4 typer af osteogenesis imperfecta du behøver at kende

, Jakarta – Der er mange ting, der kan gøre knoglerne skøre og let knække. Startende fra stigende alder, mangel på calciumindtag, mindre solbadning og meget mere. Vidste du dog, at der er en sygdom, der kan gøre knogler meget skrøbelige, så hvis du får den mindste skade, vil knoglerne med det samme brække.

Sygdommen kaldes osteogenesis imperfecta (OI). Hver person med knoglesygdom kan opleve forskellige tilstande afhængigt af den type OI de har. Lad os lære typerne af osteogenesis imperfecta at kende her.

Hvad er Osteogenesis Imperfecta?

Osteogenesis Imperfecta (OI) er en sjælden genetisk sygdom, der gør, at knoglerne let brækker, selv fra mindre skader. Derfor er denne sygdom også kendt som knogleskørhed. Desværre kan osteogenesis imperfecta ikke helbredes. Derfor vil mennesker med OI bære sygdommen for livet og har høj risiko for gentagne frakturer.

Ud over at have meget skøre knogler, har nogle mennesker med OI også svage muskler og led, og de har ofte knogleabnormiteter, såsom kort statur, skoliose og lang krumning af knoglerne.

Læs også: Gå ikke i panik, dette er førstehjælp til brækkede knogler

Der er fire almindelige typer af osteogenesis imperfecta, nemlig:

  • OI Type I. Dette er den mildeste og mest almindelige type osteogenesis imperfecta. I tilfælde af type I OI producerer kroppen kvalitetskollagen, men i lave mængder. Som et resultat bliver knoglerne skøre. Børn med type I OI har normalt brud som følge af mindre traumer. Hvorimod der hos voksne forekommer frakturer ikke ofte. Denne sygdom kan også påvirke tænderne og få dem til at revne og let perforere.

Læs også: Tips til at forhindre tandløshed

  • OI Type II. Dette er den mest alvorlige form for OI og kan være livstruende. I tilfælde af type II OI producerer kroppen ikke nok kollagen eller producerer kollagen af ​​dårlig kvalitet. Type II OI kan forårsage knogledeformiteter. Børn født med denne type osteogenesis imperfecta kan have et smalt bryst, beskadigede ribben eller underudviklede lunger. Babyer med type II OI kan dø i livmoderen eller dø kort efter fødslen.

  • OI Type III. Denne type osteogenesis imperfecta er også ret alvorlig og får knoglerne til at brække let. I tilfælde af type III OI producerer kroppen nok kollagen, men det er af dårlig kvalitet. Type III OI kan forårsage, at barnets knogler begynder at brække allerede før fødslen. Børn med denne type OI vil også opleve knogledeformiteter, der kan forværres, når de bliver ældre.

  • OI Type IV. Denne type Osteogenesis imperfecta har symptomer, der varierer fra milde til svære. Ligesom type III OI er Type IV OI også forårsaget af, at kroppen producerer kollagen af ​​dårlig kvalitet. Børn med denne type OI er normalt født med bøjede ben, selvom denne tilstand kan forbedres med alderen.

Læs også: Genkendelse af rakitis, svækkelse af knogler hos børn

Symptomer på Osteogenesis Imperfecta

Symptomer på osteogenesis imperfecta kan opleves af mennesker i forskellige aldre. Der er syge, der lige har oplevet OI-symptomer, da de gik i skole, men der er også dem, der har vist det, siden de stadig var i maven. Symptomer på osteogenesis imperfecta kan variere fra person til person, afhængigt af hvilken type OI de har.

Men bestemt, alle, der lider af denne sygdom, har skøre knogler, men sværhedsgraden varierer. Derfor, hvis et barn er tilbøjeligt til brud, især når det lærer at kravle, gå, eller i småbørn eller skole, er det nødvendigt at mistænke osteogenesis imperfecta.

Det er de typer osteogenesis imperfecta, der skal holdes øje med. Hvis du vil vide mere om denne knogleskøre sygdom, så tøv ikke med at diskutere med din læge via appen . Du kan kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.