7 vigtigste faktorer, der får astma til at passe på

, Jakarta - Astma er en kronisk inflammatorisk sygdom, der angriber luftvejene. Desværre indtil nu er der ingen sikker årsag til astma. Årsagerne til astma kan variere fra person til person. Én ting er dog sikkert, når luftvejene kommer i kontakt med astmatiske årsager, bliver de betændte, forsnævrede og fyldt med slim.

Astmaanfald gør luftvejene smalle, hvilket gør det svært for dig at trække vejret. Dette kan skyldes muskelspasmer omkring luftvejene, betændelse og hævelse af slimhinderne, der beklæder dem, eller den høje mængde slim i dem. Mennesker med astma kan opleve åndenød, hvæsende vejrtrækning eller hoste, når kroppen forsøger at udstøde slimet.

Læs også: Genkend årsagerne til tilbagevendende astma

Forskellige faktorer forårsager astma

Hvis du eller en af ​​dine nærmeste har astma, er det vigtigt at forstå årsagerne til astma. Når du ved det, kan du tage skridt til at undgå det. Denne måde at forhindre astmaanfald vil forekomme sjældnere, eller symptomerne bliver lettere.

Lancering fra WebMD Her er de vigtigste faktorer, der forårsager astma at være opmærksom på:

1. Allergier kan være årsagen til astma

Allergier er den vigtigste udløser for astma. Firs procent af mennesker med astma har allergi over for ting i luften, såsom træer, græs, blomsterpollen, skimmelsvamp, dyreskæl, støvmider og kakerlakekskrementer. I en undersøgelse havde børn med høje niveauer af kakerlakekskrementer i deres hjem fire gange større risiko for at få astma i barndommen end børn, hvis hjem var renere.

Ikke nok med det, allergi over for støvmider kan være en almindelig udløser af astma, så det er obligatorisk at opretholde et rent miljø.

2. Mad og tilsætningsstoffer kan udløse astma

Fødevareallergi kan forårsage milde til alvorlige reaktioner, der er livstruende. Visse fødevarer kan få en person til at udvikle astma uden andre symptomer. Hvis du har fødevareallergi, kan astma være en del af en alvorlig og livstruende reaktion kaldet anafylaksi.

De mest almindelige fødevarer forbundet med allergisymptomer er æg, komælk, jordnødder, nødder, sojabønner, hvede, fisk, rejer og skaldyr, salater eller endda frisk frugt.

Fødevarekonserveringsmidler kan også udløse astma, især sulfittilsætningsstoffer, såsom natriumbisulfit, kaliumbisulfit, natriummetabisulfit, kaliummetabisulfit og natriumsulfit, som bruges i fødevareforarbejdning eller tilberedning.

Læs også: Pludselig åndenød? Her er 7 måder at overvinde

3. Motion kan også forårsage astma

For omkring 80 procent af mennesker med astma kan anstrengende træning også få luftvejene til at indsnævre sig og give astmasymptomer. Hvis du har træningsinduceret astma, kan du opleve symptomer som trykken for brystet, hoste og åndedrætsbesvær inden for de første 5 til 15 minutter af aerob træning.

For de fleste mennesker forsvinder disse symptomer inden for de næste 30 til 60 minutters træning. Men op til 50 procent af mennesker med anstrengelsesudløst astma kan få endnu et anfald 6 til 10 timer senere.

Derfor anbefales det, at du laver en langsom opvarmning for at forhindre dette. Du kan også spørge lægen kl via chat for at finde ud af, hvilke former for træning, der er sikre for personer med astma.

4. Halsbrand kan også udløse astma

Svær halsbrand og astma går ofte hånd i hånd. Op til 89 procent af mennesker med astma har også alvorlig halsbrand (gastroøsofageal refluks eller GERD). Denne tilstand opstår normalt om natten, når du ligger ned. Normalt vil ventilen forhindre mavesyre i at stige op i spiserøret.

Når en person har GERD, fungerer disse ventiler ikke, som de burde. Mavesyre vil gå op i spiserøret. Hvis syren når halsen eller luftvejene, udløser den irritation og betændelse, den forårsager, et astmaanfald.

5. Rygevaner

Folk, der ryger, er mere tilbøjelige til at udvikle astma. Hvis du ryger og har en historie med astma, kan dette gøre symptomer som hoste og hvæsen værre. Kvinder, der ryger under graviditeten, kan også øge risikoen for hvæsende vejrtrækning hos deres baby.

Babyer, hvis mødre røg under graviditeten, havde også dårligere lungefunktion. Hvis du har astma og er en aktiv ryger, er det et vigtigt skridt, du kan tage for at beskytte lungefunktionen at holde op.

6. Bihulebetændelse og andre øvre luftvejsinfektioner

Ligesom astma forårsager betændelse i slimhinden i luftvejene, forårsager bihulebetændelse betændelse i slimhinderne, der beklæder bihulerne. Dette får membranen til at udskille mere slim.

Hvis du har astma og betændte bihuler, så vil dine luftveje også opleve det samme. Få behandling for sinusinfektioner med det samme for at lindre astmasymptomer.

Læs også: 4 yogabevægelser, der er velegnede til mennesker med astma

7. Medicineffekter kan være årsagen til astma

Mennesker med aspirinfølsom astma kan også have problemer med andre lægemidler såsom antiinflammatoriske lægemidler (ibuprofen, naproxen) og betablokkere (bruges til behandling af hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og glaukom). Hvis du ved, at din krop er følsom over for disse stoffer, skal du sørge for, at din læge ved dette, så de kan give dig en anden, mere sikker medicin.

Ud over ovenstående er der andre årsager til astma såsom irritation, koldt og fugtigt vejr og overdreven stress. Derfor skal du passe på dig selv og forsøge at undgå ovenstående faktorer, så du ikke får astma.

Reference:
WebMD. Tilgået 2020. Hvad forårsager astma? Almindelige udløsere forklaret.
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Astma.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2020. Typer, årsager og diagnose af astma.