Dette er forskellen mellem dråber og injicerbare poliovacciner

Jakarta – Indonesien oplevede et udbrud af polio i 2005. Siden 2014 har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dog erklæret Indonesien som et poliofrit land takket være et vaccinationsprogram. Polio er en sygdom forårsaget af en virus og er smitsom. Virussen angriber nervesystemet og forårsager åndedrætsbesvær, muskellammelse og endda død.

Det poliofrie certifikat givet af WHO betyder ikke, at den indonesiske regering kan holde op med at være årvågen. Årsagen er, at poliovirus kan transporteres fra andre lande, der ikke er erklæret fri for polio. Derfor lancerede regeringen den nationale vaccinationsuge, hvor småbørn får flere vacciner, blandt andet for at forebygge polio.

Der findes to typer poliovaccine

Nemlig poliovaccinedråber (oral) og injektion (injektion). Indledningsvis blev vaccinen givet oralt, derefter gik langsomt over til brug af injicerbar poliovaccine. Se forskellene mellem de to vacciner nedenfor.

1. Vaccineadministrationsplan

Poliovaccinedråberne gives 4 gange før barnet er 6 måneder, nemlig ved fødslen, og gradvist ved 2 måneder, 4 måneder og 6 måneder. Den injicerbare vaccine gives fem gange, nemlig i en alder af 2 måneder, 3 måneder og 4 måneder, og i en alder af 3-4 år ( booster vacciner i førskolealderen) og i alderen 13-18 år ( booster børnevacciner).

2. Udgifter til vaccination

Dryppoliovaccinen er billigere end den injicerbare poliovaccine, fordi dryppoliovaccinen har eksisteret i lang tid og produceres direkte i Indonesien. I mellemtiden er den daglige injicerbare poliovaccine importeret, så prisen er dyrere.

3. Vaccinesmag

Poliovaccinedråberne har en sød smag, så de er nemmere for børn at acceptere. Dette er klart forskelligt fra den injicerbare poliovaccine, fordi de fleste små børn er bange for at blive injiceret, så det er sværere at give det.

4. Virus Type Indhold

De to poliovacciner indeholder forskellige virusstammer. Drip poliovaccinen indeholder levende svækket virus, mens den injicerbare poliovaccine indeholder død virus.

5. Kroppens reaktion på vacciner

Poliovaccinen falder direkte ned i fordøjelseskanalen for at stimulere immunsystemet til at danne antistoffer mod sygdommen. Den poliovirus, der kommer ind, bindes og dræbes straks af barnets immunsystem, som dannes efter vaccination, så virussen ikke kan formere sig og give symptomer. Mens indsprøjtning af poliovaccine, kroppens immunitet dannes direkte i blodet. Den virus, der kommer ind, kan stadig formere sig i tarmen, men giver ikke symptomer, fordi der er polioimmunitet i blodet.

Det du skal være opmærksom på er...

Nogle mennesker, der får poliovaccinen, kan opleve en allergisk reaktion. Dette afhænger af den enkelte krops reaktion, så der er ingen grund til bekymring, hvis der opstår en allergisk reaktion (såsom lavgradig feber, mild diarré og forekomsten af ​​røde pletter på injektionsstedet) fra et par minutter til et par timer. efter vaccination.

Du skal dog straks tale med din læge, hvis du får en allergisk reaktion i form af svimmelhed, svaghed, hævet hals, åndedrætsbesvær, bleghed, hæshed, nældefeber og et stivnerende hjerte. Derudover skal du udskyde at give immuniseringer, hvis du har feber, indtil kroppens tilstand er fuldstændig restitueret.

Det er den information om poliovaccinen, du skal vide. Spørg din læge, hvis du har spørgsmål om poliovaccinen for pålidelige svar. Du kan bruge funktionerne Kontakt læge hvad der er i appen at spørge lægen via snak, og Stemme/videoopkald. Kom nu, Hent Ansøgning i App Store eller Google Play lige nu!

Læs også:

  • Få mere at vide om polio hos børn
  • Anerkend 4 måder at overføre polio på
  • 5 fakta om polio