytter barnet mod ydre tryk og stød.
  • temperaturkontrol. Fostervandet holder barnet varmt og holder en normal temperatur.
  • Forebyg infektion. Fostervand indeholder antistoffer, så det kan beskytte barnet mod infektion.
  • Hjælper udviklingen af ​​lungerne og fordøjelsessystemet. Ved at trække vejret og sluge fostervand øver babyer sig i at bruge musklerne i dette system, mens de vokser.
  • Hjælper med udvikling af muskler og knogler. Inde i fostersækken er barnet fri til at bevæge sig, hvilket giver muskler og knogler en chance for at udvikle sig ordentligt.
  • Som smøremiddel. Fostervand forhindrer kropsdele såsom fingre og tæer i at vokse sammen.
  • Beskytter navlestrengen. Fostervand forhindrer også navlestrengen i at blive komprimeret. Denne navlestreng transporterer mad og ilt fra moderkagen til det voksende foster.

Hvad er den normale mængde fostervand?

Mængden af ​​fostervand vil fortsætte med at stige indtil omkring 36 ugers graviditet. På det tidspunkt kunne mængden nå op på omkring 1 liter. Efter den 36. uge begynder mængden af ​​fostervand normalt at falde.

Der er flere tilstande, der gør, at gravide kvinder får for lidt eller for meget fostervand. For lidt fostervand kaldes oligohydramnios, og for meget kaldes polyhydramnios. Begge risikerer at give problemer for mor og baby, så de har brug for særlig opmærksomhed fra lægen.

Læs også: Overdreven fostervand, dette forårsager polyhydramnios

Hvad er farven på normalt fostervand?

Normalt fostervand skal være klart eller gulligt. Fostervand, der ser grønt eller brunt ud, indikerer, at barnet har taget afføring for første gang (meconium), mens det var i livmoderen. Normalt får babyer deres første afføring efter fødslen.

Meconium risikerer at blive indåndet af barnets lunger gennem fostervandet. Tilstanden kan forårsage alvorlige vejrtrækningsproblemer, kaldet meconium aspiration syndrom, især hvis væsken er tyk.

Nogle babyer med meconium i fostervandet kan have behov for behandling kort efter fødslen for at forhindre vejrtrækningsproblemer. Babyer, der fremstår raske ved fødslen, behøver muligvis ikke behandling, selvom fostervandet indeholder meconium.

Fostervand indeholder essentielle næringsstoffer

I livmoderen er fosteret i fostersækken som består af to membraner, nemlig amnion og chorion. Posen indeholder også fostervand, som indeholder vitale komponenter såsom næringsstoffer, hormoner og antistoffer.

Husk på, at fostervand i første omgang dannes af vand produceret af moderen. Men gradvist, efter omkring 20 ugers graviditet, vil fostervandet blive domineret af føtal urin.

Mængden af ​​fostervand kan falde eller pludselig briste

Ved 20 ugers svangerskab er volumenet af fostervand omkring 400 milliliter. Ved 34-36 svangerskabsuger når fostervandsvolumenet sit højdepunkt, hvilket er omkring 800 milliliter. Derefter, indtil fødselsdagen eller omkring uge 40, vil fostervandet falde til kun omkring 600 milliliter.

I mellemtiden, før eller under fødslen, kan fostersækken briste, og væske kan strømme ud gennem skeden. Mødre, der oplever sprængt fostervand, skal have veer så hurtigt som muligt. Dette skyldes, at barnet ikke længere er beskyttet uden fostervand og er i risiko for infektion.

Ruptur af membranerne er faktisk en naturlig ting, der sker ved fødslen. Vandet kan dog briste tidligere, end det burde, og det er potentielt alvorligt.

Tilstanden, hvor fostervandet kommer ud før 37. graviditetsuge, kaldes for tidlig membransprængning eller for tidlig brud på membraner (PROM). Jo tidligere denne tilstand opstår, jo mere alvorlig er den.

Hvis dette sker, søg straks lægehjælp. Nogle af de mulige komplikationer, der kan opstå på grund af for tidlig brud på membraner, er infektion i membranerne, der dækker fosteret, sammenpresset navlestreng og for tidlig fødsel.

Læs også: At se fødselsvideoer før fødslen, er det OK eller ej?

Hvis moderen har problemer med fostervandet under graviditeten, bør du jævnligt besøge lægen, så han altid kan overvåges. Hvis du planlægger at besøge hospitalet, kan du bestille tid hos lægen på forhånd gennem ansøgningen . Du skal blot vælge lægen på det rigtige hospital i henhold til moderens behov gennem ansøgningen.

Reference:
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2020. Hvad skal man vide om fostervand?.
NHS. Hentet 2020. Hvad er fostersækken?.
March of Dimes. Tilgået i 2020. Fostervand .
Meget godt Familie. Tilgået 2021. Fostervandskarakteristika og almindelige problemer.
Bumpene. Tilgået 2021. Fostervand: Hvad det er, og hvorfor det er vigtigt.