N95 vs KN95 Mask, Kend forskellen mellem de to

, Jakarta - Du må have hørt om opdagelsen af ​​en ny corona-virusvariant fra Storbritannien og Sydafrika siden december sidste år? Disse varianter af den nye corona-virus siges at sprede sig hurtigere, så medicinske eksperter anbefaler at bruge en to-lagsmaske eller at bruge en N95 eller KN95 maske.

Sammenlignet med almindelige stofmasker eller kirurgiske masker, menes disse to typer masker at kunne frafiltrere flere partikler i luften end normalt. N95- og KN95-masker har dog forskellige standarder, så det ser ud til, at du skal være forsigtig med at beslutte, hvilken der er den rigtige at bruge, når du laver aktiviteter på offentlige steder.

Læs også: Er det nødvendigt at bruge to masker for at forhindre den nye variant af corona-virussen?

Forskellen mellem N95 og KN95 masker

Så hvad er forskellen mellem disse to masker, her er anmeldelserne:

Hvad er en N95-maske?

N95-masker betragtes som guldstandarden for ansigtsbeklædning i den medicinske verden og endda i byggebranchen. Disse ansigtsmasker adskiller sig fra kirurgiske masker ved, at kanterne er designet til at passe tæt mod brugerens ansigt. OS. Food and Drug Administration definerer en N95 maske som "en beskyttelsesanordning designet til at opnå en ekstremt tæt ansigtspasning og en højeffektiv filtrering af partikler i luften". Imidlertid, Centre for Disease Control and Prevention (CDC), anbefaler indtil videre stadig ikke den brede offentlighed at bruge det. Årsagen er, at N95-reserverne på markedet er forsyninger til medicinsk personale.

N95-masken er lavet af stærk, men fleksibel nonwoven polypropylenfiber. De er for det meste runde med en bule nær toppen for at hjælpe med at dække næsen. Elastikbåndet kan også strække sig rundt om hovedet for at holde masken på plads. N95'ere er nogle gange udstyret med ventiler for at lette indånding og udånding, men det er egentlig ikke nødvendigt. Maskerne er også mærket med "N95" på dem, så hvis du finder en tastefejl, kan du bruge en falsk.

N95 bortfiltrerer mindst 95 procent af meget små partikler, der er omkring 0,3 mikron i størrelse. Men ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Occupational and Environmental Hygiene , er masken rapporteret at være i stand til at filtrere omkring 99,8 procent af partiklerne med en diameter på omkring 0,1 mikron. SARS-CoV-2-virussen, der selv forårsager COVID-19, har en diameter på omkring 0,1 mikron, så N95 er perfekt til at beskytte dig under en pandemi.

Læs også: 5 almindelige fejl ved brug af ansigtsmasker til at forhindre corona

Hvad er en KN95 maske?

KN95 er faktisk tæt knyttet til N95, men kun sidstnævnte er godkendt til brug i medicinske omgivelser i USA (USA). Årsagen er ret simpel: N95 er den amerikanske standard, mens KN95 er den kinesiske standard. Begge er vurderet til at filtrere 95 procent af meget små partikler.

På grund af manglen på personlige værnemidler (PPE) i USA ved begyndelsen af ​​pandemien, har CDC godkendt brugen af ​​KN95-masker som et passende alternativ til N95-masker. En række sygehuse og andre KN95-brugere har dog vist nogle uoverensstemmelser i kvaliteten.

KN95-masken ligner ved første øjekast meget N95, men har en søm i midten, der gør det muligt at folde masken på midten. Maske ved hjælp af sløjfe øre for at bruge det.

KN95-masker fungerer på samme måde som N95-masker, men er ikke reguleret af samme organisation. Dette rejser nogle spørgsmål om effektiviteten af ​​KN95-masken i kirurgiske omgivelser. I en analyse viste det sig, at op til 70 procent af ansigtsbelægninger importeret fra hele USA ikke opfylder standarderne for effektivitet. Alligevel er KN95-masker stadig bedre end kirurgiske masker eller stofmasker.

For de fleste mennesker har N95-masker og KN95-masker ubetydelige forskelle. Hvis du ikke er sundhedsarbejder, er begge dele nok til at dække dig. Men hvis du ikke kan finde begge typer masker, så overvej at lave en dobbelt maske med en kirurgisk maske under stofmasken.

Læs også: Er det rigtigt, at ansigtsskærme er sikrere end masker?

Du kan også spørge lægen kl om tips til at forhindre overførsel af corona-virussen, især hvis du er en aktiv person og stadig skal rejse uden for huset. Læge ind vil give dig alle de sundhedsråd, du har brug for lige igennem smartphone . Nemt er det ikke? Hvad venter du på, Hent Ansøgning nu!

Reference:
Healthline. Tilgået i 2021. Er KN95-masker effektive?
Mænds helbred. Tilgået 2021. N95 vs KN95 masker til COVID-19 og forskellen mellem dem.
Populær mekanik. Tilgået i 2021. N95 Vs. KN95-masker: Hvad er forskellen?