Dette er hvad der kaldes uregelmæssig menstruationscyklus

, Jakarta - Den normale varighed af en kvindes menstruationscyklus er 28 dage, men dette kan variere fra person til person. En kvinde siges at have en uregelmæssig menstruationscyklus, når de har en cyklus på mere end 35 dage, eller hvis længden varierer fra måned til måned.

Uregelmæssig menstruation, også kendt som oligomenoré, kan opstå, hvis der er ændringer i præventionsmetoder, hormonelle ubalancer, hormonelle ændringer omkring overgangsalderen, eller når du laver visse fysiske øvelser. Specifik behandling for uregelmæssige menstruationer i puberteten og omkring overgangsalderen er normalt ikke nødvendig. Men hvis der opstår uregelmæssig menstruation, når en kvinde planlægger en graviditet, skal hun have en lægeundersøgelse.

Læs også: Det er de 4 faser, der opstår under menstruationen

Årsager til uregelmæssig menstruationscyklus

En række faktorer kan øge sandsynligheden for en uregelmæssig menstruationscyklus. De fleste er relateret til hormonproduktion. De to hormoner, der påvirker menstruationen, er østrogen og progesteron. Der er flere livscyklusændringer, der kan påvirke hormonbalancen, herunder pubertet, overgangsalder, graviditet og fødsel og amning.

I puberteten gennemgår kroppen store forandringer. Østrogen og progesteron tager flere år at nå ligevægt. Effekten, uregelmæssige menstruationscyklusser forekommer ofte i denne periode.

Før overgangsalderen oplever kvinder ofte uregelmæssige menstruationer, og mængden af ​​blod, der kommer ud, kan variere. Overgangsalderen opstår, når der er gået 12 måneder siden en kvindes sidste menstruation. Efter overgangsalderen har en kvinde ikke længere sin menstruation.

Under graviditeten stopper menstruationen, og de fleste kvinder har ikke menstruation, mens de ammer.

Præventionsmidler kan også forårsage uregelmæssige blødninger. P-pillen (spiralen) kan forårsage kraftige blødninger, mens p-piller kan forårsage pletblødninger mellem menstruationerne. Når en kvinde første gang tager p-piller, kan hun opleve mindre blødninger, der generelt er kortere og lettere end hendes normale menstruation. Dette forsvinder normalt efter et par måneder.

Der er også andre ændringer, der kan forårsage uregelmæssige menstruationscyklusser, herunder:

  • Ekstremt vægttab.
  • Ekstrem vægtøgning.
  • Følelsesmæssig stress.
  • Spiseforstyrrelser, såsom anoreksi eller bulimi.
  • Udholdenhedstræning, såsom at løbe et maraton.
  • En række lidelser er også forbundet med udeblevne eller uregelmæssige menstruationer.

Hvis du har en uregelmæssig menstruationscyklus og er bekymret over dette, kan du prøve at drøfte dette med din læge kl. . Lægen vil forklare de mulige årsager og en sund livsstil, der kan løse dette problem.

Læs også: 7 tegn på unormal menstruation, du skal passe på

Uregelmæssig menstruationscyklus kan være et symptom på alvorlig sygdom

Uregelmæssige menstruationer kan nogle gange indikere helbredsproblemer, og nogle af dem kan føre til yderligere problemer, såsom fertilitetsproblemer. Følgende er alvorlige sygdomme, der kan forårsage uregelmæssig menstruation:

  • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Dette er en tilstand, hvor et antal små væskefyldte sække kendt som cyster udvikler sig i æggestokkene. En kvinde med PCOS har ikke ægløsning, og hun frigiver ikke et æg hver måned. Symptomerne omfatter uregelmæssig eller manglende menstruation, fedme, akne og overdreven hårvækst. Kvinder med PCOS har meget høje niveauer af mandlige kønshormoner, androgener eller testosteron.
  • Skjoldbruskkirtellidelser. Denne tilstand kan forårsage uregelmæssige menstruationer. Skjoldbruskkirtlen producerer hormoner, der påvirker kroppens stofskifte.
  • Kræft . Kræft i livmoderhalsen eller livmoderen, eller kræft i livmoderen, i sjældne tilfælde, og forårsager blødning mellem menstruation eller under samleje.

Læs også: Ingen menstruation, her er hvad du behøver at vide om amenoré

  • Endometriose. Dette er en tilstand, hvor celler, der normalt findes i livmoderen, kaldet endometrieceller, vokser uden for den. Med andre ord findes livmoderens indre slimhinde uden for den. Endometrieceller er celler, der udskilles månedligt under menstruation, så endometriose er mest tilbøjelige til at påvirke kvinder i deres fertile periode. Cellevæksten involveret i endometriose er ikke kræft. Der er muligvis ingen symptomer, men det kan være smertefuldt, og det kan give andre problemer. Hvis det frigjorte blod sætter sig fast i det omgivende væv, kan denne tilstand beskadige vævet, hvilket forårsager alvorlig smerte, uregelmæssig menstruation og infertilitet.
  • Bækken inflammatorisk sygdom. Det er en infektion i det kvindelige reproduktive system. Blandt kvinder er det den mest almindelige og alvorlige komplikation af seksuelt overførte infektioner (STI'er) udover AIDS. Hvis det opdages tidligt, kan det behandles med antibiotika. Men hvis det spreder sig, kan det beskadige æggelederne og livmoderen og forårsage kroniske smerter.
Reference:
Medicinske nyheder i dag. Hentet 2020. Hvad jeg behøver at vide om uregelmæssig menstruation.
Børns sundhed. Tilgået 2020. Uregelmæssige perioder.
UK National Health Service. Tilgået 2020. Uregelmæssige perioder.