Disse typer fregner på huden bør du kende (del 2)

, Jakarta – Har du fregner på huden, som du ikke ved, hvor de kommer fra? Gå ikke i panik, ikke alle fregner er farlige. Pletternes form og placering indikerer ofte årsagen til pletterne. Hvis din fregne er smertefri og ikke har væske i sig, er den sandsynligvis harmløs og ikke et tegn på en alvorlig sygdom.

Læs også: Ikke Panu, her er 5 årsager til hvide pletter på huden

Men hvis du stadig er bekymret over denne tilstand, skal du bare gå på hospitalet med det samme. Nu kan du bestille tid hos en læge, inden du besøger hospitalet på appen . Du skal blot vælge lægen på det rigtige hospital i henhold til dine behov gennem ansøgningen. Før du tror, ​​at pletter på huden er farlige, er her de typer pletter på huden, du skal kende til, nemlig:

  1. vorte

Vorter er pletter forårsaget af humant papillomavirus . Den gode nyhed er, at vorter normalt er harmløse og smertefrie, hvis de vises på nogen del af kroppen, såsom hænder eller ansigt. Plantarvorter, der udvikler sig på fodsålerne, kan dog være smertefulde og forstyrre gang.

  1. Dermatofibrom

Dermatofibromer er karakteriseret ved lyserøde eller brune pletter, der ofte optræder på arme og ben. De karakteristiske pletter af dermatofibromer er fibrøst arvæv, der dannes som reaktion på insektbid eller indgroede hår. Bare rolig, dermatofibromer er generelt heller ikke harmløse.

  1. Lentigo

Lentigo ligner en gruppe af muldvarpe, der vises på områder, der er udsat for solen, såsom arme, ansigt, nakke, øvre bryst og ben. Selvom det er forårsaget af soleksponering, vil lentigo ikke udvikle sig til hudkræft.

Læs også: Disse 4 hudsygdomme udløses af vira

  1. Seborrheisk keratose

Seborrheic keratoser er forskellige fra normale fregner. Pletterne er skorpede eller skællende og mørke i farven. Seborrheic keratosis forekommer normalt hos personer, der når middelalderen og derover. Seborrheic keratosis omfatter pletter, der er på det øverste lag af huden, så de er ikke farlige.

  1. Tinea

Tinea kan ligne modermærker, der er røde og små i størrelse. Ofte har tinea en farve, der nærmest er som en plet på huden. Disse pletter er faktisk en form for svampeinfektion, som ringorm eller vandlopper. Tinea kan forekomme i forskellige former og størrelser, afhængigt af hvilken type svamp, der inficerer huden.

  1. Basal- eller pladecellekarcinom

Blandt andre typer pletter er basalcellekarcinom og pladecellekarcinom pletter, man skal holde øje med. Basalcellekarcinom og pladecellekarcinom er de mest almindelige typer hudkræft. I modsætning til godartede modermærker er karcinomer normalt rødlige i farven, skællende og har en perleform.

  1. Melanom

Melanom er ikke så almindeligt som basal- eller pladecellekarcinom, det er den mere dødelige af de to typer pletter. Melanom er karakteriseret ved en asymmetrisk form af muldvarpen med uregelmæssige eller uklare grænser. Derudover er melanompletter farveløse og kan nå størrelsen af ​​en ært i diameter, som gradvist vokser.

Læs også: Karakteristika for mennesker, der kan få melanom

Selvom de fleste hudpletter er harmløse, skal du identificere typerne. At genkende unormale modermærker tidligt er meget nyttigt for læger at forhindre kræft i at sprede sig til andre dele af kroppen, så behandlingen kan være mere effektiv.

Reference:
Forebyggelse. Besøgt 2019. 13 årsager til røde, lyserøde eller brune pletter på din hud, ifølge hudlæger.