Alert, tuberkulosesygdom kan forårsage lymfadenitis

, Jakarta – Selvom det er kendt som en lungesygdom, angriber tuberkulose, også kaldet TB, ikke kun dette organ. Denne sygdom kan også forekomme i andre områder af kroppen, herunder lymfeknuderne. Det er det, der så får TB til at blive kaldt årsagen til lymfadenitis, også kaldet hævelse af lymfeknuderne.

Dybest set angriber TB-sygdom for det meste lungerne. Dog sygdomme forårsaget af bakterier Mycobacterium tuberculosis , det kan også angribe andre dele af kroppen og kaldes ekstrapulmonal TB eller ekstrapulmonal TB. Denne tilstand kan påvirke slimhinden i hjernen, knoglerne, nyrerne, bughulen, lymfeknuderne, urinvejene eller andre kropsdele inklusive hud og lungehinde.

Læs også: Kend 4 behandlinger for lymfadenitis

En af de mest almindelige typer af ekstrapulmonal TB er tuberkuløs lymfadenitis eller kirteltuberkulose. Denne tilstand kan forekomme i forskellige områder af kroppen, såsom lymfeknuderne, i armhulerne og i lysken. Den mest almindelige kirteltuberkulosesygdom er en infektion, der opstår i nakken og kaldes scrofula. Denne sygdom er en TB-infektion i lymfeknuderne i nakken, som generelt overføres, når en person indånder luft, der er forurenet med den virus, der forårsager TB.

Når den først er inhaleret, vil virussen bevæge sig fra lungerne for at begynde at inficere andre dele af kroppen. Virussen kan flytte fra lungerne til nærliggende lymfeknuder, herunder lymfeknuder i nakken. Denne tilstand kan påvirke voksne, ældre og børn, især dem, der har et lavt immunsystem.

Det typiske symptom på denne tilstand er udseendet af en klump på nakken eller hovedet. Normalt vil denne klump blive større over tid, selvom den ikke forårsager væsentlig smerte. Andre symptomer opstår også ofte, såsom vægttab uden tilsyneladende årsag, ubehag i kroppen, feber og nattesved.

Læs også: At hoste blod op kan være et tegn på kronisk sygdom?

Påvisning af kirteltuberkulose

Når du føler, at du har symptomer på kirteltuberkulose, og der kommer en klump i nakken, skal du straks kontakte en læge. Målet er at finde ud af, om den klump, der opstår, er tegn på tuberkulose eller andre sygdomme. Diagnosen af ​​denne sygdom er normalt gjort gennem en fysisk undersøgelse og en sygehistorie sporing af en læge.

Herefter kan det være nødvendigt med en understøttende undersøgelse i form af en bispo, også kaldet at tage en vævsprøve fra klumpen. En af procedurerne er gennem en finnålsaspirationsbiopsi. Alle disse undersøgelser skal udføres af en læge, der er ekspert på sit område.

Endvidere fortsættes diagnoseforløbet ved hjælp af andre supplerende undersøgelser. Generelt omfatter rækken af ​​undersøgelser, der kræves, røntgen af ​​thorax, CT-scanning af nakken, blodprøver og undersøgelse af TB-kimkulturer. Tests for at påvise HIV kan også være nødvendige.

Når diagnosen er diagnosticeret, vil lægen ordinere den nødvendige medicin og terapi. Ingen grund til bekymring, med korrekt behandling kan glandulær tuberkulose komme sig helt. Selvom det ikke udelukker risikoen for komplikationer i denne sygdom. Komplikationer, der ofte opstår, er udseendet af arvæv og tørre sår på halsen. Denne komplikation kan være forårsaget af dannelsen af ​​fistel og pus.

Læs også: 4 trin til at forebygge tuberkulose

Få mere at vide om glandulær tuberkulose aka lymfadenitis ved at spørge en læge på appen . Du kan kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak . Få information om sundhed og sund livsstil fra betroede læger. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!