Hvor længe kan skoldkopper helbredes?

, Jakarta - Skoldkopper er en sygdom, der har eksisteret i lang tid og er forårsaget af variola-virus. Tidlige symptomer på kopper omfatter høj feber og træthed. De, der er inficeret med denne virus, har så et karakteristisk udslæt, som hovedsageligt optræder i ansigt, arme og ben. De resulterende pletter vil fyldes med klar væske, pus og derefter danne en skorpe.

Kopper er lanceret fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), og er dødelig i 30 procent af tilfældene. Denne sygdom har eksisteret i mindst 3.000 år og er en af ​​de mest frygtede sygdomme i verden. Nu er kopper blevet udryddet af et samarbejdende globalt vaccinationsprogram ledet af WHO.

Læs også: Mor, gør disse 4 ting, når dit barn har skoldkopper

Kopper behandling

Lancering Center for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse (CDC), en person, der har skoldkopper, kan behandles med antivirale lægemidler:

  • I juli 2018 godkendte FDA tecovirimat (TPOXX) til behandling af kopper. Tecovirimat har vist sig at være effektivt mod den virus, der forårsager kopper. Laboratorieindstillingen af ​​dette lægemiddel er effektiv til behandling af dyr, der har en sygdom, der ligner kopper. Tecovirimat er ikke blevet testet hos personer, der har kopper, men det er blevet givet til raske mennesker. Testresultater viser, at det er sikkert og kun forårsager mindre bivirkninger.

  • I laboratorieundersøgelser har cidofovir og brincidofovir vist sig at være effektive mod den virus, der forårsager kopper. I et laboratoriemiljø er dette lægemiddel effektivt til behandling af dyr, der har en sygdom, der ligner kopper. Cidofovir og brincidofovir er ikke blevet testet hos mennesker, der har skoldkopper, men de er blevet testet hos raske mennesker og hos dem med andre virussygdomme. Disse lægemidler evalueres løbende for deres effektivitet og toksicitet. Fordi disse lægemidler ikke er blevet testet hos personer, der har haft kopper, vides det ikke, om folk med kopper ville have gavn af behandling med dem. Det kan dog overvejes at bruge det, hvis der er et udbrud af kopper.

Fordi det ikke er blevet prøvet hos mennesker, der har kopper, vides det ikke, hvor lang tid det tager at behandle kopper. Mens koppesygdomsfasen fra begyndelsen af ​​inkubationen, kan de første symptomer, udseendet af et udslæt, udseendet af fnat og forsvinden af ​​fnat, tage op til 40 dage.

Du kan spørge lægen kl at bestemme varigheden af ​​behandlingen for skoldkopper. Du kan kontakte lægen via live chat i applikationen .

Læs også: Kend 5 fakta om skoldkopper

Komplikationer af kopper

De fleste mennesker, der får kopper, overlever. Nogle sjældne typer af kopper er dog næsten altid dødelige. Disse mere alvorlige former påvirker oftest gravide kvinder og personer med nedsat immunforsvar.

Mennesker, der kommer sig fra kopper, har normalt alvorlige ar, især i ansigtet, arme og ben. I nogle tilfælde kan kopper endda forårsage blindhed.

Forebyggelse af kopper

I tilfælde af et udbrud vil folk med kopper forblive isolerede i et forsøg på at kontrollere spredningen af ​​virussen. Enhver, der har været i kontakt med en person, der har infektionen, har brug for koppevaccinen, som kan forebygge eller reducere sygdommens sværhedsgrad, hvis den gives inden for fire dage efter at være blevet udsat for koppevirus.

Denne vaccine bruger en levende virus, der er relateret til kopper, og nogle gange kan det forårsage alvorlige komplikationer, såsom en infektion, der påvirker hjertet eller hjernen. Derfor anbefales et generelt vaccinationsprogram for alle ikke på nuværende tidspunkt. De potentielle risici ved vaccinen opvejer fordelene i mangel af et ægte koppeudbrud.

Læs også: Er det rigtigt, at du har oplevet skoldkopper og er tilbøjelig til at få herpes zoster?

Immunitet eller delvis immunitet efter koppevaccination kan vare op til 10 år og 20 år med revaccination. Hvis et udbrud opstår, kan personer, der blev vaccineret som børn, stadig modtage nye vaccinationer efter direkte eksponering for nogen med denne virus.

Reference:
Centre for Disease Control and Prevention. Tilgået 2020. Kopper.
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Kopper
WHO. Tilgået 2020. Ofte stillede spørgsmål og svar om kopper.