Lær puriner at kende, som mennesker med gigt bør kende

, Jakarta – Når du hører om puriner, må du ikke være langt fra emnet urinsyre. Dette ene stof er synderen bag gigt, når niveauerne er for høje. Desværre er dette stof indeholdt i mange typer mad, som du ofte indtager dagligt. Som et resultat skal en person, der er i risiko for at udvikle gigt, være meget forsigtig med at vælge fødevarer for at undgå dette ene stof.

Der er dog stadig mange mennesker, der ikke kender særlig godt til dette ene stof. Derfor, for at tilføje indsigt og øge bevidstheden om gigt, er her ting, du skal vide om puriner.

Læs også: Er det rigtigt, at gigt kan overføres i familien?

Om puriner, der kan udløse urinsyre

Puriner findes i cellerne i alle levende ting, inklusive mennesker, dyr og planter. Puriner er molekyler, der består af kulstof- og nitrogenatomer. Dette molekyle findes i cellernes DNA og RNA. I den menneskelige krop kan puriner opdeles i to kategorier:

1. Endogene puriner

Omkring 2/3 af purinerne i menneskekroppen er endogene. Disse puriner produceres af den menneskelige krop og findes naturligt i menneskelige celler. Kropsceller er altid døde og fornyes automatisk. Nå, endogene puriner fra beskadigede, døende eller døde celler skal oparbejdes af kroppen.

2. Eksogene puriner

Puriner, der kommer ind i kroppen gennem mad, kaldes eksogene puriner. Disse puriner metaboliseres af kroppen som en del af fordøjelsesprocessen. Når endogene og eksogene puriner behandles i kroppen, skaber de et biprodukt kaldet urinsyre. Normalt bliver omkring 90 procent af urinsyren reabsorberet i kroppen, og resten udskilles gennem urin og afføring.

Hvis mængden af ​​puriner i kroppen ikke er afbalanceret med kroppens evne til at bearbejde dem, vil mængden af ​​urinsyre stige og kan opbygges i kroppens blodbane. Denne tilstand kaldes hyperurikæmi. Hos nogle mennesker kan hyperurikæmi forårsage nyresten eller føre til en inflammatorisk ledtilstand kaldet gigt. Det er derfor, en person, der lider af hyperurikæmi, rådes til at undgå fødevarer, der har høje purinkoncentrationer.

Læs også: Er der et naturligt middel til behandling af gigt?

Fødevarer, der skal undgås og anbefales til personer med gigt

Næsten alle planter og kød indeholder puriner. Det der gør forskellen er, om tallet er højt eller lavt. Nogle fødevarer, der er høje i puriner og bør undgås af personer med gigt, for eksempel:

  • Sukkerholdige fødevarer og drikkevarer, især dem lavet med fructose majssirup.
  • Fisk og skaldyr, især kammuslinger, ansjoser og sild.
  • Kød, især geder og indmad.
  • Alkoholiske drikkevarer.

Disse fødevarer bør ikke indtages af personer med gigt. I stedet opfordres folk med gigt kraftigt til at vedtage en plantebaseret kost, der fokuserer på grøntsager, frugter, nødder, bælgfrugter og fuldkorn. Her er nogle fødevarer, der stadig er sikre for folk med gigt at spise:

  • Ærter, asparges og havregryn.
  • Fedtfattige eller fedtfattige mejeriprodukter.
  • Drik masser af vand for at hjælpe fordøjelsen og sænke koncentrationen af ​​urinsyre i blodet.
  • Kaffe og te vil ikke øge urinsyreniveauet.
  • Tag kosttilskud af C-vitamin og folat for at behandle eller forebygge hyperurikæmi.

Læs også: Lad være med at slippe det, det er 5 farer for gigt, hvis det ikke bliver behandlet

Ud over at sænke urinsyreniveauet og reducere risikoen for gigt, kan en plantebaseret kost sænke det overordnede inflammationsniveau og reducere risikoen for at udvikle andre typer gigt. Har du spørgsmål til mad til mennesker med gigt, kan du kontakte en læge eller ernæringsekspert gennem applikationen . Du kan kontakte dem når som helst og hvor som helst via Snak eller Stemme/videoopkald.

Reference:
Gigt sundhed. Tilgået 2020. Hvad er puriner?.
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Ernæring og sund kost.