9 Må's og Don'ts for mennesker med herpes

”Herpesinfektion er forårsaget af herpes simplex-virus (HSV), som overføres ved kontakt med mennesker med virussen. Der er forskellige typer af HSV, herunder HSV-1, der forårsager oral herpes, og HSV-2, der forårsager genital herpes. Folk med herpes bør vide, hvad de skal gøre, og hvad de ikke skal gøre for at forhindre spredning eller geninfektion."

, Jakarta – Herpes er en tilstand af herpes simplex virus (HSV) infektion. Denne tilstand forårsager generelt at der dannes sår eller blærer i eller omkring munden eller kønsorganerne og er ledsaget af andre symptomer. Der er to typer af HSV, nemlig HSV-1 som forårsager oral herpes og HSV-2 som forårsager genital herpes.

Indtil nu er der ingen kur mod herpes. Men medicin kan hjælpe med at håndtere symptomer og reducere chancen for gentagelse af herpes. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har omkring 67 procent af mennesker globalt set en HSV-1-infektion, og 11 procent af mennesker har en HSV-2-infektion.

Læs også: Pas på, det er årsagerne til og symptomerne på hjernebetændelse, som du har brug for at kende

Må og lad være på mennesker med herpes

Mennesker med herpes kan håndtere deres symptomer med antivirale lægemidler såsom acyclovir, famciclovir og valacyclovir for at forkorte symptomer eller forhindre symptomer i at blive mere alvorlige. Antivirale lægemidler kan også tages ved symptomernes begyndelse eller dagligt for at forhindre gentagelse.

Ud over behandling skal de syge være opmærksomme på gør's og lad være at reducere risikoen og forhindre spredning til andre. Her er hvad folk med herpes bør og ikke bør gøre.

  1. Kys ikke nogen, hvis du har oral herpes.
  2. Hav ikke oralsex.
  3. Del ikke genstande såsom bestik, glas, håndklæder og kosmetik.
  4. Hvis du oplever prikken, brændende, kløe eller smerte i herpesområdet, skal du holde dette område væk fra andre mennesker.
  5. Vask dine hænder efter at have rørt ved såret. Brug spidsen af ​​en vatpind til at påføre herpesmedicinen på forkølelsessåret.
  6. Hvis du har genital herpes, skal du bruge et latexkondom for at forhindre spredning af virussen.
  7. Hvis du er gravid, skal du fortælle det til din læge, hvis du eller din partner har genital herpes. Gravide kvinder skal muligvis tage medicin sent i graviditeten for at forhindre overførsel af virussen til barnet.
  8. Fortæl din seksuelle partner, hvis du har herpes symptomer.
  9. Lad ikke såret komme i direkte kontakt med andre mennesker.

Det er gør og lad være hos mennesker med herpes. Uanset hvilken behandling du vil gennemgå, skal du sørge for, at den er blevet godkendt og ordineret af en læge gennem ansøgningen . Du kan også købe lægeordineret medicin gennem applikationen .

Læs også: Genkend 2 symptomer, når du har mononukleose

Hvordan kan herpes spredes?

Herpesinfektion er forårsaget af herpes simplex virus, som trænger ind gennem hudkontakt og går til nerverne. Til at begynde med gav disse forhold ikke problemer. Herpes kan dog give sår på huden, hvis virussen bliver aktiv.

Der er også andre herpesvirus, som ikke forårsager herpes. For eksempel er skoldkopper forårsaget af herpes zoster, og forkølelse kan være forårsaget af Epstein-Barr virus, som også er en herpes virus.

Herpesvirus kan spredes, når det kommer i kontakt med blærer på huden, munden, skeden, penis eller anus. Desværre er der ingen måde at opdage tilstanden af ​​herpes uden symptomer. Så du bør antage, at herpes er smitsom hele tiden, selvom det er asymptomatisk.

Gravide kvinder, der har herpes, skal også være på vagt. Fordi gravide kvinder, der har vaginal HSV-2, også kan overføre virussen til deres babyer under vaginal fødsel. Denne type overførsel er mere almindelig, hvis moderen for nylig har fået infektionen.

Læs også: Disse hjemmemedicin til at overvinde genital herpes

Herpesvirus kan forårsage sår

Når først HSV-virussen er inde i en menneskelig celle, trænger den ind i cellekernen og begynder at formere sig. På dette stadium, selvom kroppens celler er inficeret, har din krop ikke oplevet nogen symptomer. Under den første infektion føres virussen gennem nervecellerne til nerveforgreningspunkter, kendt som ganglier. Det er her, virussen vil forblive i en inaktiv tilstand, ikke formere sig eller forårsage symptomer.

Nogle gange kan en sovende virus pludselig genaktiveres og begynde at formere sig igen. Når dette sker, vil virussen rejse tilbage gennem nerverne til overfladen af ​​huden. På den måde bliver mange hudceller inficeret, dræbt og forårsager vabler. Udbruddet af disse blærer skaber karakteristiske sår eller sår, som også er kendt som forkølelsessår eller genital herpes. Så det er hvad du skal være opmærksom på om genital herpes.

Reference:
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Symptomer, årsager og behandling af herpes
Cleveland Clinic. Adgang i 2021. Genital Herpes (HSV-2)
American Academy of Dermatology. Tilgået i 2021. HERPES SIMPLEX: TIPS TIL AT HÅNDTERING