Pulp nekrose, hvad er tandpine sygdom?

Jakarta - Har du store huller, men det gør slet ikke ondt? Når det sker, fraråder mange faktisk at gå til tandlægen, fordi det ikke giver tandpine. Det er faktisk, når du skal være opmærksom, for det er et tegn på, at tanden har pulpa-nekrose. I medicinske termer er pulpa nekrose en tilstand af vævsdød i pulpa, som er det væv, der ligger i det inderste lag af tanden.

Pulpen består af tandens nerver og blodkar. Dette væv starter fra tandens krone og fortsætter derefter med at fylde tandens rodhulrum. Så kort fortalt er pulpa-nekrose en tand med en død nerve. Det betyder, at kariesen har nået det mest alvorlige stadie og ikke længere kan lappes. Når det sker, er der kun to behandlingsmuligheder, rodbehandling eller tandudtrækning.

Læs også: Dette er det rigtige tidspunkt at tage dit barn til tandlægen

Årsager til Pulpal Nekrose

Som forklaret tidligere, er pulpnekrose den mest alvorlige hulrumstilstand, så før denne tilstand opstår, er der faktisk mange processer i gang. Denne tilstand er normalt altid forudgået af hulrum, med følgende stadier:

1. Udseendet af et hul i tanden

Generelt består tænder af tre hovedlag, nemlig emalje, dentin og pulp. Emalje, eller emalje, er det yderste og hårdeste lag af tanden. Derefter er dentinen det andet lag, der er følsomt over for smertestimuli, og det sidste er pulpen som det dybeste lag.

Når du har huller, vil bakterier først angribe det yderste lag, som er emaljen. Huller, der opstår i emaljen, er normalt meget små og ikke tydeligt synlige for øjet. De fleste mennesker er ikke klar over de huller, der opstår i dette lag. Når bakterier ødelægger dentinlaget, så begynder hullet at blive bemærket. For når du kommer til dette lag, begynder tanden som regel at gøre ondt. Hvis hullet får lov at fortsætte, vil hullet blive dybere og nå pulpen.

2. Pulp infektion

Det næste trin opstår, når hullet har nået pulpen. På dette stadium vil vævet opleve infektion og betændelse. Denne tilstand omtales som pulpitis, som er den indledende tilstand, der fører til pulpnekrose. Mennesker, der oplever pulpitis, vil normalt ofte føle smerter i tænderne, når de indtager kold eller varm mad og drikke.

Ved svær pulpitis kan tanden også smerter af sig selv, selvom der ikke er stimulation fra mad eller kolde og varme temperaturer. Smerten forårsaget af pulpitis kan også få den ramte til at vågne under søvnen, fordi han føler smerte. Smerter, der opstår i denne tilstand, er normalt skarpe og stikkende.

Læs også: Ignorer det ikke, dette er et tegn på, at du skal få tjekket dine tænder

3. Forekomst af Pulp Nekrose

Normalt er mange mennesker, der kun overvinder tilstanden pulpitis ved at tage smertestillende midler. Den smerte, der opstår, vil faktisk aftage, men du behandler stadig ikke kilden til problemet, nemlig hulrum. Som følge heraf vil bakterier fortsætte med at beskadige pulpa og tandvæv.

Derefter dør pulpavævet bestående af tandens nerver og blodkar. Tandnervernes død kan medføre, at tænderne ikke længere reagerer på smertefulde stimuli, så du ikke længere vil føle smerte, når du spiser eller tygger.

Tænder, hvis væv har været dødt i lang tid, vil til sidst "rådne" og se sorte ud. Ikke nok med det, så bliver tænderne også skøre og falder gradvist ud, så kun tændernes rødder bliver tilbage. Pulpa-nekrose kan også opstå pludseligt hos mennesker, der kommer ud for en ulykke eller støder på en hård genstand, hvilket får tanden til at brække og få pulpavævet til at dø pludseligt.

Hvad sker der, hvis pulpnekrose ikke behandles?

Hvis der er opstået pulpa-nekrose, er de eneste behandlingsmuligheder, der kan gøres, rodbehandling eller tandudtrækning. Af denne grund, før pulpa nekrose opstår, er det bedre at forhindre det ved omhyggeligt at rense dine tænder og gå til tandlægen regelmæssigt. For at gøre det nemmere og hurtigere kan du Hent Ansøgning at bestille tid hos tandlægen på hospitalet, hver gang du vil tjekke dine tænder.

Læs også: Her er, hvordan du tager dig af din lilles mund- og tænders sundhed

Så hvad sker der, hvis pulpnekrose efterlades ubehandlet? Selvfølgelig er der nogle risici for komplikationer, der lurer, nemlig:

  • Infektion.
  • Feber.
  • Hævede tandkød.
  • Hævede kæbe.
  • Gum abscess.
  • Paradentose eller betændelse i tændernes støttevæv.

Disse komplikationer kan forårsage ekstrem smerte og vil selvfølgelig forstyrre daglige aktiviteter. Hvis der opstår komplikationer, vil behandlingen være mere kompliceret og vanskelig. Så forlad ikke bare de huller, du har, men søg straks en tandlæge.

Reference:
American Association of Endodontics. Tilgået i 2020. Endodontisk diagnose.
Healthline. Tilgået 2020. Pulp Necrosis.
Tandsundhedsforeningen. Tilgået 2020. Dental Pulp Necrosis.