Lav kulhydrat eller fedt, hvilken diæt er bedre?

, Jakarta – Når det kommer til at tabe sig, vælger mange mennesker at gå på en fedtfattig diæt for at øge fedttabet fra deres kroppe. Forskning viser dog, at en diæt med lavt kulhydrat også kan være lige så effektiv som en diæt med lavt fedtindhold.

Derudover har low-carb diæter også vist sig at øge fedttab, reducere sult og balancere blodsukkerniveauet. Det kan få dig til at spekulere på, hvilken er bedst til vægttab? Lav kulhydrat eller fedtfattig kost? Kom nu, se anmeldelsen her.

Læs også: Sund kostmenu til hurtigt at tabe sig

Lær en kost med lavt kulhydrat og fedtfattigt at kende

Selvom begge sigter mod at tabe sig, har lav-kulhydrat- og fedtfattig kost forskellige metoder. Følgende er en forklaring på hver af disse diæter:

1. Lav kulhydrat diæt

Denne diæt begrænser indtaget af kulhydrater i forskellige niveauer, nemlig:

  • Kost med meget lavt kulhydratindhold: mængden af ​​forbrugt kulhydrat bør være mindre end 10 procent af de samlede daglige kalorier eller 20-50 gram om dagen på en 2000-kalorie diæt.
  • Low-carb diæt: mængden af ​​forbrugte kulhydrater bør være mindre end 26 procent af de samlede daglige kalorier, eller mindre end 130 gram om dagen på en 2000-kalorie diæt.
  • Moderat kulhydratdiæt: mængden af ​​kulhydrater, der indtages 26-44 procent af de samlede daglige kalorier.

Det er vigtigt at vide, at diæter med meget lav kulhydrat ofte er ketogene. Det betyder, at kosten begrænser kulhydratindtaget markant, hvilket kan udløse ketose, som er en metabolisk tilstand, hvor din krop bruger fedt til energi i stedet for kulhydrater.

Generelt begrænser diæter med lavt kulhydratindhold fødevarer som sukkerholdige drikkevarer, bagværk, slik og andre sukkerholdige fødevarer. Nogle versioner kan også begrænse sunde kulhydratkilder, såsom fuldkorn, stivelsesholdige grøntsager, frugter med højt kulhydratindhold, pasta og bønner.

Samtidig opfordres du til at øge dit indtag af protein og fedt fra sunde kilder, såsom fisk, kød, æg, nødder, fedtrige mejeriprodukter, uforarbejdede olier og ikke-stivelsesholdige grøntsager.

2. Fedtfattig diæt

Mens en fedtfattig diæt tilskynder til at begrænse fedtindtaget til mindre end 30 procent af de samlede daglige kalorier.

Fedtrige fødevarer, såsom madolie, smør, avocadoer, nødder, frø og fedtholdige mejeriprodukter er fødevarer, der skal begrænses eller forbydes i en fedtfattig kost.

I stedet opfordres du til at spise naturligt fedtfattige fødevarer, såsom frugt, grøntsager, fuldkorn, æggehvider, nødder og fjerkræ uden skind. Fedtfattige fødevarer, såsom fedtfattig yoghurt, skummetmælk og magre udskæringer af okse- eller svinekød er også nogle gange tilladt.

Læs også: 2 fedtfattige fødevarer, der gør dig mæt hurtigt

Hvad er bedre for sundheden?

Adskillige undersøgelser har sammenlignet virkningerne af kost med lavt kulhydrat og fedtfattigt på vægttab og andre aspekter af sundhed. Her er resultaterne:

  • Effektivitet i at tabe sig

De fleste undersøgelser viser, at diæter med lavt kulhydratindhold er mere effektive til kortvarigt vægttab end fedtfattige diæter.

Ifølge en undersøgelse af 132 overvægtige mennesker i 6 måneder tabte de, der fulgte en lav-kulhydratdiæt, 3 gange mere vægt end dem, der fulgte en diæt med lavt fedtindhold, kaloriebegrænset.

  • Effektivitet i at reducere fedt

De fleste undersøgelser viser, at en low-carb diæt også er mere gavnlig for fedttab.

En lille 16-ugers undersøgelse viste, at de, der fulgte en diæt med lavt kulhydratindhold og lavt kalorieindhold, oplevede større reduktioner i den samlede fedtmasse og mavefedt end dem, der fulgte en diæt med lavt fedtindhold.

Læs også: 5 nemme tips til at slippe af med mavefedt

  • Effektivitet til at reducere sult og undertrykke appetit

Flere undersøgelser viser generelt, at en kost med lavt kulhydratindhold og højt proteinindhold kan reducere sult og øge appetitten humør sammenlignet med en fedtfattig kost. Dette gør diæter med lavt kulhydratindhold nemmere at opretholde på lang sigt.

  • Effektivitet til at kontrollere blodsukkerniveauer

Lavt blodsukker kan øge sult og forårsage alvorlige bivirkninger, såsom træthed, rysten og ufrivillige vægtændringer. Nå, en low-carb diæt er en måde at hjælpe med at kontrollere blodsukkerniveauet.

En undersøgelse af 56 personer med type 2-diabetes viste, at en diæt med lavt kulhydratindhold var mere effektiv til at kontrollere blodsukkeret, fremme vægttab og reducere insulinbehovet sammenlignet med en diæt med lavt fedtindhold.

En anden undersøgelse fandt dog, at en diæt med lavt kulhydrat faktisk var mere effektiv til vægttab end en diæt med lavt fedtindhold, men der var ingen signifikant forskel i blodsukkerniveauet. Derfor er der behov for mere forskning om fordelene ved denne.

Så det kan konkluderes, at en diæt med lavt kulhydratindhold er en bedre diæt end en diæt med lavt fedtindhold. Inden du prøver nogen diæt, anbefales det, at du taler med din læge først, så du kan leve en sikker og sund kost. Nå, du kan kontakte lægen for at bede om sunde kostråd gennem applikationen . Kom nu, Hent Ansøgning lige nu.

Reference:
Healthline. Tilgået i 2020. Low Carb vs. Fedtfattige diæter - Hvilken er bedst til vægttab?.