Årsagerne til keloider, der ofte forekommer, tjek anmeldelserne!

Selvom det ikke er sundhedsskadeligt, kan keloider reducere en persons selvtillid. Denne hudtilstand kan være forårsaget af forskellige ting. Eksempler inkluderer at have gennemgået en operation, at have acne-ar, at få piercinger eller tatoveringer på visse kropsdele."

, Jakarta – Når huden er skadet, dannes fibrøst væv kaldet arvæv over såret for at reparere og beskytte såret. I nogle tilfælde vokser der ekstra fint, hårdt tekstureret arvæv. Nå, det væv omtales ofte som en keloid.

Keloider kan endda være meget større end det oprindelige sår. Selvom de kan forekomme overalt på kroppen, er keloider mest almindelige på brystet, skuldrene, øreflipperne og kinderne.

Selvom keloider ikke er sundhedsskadelige, kan de sænke en persons selvtillid. Ifølge American Academy of Dermatology (AAD) dannes keloider normalt 3-12 måneder efter, at såret er helet. Disse ar kan være kløende eller smertefulde, mens de vokser, men symptomerne stopper, når keloiderne holder op med at udvikle sig.

Læs også:4 typer hudsygdomme at holde øje med

Årsager til Keloid udseende

Keloider dannes, når fibroblaster, celler fundet i bindevæv, der udskiller kollagen, overreagerer for at producere store mængder kollagen som reaktion på skade. Hvis du er en af ​​de mennesker, der er tilbøjelige til keloider, har enhver form for hudskade potentiale til at udvikle keloider. Nogle af de almindelige årsager til keloider inkluderer:

  • Er blevet opereret.
  • Acne ar og skoldkopper.
  • Forbrændinger.
  • Lav krops- eller ørepiercing.
  • Lav en tatovering.
  • Insektbid.
  • Vaccinationsindsprøjtning.

I sjældne tilfælde kan keloider dannes på uskadet hud. Disse kaldes spontane keloider. AAD identificerer også forskellige risikofaktorer, der kan øge en persons chancer for at udvikle keloider, såsom:

  • Afrikansk, asiatisk eller latinamerikansk afstamning
  • Har en tæt familiehistorie med keloider så mange som en tredjedel af mennesker. Nær familie omfatter forældre eller søskende.
  • Mellem 10-30 år. De fleste mennesker udvikler keloider i tyverne, selvom disse ar kan forekomme tidligere eller senere.

Læs også: 4 sjældne sygdomme, der påvirker huden

Hvordan behandler man det?

Beslutningen om at behandle keloider kan være en vanskelig beslutning. Keloid arvæv er faktisk resultatet af kroppens bestræbelser på at reparere sig selv. Efter fjernelse af en keloid kan arvæv vokse tilbage og nogle gange vokse sig større end før. Før du beslutter dig for en medicinsk procedure, er det bedst at overveje hjemmepleje først.

Fugtgivende olier, som er almindeligt tilgængelige i håndkøb, kan normalt hjælpe med at holde vævet blødt. Dette kan hjælpe med at reducere størrelsen af ​​arret uden at gøre det værre. Keloider har faktisk en tendens til at skrumpe og blive fladere over tid, selv uden behandling.

I første omgang kan din læge anbefale mindre invasive behandlinger. Eksempler omfatter silikonepuder, trykbandager eller injektioner, især hvis keloidarret er ret nyligt.

I tilfælde af meget store keloider eller ældre keloidar kan kirurgisk fjernelse anbefales. Selv efter operationen er chancerne for at keloider vokser tilbage stadig høje. Kryokirurgi er den mest effektive type operation for keloider. Denne operation udføres ved at "fryse" keloiden ved hjælp af flydende nitrogen.

Læs også: Kløende hud, ignorer ikke denne helbredstilstand

Din læge kan også anbefale kortikosteroidinjektioner efter operationen for at reducere inflammation og mindske risikoen for, at keloider vender tilbage. Se en læge, hvis du planlægger at få fjernet en keloid. For at gøre det nemmere og mere praktisk, lav en hospitalssamtale på forhånd gennem applikationen .

Reference:
American Academy of Dermatology. Tilgået i 2021. KELOIDS: HVEM FÅR OG ÅRSAGER.
Healthline. Fået adgang i 2021. Alt hvad du behøver at vide om Keloid-ar.
Hverdagssundhed. Tilgået i 2021. Hvad er keloider? Symptomer, årsager, diagnose, behandling og forebyggelse.