Sådan laver du din egen håndsprit i henhold til WHO-formlen

Jakarta - Siden det blev rapporteret, at det inficerede to beboere for noget tid siden, er årvågenheden mod corona-virusudbruddet i Indonesien øget. Appellen om altid at opretholde kropshygiejne ved at vaske hænder er altid højlydt. Den bedste håndvask er faktisk at bruge rindende vand og sæbe. Men under nogle forhold, der ikke er mulige, stoler mange mennesker på hånddesinfektion.

Problemet er, ligesom masker, produkter hånddesinfektion også oplevet knaphed og stigende priser på markedet. I lyset af dette fænomen har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) også distribueret en speciel alkoholbaseret formulering, der kan bruges til at blande hånddesinfektion selv via den officielle hjemmeside. Så hvordan er formuleringen, og er den virkelig effektiv til at dræbe bakterier, der klæber til dine hænder?

Har overvejet forskellige faktorer

Midt i udbruddet af corona-virussen er produktet håndrude Alkoholbaserede produkter menes hurtigt og effektivt at kunne inaktivere forskellige skadelige mikroorganismer, der klæber til hænderne. Formulering hånddesinfektion Det, som WHO deler, er også dens indsats for at hjælpe lande og alle sundhedsfaciliteter med at opnå systemændring og vedtage håndrude alkoholbaseret standard for håndhygiejne i sundhedsvæsenet.

Læs også: Hvad er bedst, at vaske hænder eller bruge håndsprit?

Inden WHO deler og anbefaler de to formuleringer til brug for resten af ​​verden, har WHO overvejet forskellige faktorer, herunder logistik, økonomi, sikkerhed, kultur og religion. Formuleringen anbefales at blive produceret lokalt, med maks. 50 liter pr. parti, for at sikre sikkerheden i produktionen og opbevaringsprocessen.

Den første formulering, til fremstilling af et hånddesinfektionsmiddel med en slutkoncentration af ethanol 80 % v/v, glycerol 1,45 % v/v, hydrogenperoxid (H2O2) 0,125 % v/v. Sådan laver du det:

  • Hæld i en 1000 milliliter målekolbe: 833,3 milliliter 96% v/v ethanol, 41,7 milliliter 3% H2O2, 14,5 milliliter glycerol 98%.
  • Fyld derefter græskarret til præcis 1000 milliliter med destilleret vand, eller vand, der er blevet kogt og afkølet.
  • Pisk græskarret langsomt, indtil alle komponenter er jævnt blandet.

Dernæst formulering 2, til fremstilling af en slutkoncentration af isopropylalkohol 75% v/v, glycerol 1,45% v/v, hydrogenperoxid 0,125% v/v. Sådan laver du det:

  • Hæld i en 1000 milliliter målekolbe: 751,5 milliliter isopropylalkohol (99,8 % renhed), 41,7 milliliter 3 % H2O2, 14,5 milliliter glycerol 98 %.
  • Fyld derefter græskarret til præcis 1.000 milliliter med destilleret eller kogt og afkølet vand.
  • Pisk græskarret langsomt, indtil alle komponenter er kombineret.

Den alkoholbaserede formulering blev skabt af WHO på baggrund af de iboende fordele ved hurtigvirkende og bredspektret mikrobicid aktivitet, med minimal risiko for at producere resistens over for antimikrobielle midler. Derudover anses håndspritformuleringen for at være venlig til brug i ressourcebegrænsede eller fjerntliggende områder med manglende adgang til håndvaske eller andre faciliteter til håndhygiejne (inklusive rent vand, håndklæder og andre).

Læs også: Vigtigt for sundheden, her er hvordan man vasker hænder korrekt

Er det virkelig effektivt og kan erstatte håndvask?

Hvis du nøje følger WHO-formuleringen (inklusive doseringen og det anvendte udstyr), hånddesinfektion hjemmelavet kan være ret effektivt at bruge. Men problemet er, at der i dag også er mange andre formler, der cirkulerer online, det er ikke klart, om de har bestået kliniske forsøg og opfylder sikkerhedsstandarderne eller ej.

