Hvordan beregner man normal puls?

, Jakarta - Puls er et mål for, hvor mange gange hjertet slår på et minut. Husk, at størrelsen af ​​pulsen kan være et vigtigt pejlemærke for sundheden for en persons hjertemuskel. At tælle din puls hjælper dig med at se dit hjertes generelle helbred, både under træning og når du lider af sygdom.

En normal puls for voksne varierer fra 60 til 100 slag i minuttet. Generelt er pulsen lavere i hvile, hvilket indebærer en mere effektiv hjertefunktion og bedre kardiovaskulær kondition. Så hvordan beregner du en normal puls?

Læs også: Hjerteklapsygdomme fører til døden, virkelig?

Sådan beregnes normal puls

En normal puls er normalt mellem 60 og 100 slag i minuttet. Denne størrelse kan være forskellig for hver person. Børn har en tendens til at have en højere puls end voksne.

Det bedste tidspunkt at måle din normale puls på er lige efter at stå ud af sengen om morgenen, før du begynder at bevæge dig eller drikker koffein. Hvordan man beregner puls er ret nemt. Du skal kun tjekke pulsen med fingrene, enten på håndleddet eller på siden af ​​nakken.

  • På håndleddet trykkes forsigtigt pegefingeren og langfingeren på den ene hånd på det modsatte håndled, lige under bunden af ​​tommelfingeren.
  • Ved halsen trykkes let på siderne af halsen, lige under kæbebenet.
  • Tæl antallet af slag på 15 sekunder, og gang med fire. Det er dit hjerteslag.

Læs også: Dette er årsagen til hjerteklapsygdomme hos voksne

For en mere nøjagtig måling skal du gentage flere gange og bruge gennemsnittet af de tre målinger. For normal pulsmåling skal du følge disse trin:

  • Mål ikke din puls inden for en til to timer efter træning eller en stressende begivenhed. Pulsen kan forblive høj efter anstrengende aktivitet.
  • Vent en time efter at have indtaget koffein, som kan forårsage hjertebanken og øget puls.
  • Mål ikke din puls, efter du har siddet eller stået i lang tid. Dette kan påvirke pulsen.

Du kan bruge forskellige typer pulsmålere til at tjekke din puls. En mulighed, der kan bruges, er en digital fitness-sporingsenhed. Derudover er det mest pålidelige værktøj at bruge en elektronisk pulssensor, der viser pulsen.

Nu er der mange forskellige applikationer i smartphone som kan beregne pulsen. Løbebånd , elliptiske maskiner og andet træningsudstyr, der findes i fitnesscentre, inkluderer normalt også håndholdte pulsmålere.

Enheden er afhængig af spormængder af sved fra håndfladen og metallet på grebet til at registrere det elektriske signal fra et hjerteslag. Mange eksperter anbefaler dog ikke dette værktøj, fordi resultaterne normalt ikke er nøjagtige.

Læs også: Træt ofte? Kan være et symptom på hjerteklapsygdom

For at beregne den omtrentlige maksimale puls tilladt under træning, kan du bruge én formel, som er 220 minus din alder. For eksempel, hvis du er 45 år gammel, estimer dit maksimum til at være 175 slag i minuttet (220 - 45 = 175). Du kan derefter bruge denne måling under træning, så du kan holde din puls fra at overskride den maksimale grænse under træning

Den mest nøjagtige måde at bestemme en sand normal puls på er at deltage i en gradueret træningstest overvåget af en læge. Vi anbefaler at tale med lægen gennem appen før du starter programmet. Især hvis du er inaktiv eller har en historie med hjerte- eller lungeproblemer.

Reference:
Healthline. Tilgået i 2021. Sådan tager du din puls (plus målpuls at sigte efter)
Harvard Health Publishing. Tilgået i 2021. Vil du tjekke din puls? Sådan gør du
WebMD. Tilgået i 2021. Din puls