Kend helingsprocessen ved forbrændinger

Jakarta – Forbrændinger er vævsskader forårsaget af direkte kontakt med varmekilder, såsom flammer på kroppen, skoldet af varmt vand, berørt af varme genstande, elektrocuteret, udsat for kemikalier og udsat for sollys for længe.

Kend dybden af ​​forbrændinger

Dybden af ​​forbrændinger varierer, her er fire klassificeringer af forbrændinger i henhold til deres dybde, som du har brug for at vide:

1. Førstegradsforbrænding

Skaden oplevet af førstegradsforbrændinger er begrænset til det overfladiske epidermale lag, tør, hyperæmisk hud, der forårsager erytem, ​​og smerter i irriterede sensoriske nerveender. Et eksempel på en førstegradsforbrænding er udsættelse for solen i lang tid. Heling sker spontant, tager omkring 5 - 10 dage.

Læs også: 3 førstehjælpsforbrændinger, der gik galt

2. Andengradsforbrænding

Skader opstår i alle lag af epidermis forårsaget af en inflammatorisk reaktion ledsaget af eksudationsprocessen. Der er to typer andengradsforbrændinger, nemlig overfladisk andengradsforbrænding og dyb II grad. I overfladisk grad II opstår skaden i den overfladiske del af dermis. Heling sker spontant inden for 3 uger, hvis infektionen kan forebygges. Mens den er dyb grad II, opstår skaden i det meste af dermislaget. Heling tager længere tid, afhængigt af de resterende epitelceller. Heling tager 3 - 9 uger.

3. Tredjegradsforbrænding

Skaden dækker hele tykkelsen af ​​dermis og dybere lag. Der er ar, der skyldes forekomsten af ​​sammenklumpning af proteiner i epidermislaget. Patienter føler ikke smerte (tab af følelse), fordi de sensoriske nerveender er beskadiget eller dør. Heling sker længere, fordi der ikke er nogen spontan epiteliseringsproces (epitelvævsvækst) fra sårbunden.

4. Fjerdegradsforbrænding

Fjerdegradsforbrændinger har nået lagene af muskler, sener og knogler med omfattende skader. Skader omfatter hele dermislaget, hudorganer såsom hårsække, talgkirtler og svedkirtler. Fjerdegradsforbrændinger er karakteriseret ved grå og bleg forbrændt hud (placeret lavere end den omgivende hud), proteinklumpning forekommer i epidermis- og dermis-lagene kendt som ar, og der er ingen smerte og tab af sensor på grund af sensoriske nerveender. beskadiget. Heling tager længere tid, fordi der er en proces med vækst af epitelvæv fra sårbunden.

Læs også: 5 måder at behandle forbrændinger derhjemme

Helingsproces for forbrændinger

Baseret på klassificeringen af ​​forbrændinger beskrevet ovenfor, er helingstiden opdelt i to, nemlig akut og kronisk. Kan siges at være akut, hvis helingstiden sker inden for en periode på 2 - 3 uger. I mellemtiden er kronisk en type sår, der ikke har tegn på heling i mere end 4-6 uger. Helingsprocessen er opdelt i flere faser, nemlig:

1. Inflammatorisk fase

Denne første fase vil opleves af den syge efter dannelsen af ​​såret og vil ende efter 3-4 dage. I den inflammatoriske fase er der to processer, nemlig hæmostase og fagocytose. Hæmostase er ophør af blødning i sårområdet. I processen med hæmostase dannes en sårskorpe på overfladen af ​​såret (væv dannet på overfladen af ​​såret, mørkerødt og noget hårdt), så det ikke er forurenet af mikroorganismer. Denne inflammatoriske reaktion er meget vigtig i helingsprocessen, fordi der derefter opstår blodpropper for at forhindre blodtab. Denne fase vil ikke vare længe, ​​hvis der ikke er nogen infektion.

2. Proliferativ fase

Denne anden fase opstår efter den inflammatoriske fase, som varer fra dag 4 til dag 21. Begyndende med syntesen af ​​kollagen og formalede stoffer kaldet proteoglycaner efter 5 dages skade. Kollagen er et protein, der udgør den menneskelige krop, og som kan øge overfladespændingen af ​​sår. Jo større mængden af ​​kollagen, jo stærkere er såroverfladen, så såret er mindre tilbøjeligt til at åbne sig. Epitelvæv vokser hen over såret (epitelialisering), hvilket øger blodgennemstrømningen, der giver ilt og essentielle næringsstoffer til sårhelingsprocessen.

Læs også: Dette er førstehjælp ved skoldning

3. Modningsfase

Denne fase starter fra den 21. dag og varer omkring 1 - 2 år. Fibroblaster syntetiserer kontinuerligt kollagen, så bliver arret mindre, mister elasticiteten og efterlader en hvid streg. Dannelsen af ​​nyt kollagen ændrer sårets form og øger vævets styrke. Der dannes arvæv, der er næsten lige så stærkt som det tidligere væv. Endvidere er der en gradvis reduktion i cellulær aktivitet og forbedret vævsvaskularitet.

Spørg en læge, hvis du har en forbrænding, og det er svært at helbrede for at få passende behandlingsanbefalinger. Brug funktioner Kontakt læge som findes i at kontakte lægen når som helst og hvor som helst via snak, og Stemme/videoopkald. Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!