Hvornår er opkastning af blod en nødsituation?

, Jakarta - Blodopkastning eller hæmatemese er opstød af maveindhold blandet med blod eller kun opstød af blod. Blodopkastning kan være en bekymrende tilstand, men i nogle tilfælde udløses det kun af mindre årsager. For eksempel synke blod under en mundskade eller næseblod.

Blodopkastning kan også være forårsaget af en mere alvorlig tilstand, såsom en indre skade, organblødning eller organskade. Det opkastede blod kan se brunt, mørkerødt eller lyserødt ud. Baseret på farven på opkastningsblod kan læger bestemme sværhedsgraden af ​​blødningen.

Læs også: 7 Alvorlige sygdomme markeret af blodige KAPITEL

Nødforhold at være opmærksom på

Som nævnt ovenfor, at farven på opkastning blod kan indikere sværhedsgraden og nødsituationen. For eksempel indikerer mørkere blod generelt, at blødningen kommer fra en øvre gastrointestinal kilde, såsom maven. Mørkere blod indikerer normalt en mindre hurtig og stabil blødningskilde.

Rødt blod, der indikerer en episode med akut blødning, der stammer fra spiserøret eller maven. Dette er en kilde til hurtig blødning. Farven på blod i opkast indikerer muligvis ikke altid kilden og sværhedsgraden af ​​blødningen, men det er en god idé at se en læge for at undersøge det. Du kan kontakte lægen gennem ansøgningen , eller aftal tid på nærmeste sygehus.

Blodopkastning er en nødsituation, hvis følgende symptomer opstår:

  • Opkast i store mængder, for eksempel en lille fuld kop.
  • Vejrtrækningen er hurtig og overfladisk.
  • Sløret syn.
  • Svag.
  • Forvirring.
  • Kvalme.
  • Kold, klam og bleg hud.
  • Lidt urin.

Der er mange potentielle sundhedsproblemer, der får en person til at opleve blodopkastning. Det er vigtigheden af ​​en læges diagnose og undersøgelse. Til undersøgelsen kan lægen udføre billeddiagnostiske tests for at se ind i kroppen.

Billeddiagnostiske test vil vise abnormiteter i kroppen, såsom sprængte organer eller unormale vækster. Almindeligt anvendte billeddannelsestest til dette formål omfatter:

  • CT-scanning
  • endoskop
  • ultralyd
  • Røntgen
  • MR

Læs også: Gravid kvinde, der kaster op blod? Dette er årsagen

Lægen kan også kræve en øvre endoskopi for at se efter blod i maven. Denne procedure udføres, mens en person er bedøvet. Lægen vil placere et lille, fleksibelt rør (endoskop) i din mund og ned i din mave og tyndtarm.

Det fiberoptiske kamera i røret giver lægen mulighed for at se indholdet af maven og undersøge kroppen internt for blødningskilder. Blodprøver kan også være nødvendige. Dette hjælper med at vurdere mængden af ​​tabt blod.

En biopsi kan også udføres for at afgøre, om kilden til blødningen er en kilde til betændelse, infektion eller kræft. Andre yderligere test kan være påkrævet alt efter omstændighederne.

Hvordan behandler man opkastningsblod?

Behandlingen afhænger af mængden af ​​tabt blod. En person kan have brug for en blodtransfusion for at erstatte tabt blod med donorblod. Blod føres ind i venen gennem en IV-slange.

En person har også brug for væsker givet gennem en IV for at rehydrere kroppen. Lægens receptpligtige lægemidler gives også for at stoppe opkastning eller reducere mavesyre. Hvis en person har et sår, vil lægen ordinere medicin til at behandle det.

Læs også: Din lille hoster blod op, er det farligt?

I alvorlige tilfælde, såsom en perforeret mave eller tarm, kan det være nødvendigt at operere for at behandle det. Alvorlige tilfælde, der kan opstå, er blødende sår eller dybe sår.

Nogle fødevarer og drikkevarer kan øge risikoen for opkastning af blod, såsom meget sure fødevarer og alkoholholdige drikkevarer. For at en person skal gennemgå en sund og afbalanceret kost for at forhindre opkastning af blod.

Reference:
Healthline. Tilgået i 2021. Hvorfor kaster jeg blod op?
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Hvad skal man vide om blodopkastning?