8 forhold, der kan forårsage høje blodplader

, Jakarta - Blodplader er stykker blod, der produceres i knoglemarven. Denne blodcelle spiller en vigtig rolle i processen med at danne blodpropper. Antallet af blodplader i kroppen skal være afbalanceret, hverken for meget eller for lidt. Når antallet af blodplader er for højt, er tilstanden kendt som trombocytose.

Et tegn på, at nogen oplever trombocytose, er, når blodpladetallet er mere end 450.000 celler pr. mikroliter. Der er flere faktorer, der kan forårsage en stigning i antallet af blodplader i kroppen. Følgende tilstande kan udløse en stigning i antallet af blodplader.

Læs også: 7 Karakteristika for et højt antal blodplader i blodet

Tilstande, der udløser en stigning i blodpladetal

1. Infektion

Infektion er den mest almindelige årsag til forhøjet blodpladetal. Denne stigning kan være ekstrem med et blodpladetal på over 1 million celler pr. mikroliter. De fleste mennesker, der oplever denne tilstand, har ingen symptomer. En lille gruppe mennesker med andre risikofaktorer kan dog udvikle blodpropper. Trombocyttallet vender generelt tilbage til det normale, efter at infektionen er løst.

2. Jernmangelanæmi

Mangelanæmi eller blodmangel er karakteriseret ved en lav mængde hæmoglobin på grund af mangel på jern. Selvom anæmi er et fald i antallet af blodlegemer, betyder det ikke, at denne tilstand ikke kan udløse en stigning i blodplader. Jernmangelanæmi kan stadig øge antallet af blodplader, selvom det sjældent forekommer. I øjeblikket vides det ikke, hvad der præcist forårsager denne type trombocytose.

3. Betændelsestilstande

Tilstande med betændelse, såsom reumatologiske lidelser, inflammatorisk tarmsygdom og vaskulitis, kan forårsage trombocytose. En stigning i antallet af blodplader opstår som reaktion på cytokiner, små proteiner frigivet fra celler, der signalerer andre celler til at udføre visse funktioner. Især cytokinerne interleukin-6 og thrombopoietin stimulerer blodpladeproduktion.

4. Myeloproliferative lidelser

Kroniske myeloproliferative lidelser er lidelser, hvor knoglemarven danner for mange blodlegemer, hvilket kan føre til trombocytose. Tilstande, der inkluderer myeloproliferative lidelser, er polycytæmi vera, essentiel trombocytæmi (ET) og primær myelofibrose. I ET-tilstande laver knoglemarven for eksempel for mange megakaryocytter, de celler, der laver blodplader, og derved udløser trombocytose.

Læs også: Erkend forskellen mellem essentiel trombocytose og reaktiv trombocytose

5. Ingen milt

Et vist antal blodplader opbevares i milten på et givet tidspunkt. Hvis milten fjernes kirurgisk (splenektomi) eller holder op med at fungere korrekt (funktionel aspleni), kan en person, der har det, udvikle trombocytose. Trombocytose er normalt mild til moderat og tolereres godt.

6. Blandet kryoglobulinæmi

Blandet kryoglobulinæmi kan forårsage en stigning i antallet af blodplader på grund af at klæber sammen i blodet, når de udsættes for kolde temperaturer. Disse partikler kan tælles forkert som blodplader af den maskine, der udfører en fuldstændig blodtælling. Denne tilstand er almindeligvis forbundet med hepatitis C-infektion, systemisk lupus erythematosus og reumatoid arthritis.

7. Hæmolytisk anæmi

Hæmolytisk anæmi får røde blodlegemer til at danne meget små. Som følge heraf tælles disse røde blodlegemer muligvis ikke nøjagtigt som blodplader af den maskine, der udfører en fuldstændig blodtælling. Det kan diagnosticeres ved at gennemgå en perifer blodprøve.

8. Malignitet

Trombocytose kan være en sekundær effekt af nogle maligne sygdomme (kræft). Denne tilstand er kendt som paraneoplastisk trombocytose og er mere almindelig i solide tumorer såsom lungekræft, hepatocellulært (lever) carcinom, ovariecancer og kolorektal cancer. En stigning i antallet af blodplader kan også forekomme hos en person, der har kronisk myelogen leukæmi.

Læs også: Dette er den rigtige behandling for mennesker med trombocytose

Har du stadig andre spørgsmål om trombocytose? Kontakt lægen via appen lige. Gennem denne applikation kan du kontakte en læge når som helst og hvor som helst via e-mail Snak eller Stemme/videoopkald .

Reference:
Meget godt helbred. Tilgået 2020. 8 ting, der øger dit blodpladetal.
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Trombocytose.