Let smitsom, dette forårsager ondt i halsen

"Ondt i halsen kan nemt overføres, især når dit immunsystem er svagt. Det er meget vigtigt at erkende, hvad der kan være årsagen til denne tilstand. Fordi forskellige ting, der forårsager ondt i halsen, kan skelne den behandling, der kan udføres."

Jakarta - Mange mennesker tror, ​​at halsbetændelse eller pharyngitis skyldes, at de spiser for meget stegt mad. Men vidste du, at denne tilstand faktisk opstår på grund af en viral eller bakteriel infektion?

Selvom det kan hele af sig selv inden for en uge, skal du være forsigtig, hvis halsbetændelse ikke forsvinder. Denne tilstand kan også udløse komplikationer såsom tonsillitis, skarlagensfeber og glomerulær nefritis. Her er den fulde forklaring.

Læs også: Kend forskellen mellem mandler og ondt i halsen

Forskellige årsager til ondt i halsen

De fleste tilfælde af halsbetændelse er forårsaget af virusinfektioner, såsom influenzavirus, mononukleose, fåresyge og mæslinger. I mellemtiden, i tilfælde af halsbetændelse på grund af bakteriel infektion, er det normalt forårsaget af Streptococcus-bakterier.

Ud over virale og bakterielle infektioner kan halsbetændelse også være forårsaget af følgende:

  • Allergisk reaktion. For eksempel allergi over for støv, pollen, skæl fra dyr og andre. Mennesker med allergi er tilbøjelige til at forårsage betændelse i luftvejene og dermed udløse smerter og kløe i halsen.
  • Tør luft. De fleste mennesker trækker vejret gennem munden, når de er varme og indelukkede. Dette gør luftvejene tørre og irriterer halsen.
  • Rygevane. Årsagen er, at cigaretrøg kan irritere halsen og udløse betændelse. Rygning har vist sig at øge risikoen for kræft i mund, svælg og strubehoved.
  • Skade. Det kan opstå på grund af mad, der sidder fast i halsen, stumpe eller skarpe genstandsskader i nakken og skriger højt hele tiden. Ud over skade kan visse medicinske problemer (såsom GERD, tumorer, bihuler, bylder og HIV/AIDS) også forårsage halsbetændelse.
  • Svag modstand. Ondt i halsen er forårsaget af virale og bakterielle infektioner. Hvis dit immunsystem er svagt, har du større risiko for at få denne sygdom.

De fleste mennesker med halsbetændelse kan komme sig uden at tage stoffer. Den første hjælp, der kan gøres, når du oplever symptomer på halsbetændelse, er at drikke vand og få nok hvile.

Men efter et par dage forbedres betændelsen ikke, tal straks med lægen. Især når halsbetændelsen er ledsaget af andre symptomer, såsom åndenød, synkebesvær, ledsmerter, øresmerter, udslæt, høj feber, blod i spyttet, hæshed og en klump i nakken.

Læs også: Hævet hals, overvind med disse 9 måder

Hvordan kan hjemmebehandlinger udføres?

Der er flere ting, du kan gøre som hjemmebehandling, når du har ondt i halsen, nemlig:

  • Tag smertestillende midler, såsom paracetamol eller ibuprofen. Dette har til formål at lindre de ubehagelige symptomer på halsbetændelse.
  • Drik masser af vand.
  • