Dette er forskellen mellem anal fistel og hæmorider

Jakarta - Har du nogensinde oplevet, at der kommer blod ud under afføring? Er det rigtigt, at du har en tilstand, der hedder hæmorider? Det kunne være, men der er også andre medicinske tilstande med lignende symptomer, nemlig en anal fistel. Hvad er egentlig forskellen mellem disse to sygdomme? Find ud af mere her, kom så!

Hæmorider eller hæmorider

Hæmorider, ofte kaldet hæmorider eller bunker, er hævelser, der opstår i venerne helt for enden af ​​tyktarmen eller endetarmen, endetarmen eller anus. Denne sygdom kan ske for alle, men personer i alderen 50 år eller ældre har en højere risiko for at udvikle denne tilstand. Dette helbredsproblem opstår uden nogen klager, men nogle mennesker føler kløe i anus, ubehagelige fornemmelser, til blødning i anus.

Hæmorider er opdelt i to, indre og ydre. Hævede årer på indersiden af ​​anus, som ikke er synlige udefra, kaldes indre hæmorider. I mellemtiden, hvis hævelsen opstår på ydersiden af ​​anus eller tæt på analkanalen og forårsager smerte og er synlig udefra, kaldes denne tilstand eksterne hæmorider.

Læs også: 5 vaner til at forebygge hæmorider

Hæmorider er klassificeret efter deres sværhedsgrad. Grad et indikerer en lille hævelse på indersiden af ​​analvæggen og er ikke synlig udefra. Anden grad opstår, hvis størrelsen af ​​hævelsen er større og kommer ud af anus, når afføringen, så kommer tilbage efter afføringen er afsluttet. Tredje grad opstår, når en eller flere klumper hænger fra anus, men kan skubbes ind igen. Mens den fjerde grad opstår, når klumpen er stor og ud af anus, men ikke kan skubbes ind igen.

Det vigtigste symptom på hæmorider er udseendet af en klump på ydersiden af ​​anus. Normalt efterfølges denne tilstand af kløe eller smerter i området omkring anus, blødning, der opstår efter afføring, og slimudledning efter afføring. Hæmorider udløses ofte af langvarig forstoppelse eller diarré, at løfte tunge vægte, lige have født, være gravid eller sidde for længe.

Læs også: Oplev hæmorider under graviditeten, her er hvordan du overvinder det

Anal fistel

I mellemtiden er anal fistel en tilstand, hvor der dannes en lille kanal mellem enden af ​​tyktarmen og huden omkring anus. Dannelsen af ​​denne kanal skyldes en infektion af kirtlen i anus som så udvikler sig til en byld i anus som er karakteriseret ved dannelsen af ​​en pose fyldt med pus.

Ikke kun bylder, analfistler er også mere udsatte for mennesker med lidelser i de nedre fordøjelseskanaler, hvoraf en er Crohns sygdom. Derefter er flere andre tilstande, der også øger risikoen for denne sygdom, HIV-infektion, tuberkulose og divertikulitis. Komplikationer, der opstår efter at have gennemgået kirurgiske procedurer på steder i nærheden af ​​anus og undergået strålebehandling til behandling af tyktarmskræft har også samme høje risiko.

De vigtigste symptomer på en anal fistel er blødning eller udledning af pus ved afføring, hævelse i området omkring anus og rød farve, smerter i anus, der bliver værre, når man hoster eller sidder, træthed og feber, hudirritation i området omkring anus, inkontinens alvi og pus vises i området omkring anus.

Læs også: Anal fistel forårsager smertefuld afføring

Nå, det var den største forskel mellem hæmorider og analfistler. Du skal dog ikke tage let på dem begge, for de kan have en dårlig indvirkning på helbredet. Tøv ikke med at tjekke med hospitalet, for nu er der en ansøgning hvilket gør det nemmere for dig at få adgang til alt om sundhed.

Reference:
CRH O'Regan System. Tilgået 2020. Forskel mellem analfissurer og hæmorider.
Johns Hopkins medicin. Tilgået i 2020. Anal fistel.
WebMD. Tilgået 2020. Hvad er hæmorider?