Ikke altid dårligt, kolesterol er også gavnligt for helbredet

I vores kroppe har kolesterol tre vigtige roller, nemlig at hjælpe med produktionen af ​​kønshormoner, som hovedbestanddelen af ​​membraner og strukturer, der er nyttige til at opbygge kropsvæv og hjælpe leveren med at producere galdesyrer. Derudover er kolesterol også nyttigt til at hjælpe børns hjerneudvikling. Det er derfor, vi har brug for kolesterolindtag."

, Jakarta – Hidtil har kolesterol altid været mærket som slemt som årsagen til fedme og forskellige sygdomme, især hjertesygdomme. Men vidste du, at kroppen også har brug for kolesterol. Så længe det er inden for normale grænser, er kolesterol faktisk ikke farligt.

Kolesterol er en fedttype, der er vigtig for kroppen. Leveren er ansvarlig for at producere disse stoffer. Du kan dog også få dit kolesterolindtag gennem fødevarer, såsom kød og mejeriprodukter. Læs mere om de sundhedsmæssige fordele ved kolesterol her!

Kend betydningen af ​​kolesterol for kroppen

I vores kroppe har kolesterol tre vigtige roller, nemlig at hjælpe med produktionen af ​​kønshormoner, som hovedbestanddelen af ​​membraner og strukturer, der er nyttige til at opbygge kropsvæv og hjælpe leveren med at producere galdesyrer.

Derudover er kolesterol også nyttigt til at hjælpe børns hjerneudvikling. Det er derfor, vi har brug for kolesterolindtag. Den gennemsnitlige person har brug for 1100 milligram kolesterol om dagen. Hos de fleste produceres 70-75 procent af kolesterolindtaget normalt af leveren, mens resten fås fra den daglige mad.

Læs også: Se højt kolesterolsænkende mad og drikkevarer

Når man taler om kolesterol, bruges ofte betegnelserne LDL og HDL. Hvad er LDL og HDL helt præcist? Begge er lipoproteiner, som er forbindelser lavet af fedt og protein, der er ansvarlige for at transportere kolesterol gennem hele kroppen gennem blodet.

LDL står for lavdensitet lipoprotein som ofte også omtales som dårligt kolesterol, mens HDL står for højdensitetslipoprotein også kendt som det gode kolesterol.

LDL er også kendt som dårligt kolesterol, fordi for meget af det kan forårsage hærdning af arterierne. ifølge American Heart Association , LDL kan udløse ophobning af plak på væggene i kroppens arterier.

Hvis pladen bygger sig op, kan der opstå to lige dårlige helbredsproblemer:

1. Indsnævre blodkar og undertrykke strømmen af ​​iltrigt blod i hele kroppen.

2. Der kan dannes blodpropper, som også kan blokere blodgennemstrømningen, hvilket kan forårsage et hjerteanfald eller slagtilfælde. Det er derfor, det anbefales, at du holder LDL-niveauet lavt, ideelt set mindre end 100 milligram pr. deciliter (mg/dL).

HDL kaldes det gode kolesterol, fordi det hjælper med at opretholde et sundt kardiovaskulært system. HDL hjælper faktisk også med at fjerne LDL, der sætter sig fast i arterierne. HDL transporterer dårligt kolesterol tilbage til leveren, hvor det nedbryder det og fjerner det fra kroppen.

Høje HDL-niveauer har også vist sig at forhindre slag og hjertesygdomme, mens lave HDL-niveauer faktisk kan øge risikoen for begge sygdomme. Ifølge sundhedsdata offentliggjort af National Institutes of Health, anses HDL-niveauer på 60 mg/dL og højere for at være gode, mens HDL-niveauer under 40 mg/dL betragtes som en risikofaktor for hjertesygdomme.

Så ikke alle typer kolesterol er dårlige og har en dårlig indvirkning. Der er også det gode kolesterol, som, hvis niveauerne øges, kan forhindre dig i at få hjertesygdomme. Dårligt kolesterol eller LDL-niveauer at passe på og begrænse forbruget for at holde det lavt.

Læs også: Lavt niveau af godt kolesterol i kroppen, er det farligt?

Så selvom det ofte betragtes som farligt, er kolesterol stadig nødvendigt af kroppen. Det er bare, at du skal begrænse indtaget, så du ikke overdriver det. Så det er lige meget, om du vil spise kød og mælk, der kan dække dit kolesterolbehov.

Du rådes dog til at indtage tilstrækkelige portioner kød og vælge fedtfattige mælketyper, så kolesterolniveauet i din krop opretholdes. Derudover skal du begrænse fødevarer, der er rige på transfedt, som kan øge det dårlige kolesterolniveau i din krop, såsom stegt mad, kiks og kager.

Tja, hvis du vil lave et kolesteroltjek, kan du lave en konsultationstid via appen som kan tilgås når som helst og hvor som helst.

Reference:
Healthline. Tilgået i 2021. Hvorfor er der behov for kolesterol i kroppen?
American Heart Association. Tilgået i 2021. Hvad er kolesterol?