Kend forskellen mellem farlige og harmløse muldvarpe

, Jakarta – Muldvarpe, der vises på overfladen af ​​huden, er ofte harmløse. Det er derfor, de fleste mennesker ikke er meget opmærksomme på modermærker på deres kroppe. Men du ved, der er også typer af muldvarpe, der er farlige, du ved. Denne unormale type muldvarp kan være et symptom på melanom hudkræft. Kend derfor forskellen på farlige og harmløse muldvarpe her.

Genkendelse af normale modermærker

Muldvarpe dannes fra gruppering af hudfarve-producerende celler kaldet melanocytter. Selvom farven, formen og størrelsen kan variere, har normale modermærker generelt følgende egenskaber:

  • Farve. Udover at være brun eller lidt mørk i farven, er der også muldvarpe, der har nøjagtig samme farve som hudfarven. Mennesker med mørk hud eller hår har også en tendens til at have mørkere modermærker end dem med lys hud eller blond hår.

  • Form. Der er forskellige former for muldvarpe, lige fra runde, ovale, fremtrædende til flade.

  • Struktur. Teksturen af ​​modermærker varierer også, nogle er flade på huden eller hævede, glatte eller ru, nogle er endda dækket af hår.

  • Størrelse. Normale muldvarpe er normalt mindre end 6 millimeter i diameter.

Antallet af muldvarpe på kroppen af ​​hver person er også forskelligt. Dette bestemmes af flere faktorer:

  • hudfaktor. Mennesker med lysere hud har normalt flere modermærker end dem med mørkere hud.

  • Arvelighedsfaktor. Udseendet af modermærker kan også være forårsaget af arvelighed. Så hvis du har familiemedlemmer, der har mange muldvarpe eller har muldvarpe med bestemte egenskaber, så risikerer du at opleve det samme.

  • Soleksponering. Hyppig udsættelse for sollys er også en årsag til, at der opstår muldvarpe.

Der er nogle muldvarpe, der er dukket op, siden du blev født, men der er også dem, der kun vokser i løbet af de første 30 år af dit liv. Entydigt kan farven, formen og antallet af muldvarpe ændre sig. For eksempel kan modermærker blive mørkere under graviditeten. I mellemtiden kan farven på muldvarpen falme hos mennesker over 40 år. Antallet af modermærker kan også stige i ungdomsårene.

Pas på farlige muldvarpe

Udover normale modermærker er der også farlige modermærker, som du skal være opmærksom på, nemlig modermærker, der er et symptom på melanom hudkræft (hudkræft, der opstår i melanocytterne eller hudens pigmentproducerende celler). Melanom modermærker ser anderledes ud end normale modermærker. Melanom mol har ru og ujævne kanter, er asymmetriske i form og kan have en blanding af to eller tre farver og mere end 6 millimeter i diameter. Denne type muldvarp er kløende og kan nogle gange bløde.

Så hvis muldvarpen på din krop ændrer sig på en usædvanlig måde, og du har mistanke om, at disse ændringer er et symptom på melanom hudkræft, bør du straks konsultere en læge. Læger skal undersøge en prøve af mistænkt muldvarpvæv ved hjælp af et mikroskop for at bestemme årsagen til muldvarpen. Denne metode er også kendt som en biopsi.

Hvis du vil vide mere om melanom, så spørg bare en læge med speciale i . Du kan kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak at søge sundhedsråd når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Læs også:

  • Er det sikkert at fjerne modermærker?
  • Alt sammen ting for at slippe af med muldvarpe
  • Tegn på en muldvarp er kendetegnene for melanomkræft