Dette er, hvad der sker, når cyanid blandes i drikkevarer

, Jakarta – Udtrykket cyanid refererer til ethvert kemikalie, der indeholder carbon-nitrogen (CN) bindinger. Mange stoffer indeholder cyanid, men ikke alle er giftige. Natriumcyanid (NaCN), kaliumcyanid (KCN), hydrogencyanid (HCN) og cyanogenchlorid (CNCl) er dødelige, men tusindvis af forbindelser kaldet nitriler indeholder den ikke-toksiske cyanidgruppe.

Faktisk kan du finde cyanid i nitriler, der bruges som medicin, som f.eks citalopram ( Celexa ) og cimetidin ( Tagamet ). Nitriler er uskadelige, fordi de ikke så let frigiver CN-ionen, som er en gruppe, der fungerer som en metabolisk gift.

Cyanid bliver giftigt, når det forhindrer celler i at bruge ilt til at lave energimolekyler. Cyanidionen, CN-, binder sig til jernatomet i cytochrom C-oxidase i cellernes mitokondrier. Det virker som en irreversibel enzymhæmmer for at forhindre cytochrom C-oxidase i at udføre sit arbejde, som er at transportere elektroner til oxygen i elektrontransportkæden af ​​aerob cellulær respiration.

Læs også: Silent Killer, Cyanidforgiftning er altid dødelig

Uden evnen til at bruge ilt kan mitokondrier ikke producere energibæreren adenosintrifosfat (ATP). Væv, der har brug for denne form for energi, såsom hjertemuskelceller og nerveceller, opbruger hurtigt al deres energi og begynder at dø. Når et stort antal kritiske celler dør, dør du også.

Cyanidionen er relativt stabil i miljøet, medmindre den er oxideret. Cyanids adfærd i vand vil blive styret af en række parametre, herunder vandet, hvor der er pH, niveauer af spormetaller samt opløst ilt og temperatur.

Cyanideksponering fra drikkevand i en hændelse, hvor høje koncentrationer af cyanid er til stede i kildevandet, kan være meget mere signifikant. Symptomer på cyanidforgiftning, når de blandes i drikkevarer, kan forekomme inden for sekunder efter inhalering af hydrogencyanid eller inden for få minutter efter indtagelse af cyanidsalte.

Læs også: Vær opmærksom på den første behandling for personer med cyanidforgiftning

Akutte orale doser af cyanid forårsager kardiovaskulære, respiratoriske og neuroelektriske ændringer. Mange undersøgelser har vist, at hjernen er det organ, der er mest følsomt over for cyanidforgiftning. Død som følge af cyanidforgiftning menes at skyldes depression af centralnervesystemet efter hæmning af hjernens cytochromoxidaseaktivitet.

Udsættelse for cyanidgift, når det blandes i drikkevarer, reagerer forskelligt afhængigt af niveauet.

  • 20–40 mg/m3 eller 50–60 mg/m3 kan tolereres uden øjeblikkelig eller forsinket effekt over 20 minutter til 1 time.

  • 120-150 mg/m3 er skadeligt for liv og kan forårsage død efter 30 minutter til 1 time

  • 150 mg/m3 er dødelig inden for 30 minutter,

  • 200 mg/m3 muligvis dødelig efter 10 minutter

  • 300 mg/m3 vil være dødelig så hurtigt som muligt

I de fleste tilfælde af forgiftning forbliver det meste af det indtagne cyanid i fordøjelseskanalen (det er derfor forkert at bruge den indtaget dosis som en dødelig indikator for cyanid). Virkningerne af akut cyanideksponering domineres af centralnervesystemet og kardiovaskulære lidelser.

Læs også: Disse er symptomerne på cyanidforgiftning af kroppen

Typiske tegn på akut cyanidforgiftning omfatter takypnø, hovedpine, vertigo, manglende motorisk koordination, svag puls, hjertearytmier, opkastning, besvimelse, kramper og koma. Patologiske fund kan omfatte tracheal kongestion med blødning, cerebralt og lungeødem, gastriske erosioner og petekkier i hjernehinderne og hjertesækken.

Hvis du vil vide mere om cyanidforgiftning og andre sundhedsoplysninger, kan du spørge direkte til . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Tricket, bare download applikationen via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge , kan du vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .