Sådan genkender du symptomer på 5 typer hudkræft

, Jakarta - Ligesom de fleste andre kræftformer kan hudkræft også være livstruende. Denne kræftsygdom kan være forårsaget af forskellige ting, fra genetik til hyppig soleksponering. Generelt er der 5 typer hudkræft, som kan kendes ud fra forskellige karakteristika eller symptomer. Hvad er de? Det følgende vil blive diskuteret en efter en.

1. Basalcellekarcinom

Basalcellekarcinom er den mest almindelige type hudkræft sammenlignet med andre typer. Udviklingen af ​​denne type kræftceller har en tendens til at være langsom, men spredes generelt ikke til andre dele af kroppen. Selvom det er farligt, kan basalcellekarcinom helbredes fuldstændigt, hvis det opdages og behandles tidligt.

Så hvordan genkender man symptomerne på basalcellekarcinom? Til at begynde med er udseendet af denne hudkræft karakteriseret ved en klump på størrelse med en lille perle, som er flad, solid og skinnende i konsistensen. Ved første øjekast ligner denne klump en bums, der ikke går væk. Nogle gange kan klumpen se gullig ud, ligesom et ar.

I nogle tilfælde kan symptomerne på basalcellekarcinom også ligne en lyserød muldvarp, der er skinnende og let skællende. Den syge kan også bemærke en kuppelformet hudvækst, der har blodkar i sig, nogle gange lyserød, brun eller sort i farven.

Læs også: Inklusive hudkræft, dette er forskellen mellem karcinom og melanom

Fordi væksten har tendens til at være langsom (selv år), går basalcellekarcinom ofte ubemærket hen af ​​den syge. Vær derfor forsigtig, hvis du finder små knopper som bumser, eller sår, der ikke heler på huden. Diskuter med lægen i appen via funktion Snak eller Stemme-/videoopkald, eller tjek med en læge på hospitalet, og aftal tid på forhånd via appen .

2. Planocellulært karcinom

Efter basalcellekarcinom er pladecellekarcinom den mest almindelige type hudkræft. Symptomerne minder ret meget om basalcellekarcinom, som er en rød klump, der varer længe. Denne type kræft kan spredes til de dybere lag af huden såvel som til andre dele af kroppen, men den kan forebygges, hvis den behandles og opdages tidligt.

Måden at genkende symptomerne på denne type hudkræft er at se efter udseendet af en hævet eller hvælvet muldvarp eller vorte med en lavere fordybning i midten. Lidt forskellig fra basalcellekarcinom er klumper, der vises som symptomer på planocellulært karcinom, generelt blege og ikke skinnende.

Muldvarpe eller vorter, der vises, har normalt en glat overflade og føles kløende eller smertefulde, når de bliver ridset. Denne type hudkræft kan også være i form af røde vorter med en ru eller skællende tekstur, som nogle gange får skorper eller bløder, når de bliver ridset.

3. Melanom

Melanom er en type hudkræft, der er sjælden, men dødelig. Denne hudkræft opstår, når melanocytter (som producerer det pigment, der producerer hudfarve) vokser unormalt og bliver kræftfremkaldende. Symptomer på melanom kan genkendes ved udseendet af mørke pletter (som modermærker), som kan ændre form, størrelse eller farve.

Læs også: Kød, der vokser på huden, kan være et tegn på kræft

Symptomer på melanom kan også forekomme i områder af huden, som aldrig har haft en muldvarp før. For at skelne mellem normale modermærker og melanomsymptomer er der 'ABCDE' retningslinjer, der kan gøres, nemlig:

  • asymmetri. Normale modermærker har en symmetrisk eller perfekt form, med samme størrelse af frynser til venstre og højre. I mellemtiden har modermærker, der er et symptom på melanom, asymmetriske eller uregelmæssige former og størrelser.

  • grænse. Kanterne på en normal muldvarp vil have klare grænser. Mens kanterne af modermærker, som er et symptom på melanom, har tilfældige kanter og virker slørede.

  • Farve. Normale muldvarpe har en solid og jævn farve. Den kan kun være mørkebrun, kun lysebrun eller mørk sort. Imidlertid kan modermærker, der er et symptom på melanom, have en række forskellige farver på ét sted.

  • Diameter. En normal muldvarp vil have en ensartet størrelse over tid. Dog kan modermærker, der er et symptom på melanom, vokse eller forstørre pludseligt, endda op til mere end 6 millimeter.

  • Udvikle sig . Muldvarpe, der er et symptom på melanom, kan ændre farve, størrelse, tekstur og form. Ikke kun det, melanom modermærker kan også klø eller bløde.

4. Aktinisk keratose

Aktinisk keratose er en type hudkræft, der opstår på grund af overdreven soleksponering. I nogle tilfælde kan denne hudkræft udvikle sig til planocellulært karcinom. Symptomer på aktinisk keratose kan genkendes ved forekomsten af ​​røde læsioner, som er ru i tekstur og skællende.

Læs også: Er det sikkert at behandle kræft med nuklearmedicin?

Læsionerne kan nogle gange forårsage kløe og smerte, såvel som overskydende kød vises omkring det berørte hudområde. Læsioner kan forekomme på alle områder af huden, men er mest almindelige i ansigtet, læberne, ørerne, bagsiden af ​​hænderne, armene og andre hudområder, der ofte udsættes for solen.

5. Merkelcellekarcinom

Merkelcellekarcinom er den sjældneste form for hudkræft, men også den farligste. Dette skyldes, at denne type hudkræft kan vokse og spredes hurtigt til andre dele af kroppen. Merkelcellekarcinom har en tendens til at være lille, smertefri, rød, lyserød eller lilla i farven og skinnende. Symptomer kan forekomme på alle dele af huden og vokse hurtigt.

Reference:
American Academy of Dermatology. Tilgået i 2019. Typer af hudkræft
Forebyggelse. Tilgået i 2019. Typer af hudkræft