Her er hvordan Salmonella-bakterier forårsager tyfus

, Jakarta – Doven vask af hænder og småspisning uforsigtigt er vaner, der er tilbøjelige til at forårsage tyfus eller såkaldt tyfus. Salmonella typhi er hovedsynderen i denne sygdom. Disse bakterier spredes let gennem forurenet vand og mad. Når bakterier begynder at inficere kroppen, mennesker med høj feber, hovedpine, mavesmerter og tab af appetit.

Læs også: 5 behandlinger for tyfussymptomer, som du skal prøve

Tyfuspatienter, der modtager intensiv behandling, kan komme sig hurtigt. Hvis tilstanden ikke behandles, kan det føre til livstruende komplikationer.

Hvordan salmonellabakterier forårsager tyfus

Tyfus er en livstruende sygdom, for det skal du være på vagt for at finde ud af, hvordan denne bakterie overføres. Generelt spredes salmonella let gennem forurenet vand og mad. Find ud af, hvordan disse bakterier kan forårsage tyfus, nemlig ved:

  1. Fækal-oral transmissionsrute

Salmonella spredes gennem forurenet mad eller vand og nogle gange gennem direkte kontakt med en person, der er inficeret. I udviklingslandene opstår de fleste tilfælde af tyfus som følge af forurenet drikkevand og dårlige sanitære forhold.

Infektion opstår når Salmonella typhi udskilles i fæces eller lejlighedsvis i urinen hos en inficeret person. En person bliver smittet, hvis han spiser mad, der er lavet eller rørt af en forurenet person, der ikke har vasket hænder efter toiletbesøg. En person kan også blive smittet af drikkevand, der er forurenet med bakterier.

  1. Gennem Chronic Carrier

Efter behandling med antibiotika kan nogle mennesker, der kommer sig fra tyfus, fortsætte med at huse bakterier i tarmkanalen eller galdeblæren. Disse bakterier kan overleve måneder og ofte år. Mennesker omtales som kroniske bærere. De kan udskille bakterier i deres afføring, der er i stand til at inficere andre mennesker, selvom de ikke længere selv har tegn eller symptomer på sygdommen.

Læs også: Har du tyfus, kan du holde tunge aktiviteter?

Kontakt din læge, hvis du har andre spørgsmål om tyfus lige . Gennem appen Du kan kontakte lægen når som helst og hvor som helst.

Salmonella-infektionsforebyggende trin

For de af jer, der bor i et ugunstigt miljø, især hvis saniteten er dårligt, bør du følge disse tips til at forhindre den bakterielle infektion, der forårsager tyfus, nemlig ved:

  • Pas på, hvad du drikker. Drik ikke vand fra vandhaner eller brønde;

  • Undgå at købe isterninger, ispinde eller vanddrikke, der ikke sikrer renlighed. Vi anbefaler at købe drikkevarer på flaske eller kulsyreholdige drikkevarer. Sørg for, at den flaskedrik, du køber, stadig er forseglet og tæt lukket;

  • Ikke-flaskevand skal koges i et minut før det drikkes. Det er endnu mere sikkert, hvis du drikker pasteuriseret mælk, varm te og varm kaffe;

  • Pas på, hvad du vil spise. Spis ikke råvarer, medmindre du sørger for, at det er rent eller laver dit eget;

  • Undgå at købe mad hos gadesælgere. Hvis du er nødt til det, bør du først se, hvordan det er lavet for at sikre renlighed og sikkerhed;

  • Spis ikke upasteuriserede mejeriprodukter og rå æg;

  • Undgå salater og krydderier lavet af friske ingredienser, og det er bedre, hvis du laver dine egne.

Ud over at vælge ovenstående fødevarer og drikkevarer, vask dine hænder ofte, især efter brug af badeværelset og før du rører ved mad. Når du vasker dine hænder, så sørg for at gøre det godt og glem ikke at bruge sæbe, når det er tilgængeligt. Hav altid håndsprit, der indeholder mindst 60 procent alkohol, hvis sæbe og vand ikke er tilgængeligt.

Læs også: 5 måder at passe på dig selv, når du tyfus

Undgå direkte kontakt med syge mennesker. Hvis du skal komme i kontakt med dem, skal du sørge for at vaske dine hænder bagefter. Hvis du er syg, så undgå andre mennesker, vask dine hænder ofte og lad være med at tilberede eller servere mad på forhånd.

Reference:
Mayo Clinic (Adgang i 2019). Tyfus.
Healthline (Få adgang i 2019). tyfus.