Hvilken funktion har blodplasma for kroppen?

, Jakarta - Blod er opdelt i fire komponenter, hvoraf den ene er blodplasma. Mens de tre andre er røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader. Blodplasma udgør omkring 55 procent af blodet i kroppen. Blodplasma udfører flere vigtige funktioner i kroppen, herunder transport af affaldsstoffer.

Blodplasma indeholder omkring 92 procent vand. Dette vand hjælper med at fylde blodkarrene, hvilket holder blod og andre næringsstoffer i bevægelse gennem hjertet. I mellemtiden indeholder 8 procent af blodplasmaet flere hovedingredienser, herunder proteiner, immunglobuliner og elektrolytter. Når blod adskilles i dets hovedkomponenter, fremstår blodplasma som en gul væske.

Læs også: Blodplasmaterapi for at overvinde Corona-virus

Vigtige funktioner af blodplasma

En af blodplasmas hovedfunktioner er at fjerne affald fra cellulære funktioner, der hjælper kroppen med at producere energi. Blodplasma modtager og transporterer dette affald til andre områder af kroppen, såsom nyrerne eller leveren, til bortskaffelse. Plasma hjælper også med at opretholde kropstemperaturen ved at absorbere og frigive varme efter behov.

Udover at transportere affald og regulere kropstemperaturen har blodplasma andre vigtige funktioner, der udføres af dets forskellige komponenter, herunder:

  • Protein

Plasma indeholder to nøgleproteiner kaldet albumin og fibrinogen. Albumin er meget vigtigt for at opretholde væskebalancen, kaldet onkotisk tryk, i blodet.

Dette tryk forhindrer væske i at lække ind i områder af kroppen og huden, hvor mindre væske normalt samler sig. For eksempel kan personer med lave albuminniveauer opleve hævelse i hænder, fødder og mave.

Fibrinogen hjælper med at reducere aktiv blødning, som er vigtig i blodkoagulationsprocessen. Hvis en person mister meget blod, vil de også miste plasma og fibrinogen. Dette gør det svært for blodet at størkne, hvilket kan føre til betydeligt blodtab.

Læs også: 5 vigtige roller af elektrolytter for kroppen, som du skal kende

  • Immunoglobuliner

Blodplasma indeholder gammaglobulin, en type immunglobulin, som hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner.

  • Elektrolyt

Elektrolytter leder elektricitet, når de opløses i vand. Almindelige elektrolytter omfatter natrium, kalium, magnesium og calcium. Hver af disse elektrolytter spiller en vigtig rolle i kroppen. Hvis du ikke har nok elektrolytter, kan du opleve en række forskellige symptomer, såsom svage muskler, anfald og uregelmæssig hjerterytme.

Plasma er en vigtig del af behandlingen af ​​mange alvorlige helbredsproblemer. Det er derfor, der er bloddonorer, der beder folk om at donere blodplasma.

Udover vand, salt og enzymer indeholder blodplasma også vigtige komponenter. Disse omfatter antistoffer, koagulationsfaktorer og proteinerne albumin og fibrinogen. Når nogen donerer blod, kan sundhedsplejersken adskille de vigtige dele af blodplasmaet.

Disse dele kan derefter koncentreres til forskellige produkter. Dette produkt bruges derefter som en behandling, der kan hjælpe med at redde livet for en person, der oplever forbrændinger, chok, traumer og andre medicinske nødsituationer.

Læs også: Hvide og røde blodlegemer, hvad er forskellen?

Proteiner og antistoffer i blodplasma bruges også til behandling af sjældne kroniske tilstande. Disse omfatter autoimmune lidelser og hæmofili. Mennesker med denne tilstand kan leve længere og produktive liv på grund af behandlingen.

Doneret plasma kan opbevares i omkring et år. Normalt frosset indtil brug. Hvis du ønsker at donere eller har brug for en blodplasmadonordonation, bør du først drøfte det med din læge gennem ansøgningen vedrørende kravene.

For blodplasmadonorer skal de generelt have følgende krav:

  • Mellem 18 og 69 år.
  • Vægt mindst 50 kg.
  • Ikke doneret blodplasma inden for de sidste 28 dage.

Det er det, du skal vide om blodplasmas funktion for alles krop.

Reference:
Nyheder Medical Life Science. Tilgået i 2021. Blodplasmakomponenter og -funktioner
Healthline. Tilgået i 2021. Hvad er plasma, og hvorfor er det vigtigt?