Dette er faren ved at indtage en masse krydret mad for kroppen

, Jakarta – Krydret mad er stadig mere populært, selv nu er der flere og flere spisesteder, der tilbyder madmenuer med forskellige niveauer af krydrethed. Men vidste du, at krydret faktisk ikke er en smag? Krydret er en fornemmelse, der opstår på grund af et kemikalie kaldet capsaicin.

Hvis denne fornemmelse indtages korrekt, kan krydret mad give fordele for kroppen. Men hvis det indtages for meget, kan krydret mad faktisk være skadeligt for kroppen. Kom nu, tag et kig på de seks farer ved at indtage for meget krydret mad, som du har brug for at vide:

  1. Mavesmerter

Hvis du har et sår, kan spisning af krydret mad få mavesyren til at stige. Dette skyldes, at indtagelse af for meget chili kan irritere slimhinden i maven. Det er det, der udløser den hurtige stigning af mavesyre. Det er grunden til, at maven gør ondt efter at have smagt krydret mad.

  1. Halsbrand

Nogle mennesker vil føle halsbrand efter at have spist krydret mad. Dette skyldes, at spisning af krydret mad kan fremskynde bevægelsen i tarmene, hvilket gør det lettere for diarré at opstå. Når krydret mad når tyktarmen, kan den irriterende effekt mærkes med det samme. Derefter vil kroppen sende mere vand til tarmene, hvilket gør det lettere for afføring at passere fra tyktarmen.

Læs også: Pludselige mavesmerter efter Suhoor, dette er årsagen

  1. Gastritis (akut sår)

Faren ved at spise krydret mad for meget eller for ofte er, at det kan få mavens overflade til at blive skrøbelig, så maven let kommer til skade. Derfor kan for meget af denne type mad udløse gastritis eller akutte sår på grund af betændelse i maveslimhinden. Symptomer på denne sygdom er kvalme, opkastning, flatulens og diarré.

  1. Sure opstød

For nogle mennesker kan faren ved at spise krydret mad udløse sure opstød, som er en tilstand, hvor der er tilbagestrømning af maveindhold i spiserøret. Denne tilstand forårsager en brændende fornemmelse i spiserøret. Denne sure opstød kan udløse syndrom Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), sår i spiserøret (øsofagitis), også atypisk syndrom som kan forstyrre daglige aktiviteter.

Læs også: Rismas mor fik konstateret GERD, hvad er forholdet til astma og sår?

  1. Søvnløshed

Når du spiser krydret mad, vil din kropstemperatur stige. Det er derfor, din krop sveder efter at have spist krydret mad. Undersøgelser offentliggjort i International Journal of Psychology nævner, at farerne ved at spise krydret mad kan skade maven og aktivere kemiske hormoner, der kan holde dig vågen om natten.

  1. Reducerer tungefølsomheden

At spise for meget krydret mad kan reducere tungens følsomhed i smagssmag, det kan endda få tungens følsomhed til gradvist at forsvinde. Hvis følsomheden er nedsat, fungerer tungen ikke længere optimalt til at bestemme den portion krydret mad, der kan tåles.

Så er det farligt at spise krydret?

Faktisk kan krydret mad være skadeligt for kroppen afhængigt af hvor krydret maden eller chilien du spiser. De hotteste peberfrugter i verden, altså Carolina Reaper kan forårsage alvorlig og hurtig skade på kroppen. I 2018, en mand fra USA, der forbrugte Carolina Reaper For at teste sine tarme til en chili-spisekonkurrence ender han på skadestuen med en voldsom hovedpine. På den anden side en mand, der konsumerede spøgelsespeber, varm sauce, der er mere krydret end Tabasco, endte med at kaste voldsomt op, endda til det skadede hans hals.

Ud over niveauet af krydret, påvirker hvor meget du indtager chili også dens indvirkning på kroppen. Forskerne fandt ud af, at personer, der spiste mere end 50 gram chili dagligt på regelmæssig basis, havde en næsten dobbelt så stor risiko for kognitiv tilbagegang end personer, der spiste mindre chili.

Læs også: Krydrede spisehobbyer kan udløse hjerneskade?

Så afslutningsvis er det okay at spise krydret. Fordi, indhold capsaicin i chili som udgangspunkt kan give gode fordele for kroppen. Men helst, krydret mad indtages ikke for meget. Så spis ikke for meget chili, der er for krydret.

Nå, hvis du har helbredsproblemer, kan du tale med lægen gennem ansøgningen , du ved. Du kan kontakte lægen via Video/taleopkald, og Snak at søge sundhedsråd når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent Ansøgning nu også i App Store og Google Play.

Reference:
NDTV mad. Tilgået 2020. Hvad sker der med din mave, når du spiser alt for krydret mad.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2020. Er krydret mad forbundet med demensrisiko?
UChicagoMedicin. Besøgt 2020. Et varmt emne: Er krydret mad sundt eller farligt?