Så før du skifter til at bruge hånddesinfektion hjemmelavet, vær også opmærksom på nogle ting, der måske kan laves hånddesinfektion dit produkt er ineffektivt eller endda skadeligt, følgende:

1. Dosis er muligvis ikke rigtig

Efter anbefaling Centre for Disease Control and Prevention (CDC), USA, er det effektive alkoholindhold til at afværge mikrober 60-95 procent. Hvis det ikke er lavet med den forkerte dosis, hånddesinfektion Hjemmelavede produkter er muligvis ikke effektive til at afværge mikrober, såsom bakterier, bakterier og vira, der forårsager sygdom.

Nogle hjemmelavede håndsprit-opskrifter, der cirkulerer på internettet, foreslår endda at bruge 2/3 glas alkohol. Med det formål at producere et indhold på 66 procent af antimikrobielle aktive ingredienser i slutproduktet. Faktisk kan det forårsage målefejl, hvis det gøres af almindelige mennesker. Især hvis glasset, der bruges som måleværktøj, er anderledes.

2. Blandingen er ikke nødvendigvis den rigtige

Det er ikke kun et spørgsmål om dosering, der er flere opskrifter hånddesinfektion anbefaler også blandede ingredienser, hvis virkninger endnu ikke er klare for at afværge vira. For eksempel er der opskrifter, der foreslår tilsætning af æteriske olier for aroma eller andre ingredienser, som ikke har nogen kendt effekt, når de blandes med alkohol.

Faktisk ifølge Birnur Aral, ph.d. fra Godt Husholdningsinstitut , den tilføjede effekt af æteriske olier (selv i små mængder) i formlen hånddesinfektion som et antimikrobielt middel diskuteres stadig. Ifølge ham, indholdet af æteriske olier eller andre ingredienser, der anvendes til blandingen mix hånddesinfektion Hjemmelavede produkter skal først bestå kliniske forsøg for at sikre deres effektivitet til at bekæmpe virussen.

Læs også: Vasker du sjældent dine hænder? Pas på disse 5 sygdomme

3. Håndhuden bliver tør

I stedet for at forebygge smitsomme sygdomme kan brugen af hånddesinfektion Hjemmelavede ingredienser med simple ingredienser har faktisk en risiko for at gøre huden på hænderne tør. Professor fra London School of Hygiene and Tropical Medicine i Storbritannien siger Sally Bloomfield, at produktet håndsprit De produkter, der er tilgængelige på markedet, er normalt ledsaget af fugtgivende ingredienser. Fugtindholdet bruges til at forudse de barske virkninger, når alkohol påføres direkte på huden.

Det er nogle risici, der skal overvejes, før du forsøger at gøre det hånddesinfektion alene. Hvis du vil prøve at lave det, skal du bare følge WHO-formuleringen, med en note, sørg for at lave den baseret på nøjagtig samme dosis, blanding og udstyr. Hvis det virker kompliceret, skal du ikke gå i panik.

For du har faktisk stadig andre måder at beskytte dig mod risikoen for overførsel af corona-virus, nemlig ved at vaske dine hænder med rindende vand og sæbe i mindst 20 sekunder. Denne metode er ikke mindre effektiv end at bruge hånddesinfektion , for at gøre hænder rene for bakterier. Sørg for at gnide dine fingre og området under dine negle, når du vasker dine hænder.

Undgå desuden vanen med at røre ved dit ansigt, før du vasker hænder, og øg dit immunforsvar ved at tage en sund livsstil og indtage vitaminer, hvis det er nødvendigt. Du kan tale med lægen i appen om hvilke slags vitaminer der er gode for dig at tage, og køb vitaminer gennem applikationen også. De vitaminer, du har bestilt, kommer inden for 1 time, du ved.

Reference:
WHO. Tilgået 2020. Guide til lokal produktion: WHO-anbefalede håndrubsformuleringer.
Centre for Disease Control and Prevention. Tilgået 2020. Brug af håndvask og håndsprit - derhjemme, til leg og ude og om.
Mænds helbred. Tilgået 2020. Eksperter siger, at du ikke bør lave hjemmelavet håndsprit.