Forslag til forbrug af sukker til personer med diabetes

Jakarta - Sukker betragtes ofte som diabetesens fjende. Faktisk er en af ​​de vigtigste energikilder, som kroppen har brug for, sukker. Kan personer med diabetes spise sukker? Svaret er ja. Du skal dog selvfølgelig være virkelig begrænset og følge lægens råd.

Indtagelse af for store mængder sukker kan øge blodsukkerniveauet, hvilket gør det farligt for personer med diabetes. Høje og ukontrollerede blodsukkerniveauer sætter mennesker med diabetes i fare for alvorlige komplikationer.

Læs også: Amputation af mennesker med diabetes kan være svært at helbrede?

Sukkerforbrugsgrænse for diabetikere

Sukkerindtag under normale forhold anbefalet af Sundhedsministeriet i Republikken Indonesien er maksimalt 50 gram eller hvad der svarer til 4 spiseskefulde om dagen. For personer med diabetes anbefales det ikke mere end 50 gram om dagen.

Bemærk dog, at sukker i dette tilfælde omfatter hvidt sukker, palmesukker og sukker i andre former. Kulhydrater er også en kilde til sukker, og personer med diabetes anbefales kun at indtage kulhydrater for 45-65 procent af deres samlede daglige kalorieindtag.

Personer med diabetes bør også begrænse forbruget af mad eller læskedrikke, såsom kiks, slik, pakket frugtjuice eller andre fødevarer med højt sukkerindhold. Hvis du vil spise søde snacks, skal du vælge naturlige som frugter.

Læs også: 6 trin til behandling af diabetiske sår

Tips til at reducere sukkerindtaget for personer med diabetes

For at sukkerforbruget ikke er for stort, skal personer med diabetes være mere forsigtige med at sortere de typer mad, der indtages. Her er tips, der kan hjælpe:

1. Vælg type kulhydrat

American Diabetes Association anbefaler, at personer med diabetes spiser kulhydrater, der hovedsageligt kommer fra friske grøntsager, fuldkorn og nødder. Frisk frugt kan indtages, men bør begrænses på grund af sukkerindholdet.

Vælg kulhydratkilder, der har et lavt glykæmisk indeks eller høje fibre. For eksempel, i stedet for almindelige hvide ris, erstatte det med ris blandet med fuldkorn eller havregryn. Jo højere fiberindhold, jo mindre optagelse af kulhydrater.

2. Undgå forarbejdede fødevarer

Forarbejdede fødevarer, såsom kager, kiks og forskellige snacks, indeholder normalt høje niveauer af sukker, salt og fedt. Så du bør undgå at indtage forarbejdede fødevarer og erstatte snacks med sundere og naturlige.

3. Observer sukkerindholdet i emballerede fødevarer eller drikkevarer

Læs altid oplysningerne om næringsværdi på etiketterne på emballerede fødevarer eller drikkevarer. Dette er meget vigtigt, så du kan måle det sukkerindtag, der vil blive indtaget. Vælg så vidt muligt emballerede fødevarer eller drikkevarer, der indeholder lave sukkerniveauer.

Undgå at indtage fødevarer og drikkevarer, der indeholder store mængder tilsat sukker, såsom læskedrikke, slik, frugt på dåse, frugtjuice tilsat sødestoffer.

Læs også: Sådan forebygges amputation hos diabetikere

4. Begræns brugen af ​​sukker som krydderi

I madlavning spiller sukker en vigtig rolle i at tilføje smag. Men for personer med diabetes bør tilsætning af sukker som krydderi til madlavning være strengt begrænset. Tilsæt så lidt sukker som muligt til madlavningen, og pas på sojasovs eller saucer, da de begge har et ret højt sukkerindhold.

Det er en lille forklaring på det anbefalede forbrug af sukker til personer med diabetes. Ud over at se sukkerindtaget fra mad og drikke, er det også vigtigt for personer med diabetes at træne regelmæssigt, såsom jogging, gåture eller cykling.

Glem ikke at tjekke dit blodsukker regelmæssigt for at holde dem under kontrol. For at gøre det nemmere skal du blot bruge appen at lave en tid hos en læge på hospitalet for at tjekke blodsukkerniveauet eller bestille laboratorieundersøgelser derhjemme.

Reference:
Sundhedsministeriet i Republikken Indonesien. Tilgået i 2021. Sunde starter fra min middagstallerken.
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Diabetes kost: Lav din sunde kostplan.
Meget godt helbred. Tilgået 2021. Hvor meget sukker kan en person med diabetes have?
Healthline. Tilgået 2021. Dagligt indtag af sukker — Hvor meget sukker skal du spise om dagen?
NHS Choices UK. Tilgået i 2021. Spise forarbejdede fødevarer.