Her er, hvordan du vedligeholder lungekapaciteten

, Jakarta – Vejrtrækning er en vital proces i en persons liv, som udføres af lungerne. Dårligt fungerende lunger reducerer iltstrømmen i hele kroppen og kan forårsage andre lungesygdomme. Der er mange måder, man kan gøre for at øge lungekapaciteten, nemlig lungernes evne til at rumme luft, når man trækker vejret.

Fald og stigning i lungekapacitet påvirker en persons helbred. Karakteristika for sunde lunger er, at begge lunger er i stand til at rumme cirka 6 liter luft. Men sammen med stigende alder kan lungefunktion og kapacitet falde efter indtræden i en alder af 35 år.

Når du bliver ældre, bliver diafragmamusklen svagere. Elasticiteten af ​​lungevævet, der hjælper luftvejene med at åbne, har også en tendens til at falde. Dette gør luftvejene indsnævret, og ribbens bevægelse bliver mere begrænset, så lungerne er mindre i stand til at udvide sig optimalt.

Læs også: Undervurder ikke våd lungesygdom! Dette er egenskaberne og tips til at forhindre det

Årsager til nedsat og øget lungekapacitet

Årsager til nedsat lungekapacitet omfatter pleurale effusionstilstande, idiopatisk lungefibrose, nerveskade på de respiratoriske muskler, lungebetændelse, lungehævelse, nedsat lungevolumen efter lungekirurgi, interstitiel lungesygdom og skoliose.

En af kendetegnene ved sunde lunger, lungevæv er fleksibelt og kan udvide sig og tømmes korrekt. I de medicinske tilstande, der er nævnt ovenfor, får de syge det sværere at trække vejret, fordi lungevævet har nedsat elasticitet, eller på grund af problemer med åndedrætsmusklerne, der gør, at kroppen ikke kan inhalere maksimalt.

Lungekapaciteten kan også øges. Denne tilstand opstår ved kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), astma, bronkiektasi og astma cystisk fibrose . Denne tilstand får luften til at bevæge sig langsommere udad end normalt og gør det sværere at udånde, når man trækker vejret. Derudover oplever de syge også åndenød, når de gennemgår anstrengende aktiviteter. Rapporteret fra Mayo Clinic , for at bestemme lungekapacitet kan lave en undersøgelse med spirometri.

Læs også: Kontorarbejde truet med lungekræft

Sådan vedligeholdes lungekapacitet

Nedsat lungefunktion er en normal del af aldringsprocessen. Der er måder, der kan gøres for at bevare kapaciteten og styrke lungerne, nemlig:

  1. Hold op med at ryge, undgå udsættelse for passiv rygning og miljøforurening.

  2. Rapporteret fra Lungeinstituttet , er forbedring af indendørs luftkvalitet en måde, du kan gøre for at opretholde normal lungekapacitet. Du kan gøre dette ved at bruge indendørs luftfiltre og reducere forurenende stoffer, såsom cigaretrøg, støv, skimmelsvamp og kunstige dufte.

  3. Rettidige vaccinationer, såsom influenzavaccine og lungebetændelsesvaccine. Dette kan hjælpe med at forhindre skader fra lungeinfektioner.

  4. Træn regelmæssigt. Du kan lave forskellige øvelser for at styrke lungefunktion og kapacitet. Øv mundvejrtrækningsteknikker, diafragmatisk vejrtrækningsøvelser og ribbenstrækøvelser.

  5. Anvend en sund kost med masser af indtag, der indeholder antioxidanter.

  6. Rapporteret fra Healthline , kan du lave nogle vejrtrækningsteknikker for at holde lungekapaciteten stabil og normal, som f.eks diaphragmatisk vejrtrækning og sammenpressede læber trække vejret . Denne vejrtrækningsteknik bevarer lungekapaciteten og holder lungerne sunde, fordi de får den ilt, de har brug for.

Læs også: 4 fordele ved søde kartofler for sunde lunger

Hvis du har gener i luftvejene, skal du tale med en læge gennem ansøgningen . Gennem applikationen kan du også nemmere udføre laboratorietests.

Du skal bare vælge en blodprøvepakke og bestemme tidsplanen og placeringen. Derefter vil laboratoriepersonalet komme til destinationsstedet for at udføre en undersøgelse. Laboratorieresultater kan ses direkte på sundhedstjenestens ansøgning .

Reference:
Healthline. Tilgået i 2020. Åndedrætsøvelse for at øge lungekapaciteten

Lungeinstituttet. Tilgået i 2020. Sådan øges lungekapaciteten i 5 nemme trin

American Lung Association. Tilgået i 2020. Lungekapacitet og aldring

Mayo Clinic. Tilgået i 2020. Spirometri