Kan almindelige mennesker læse laboratorieresultater?

, Jakarta - En laboratorietest er en procedure, der udføres, når en sundhedsplejerske tager prøver af blod, urin, andre kropsvæsker eller kropsvæv for at få oplysninger om dit helbred.

Adskillige laboratorietests bruges til at hjælpe læger med at diagnosticere, screene og overvåge visse sygdomme eller tilstande. Andre tests kan give mere generel information om dine organer og kropssystemer.

Laboratorietests spiller en vigtig rolle i plejen af ​​en persons helbred. Lægerne giver dog ikke et fuldstændigt billede af dit helbred. Disse tjenester vil sandsynligvis omfatte en fysisk undersøgelse, sygehistorie, tests og andre procedurer til at træffe diagnose og behandlingsbeslutninger.

Læs også: Her er resultaterne af undersøgelsestestene fra mikrobiologiske tests

Point fra laboratorieresultater

Før en laboratorieundersøgelse udføres, vil en person blive spurgt om personlige data, kropssundhed samt nogle laboratorieresultater, der er blevet udført før. I laboratorieresultaterne er der flere ting, der vil blive registreret ud over persondata, såsom:

  • Prøvekilde, hvis nødvendigt. Nogle test kan udføres på mere end én type prøve. For eksempel kan protein måles i blod, urin eller cerebrospinalvæske. Resultater fra disse forskellige typer prøver kan vise meget forskellige ting.

  • Dato og tidspunkt for prøvetagning. Nogle testresultater kan blive påvirket af dagen og tidspunktet for prøvetagning. Disse oplysninger kan hjælpe læger med at fortolke resultaterne.

  • Navnet på den udførte test. Testnavne forkortes ofte på laboratorierapporter. Du vil måske søge i det forkortede testnavn på tjenesteudbyderens hjemmeside for at finde information om en bestemt test.

  • test resultater. Nogle resultater skrives som tal, når et stof måles i en prøve med kolesterolniveauer. Andre rapporter må kun give positive eller negative resultater, såsom i en graviditetstest. Andre kan inkludere tekst, såsom navnet på bakterien for den resulterende prøve taget fra det inficerede område.

  • Testresultaterne er ikke normale. Laboratorierapporter vil ofte henlede opmærksomheden på resultater, der er unormale eller uden for referenceområdet, ved at adskille eller fremhæve dem på en eller anden måde. For eksempel kan et "H" ud for et resultat betyde højere end referenceområdet. "L" kan betyde "lav" og "WNL" betyder normalt "inden for normale grænser."

Læs også: Kend resultaterne af immunitetstesten

Sådan læser du laboratorieresultater

Laboratorieresultater vises ofte som en række tal kendt som et referenceområde eller "normal værdi". Du kan se noget som dette i resultaterne: "normal: 77-99 mg/dL" (milligram pr. deciliter).

Referenceområdet er baseret på de normale testresultater for en stor gruppe raske mennesker. Dette interval er med til at vise, hvordan et normalt resultat ser ud generelt. Alligevel er det muligt, at en person, der har helbredsproblemer, stadig producerer normale tal.

Laboratorieresultaterne kan omfatte flere statusser, såsom:

  • Negativ eller normal, hvilket betyder, at sygdommen eller stoffet, der testes, ikke findes.

  • Positiv eller unormal, hvilket betyder, at sygdommen eller stoffet blev fundet.

  • Inkonklusive eller usikker, hvilket betyder, at der ikke er nok information i resultaterne til at diagnosticere eller udelukke sygdommen. Hvis du får usikre resultater, skal du muligvis lave flere tests.

Tests, der arbejder med at måle forskellige organer og systemer, giver ofte resultater som referenceområder. Mens test, der diagnosticerer eller udelukker sygdom, ofte bruger de ovenfor anførte udtryk.

Læs også: Dette er, hvad der er inkluderet i resultaterne af en sædkontrol i god stand

Sådan læser du laboratorieresultater, som du bør kende. Har du brug for en tid hos en læge på hospitalet, kan du bruge appen . Vejen er med Hent Ansøgning i smartphone du!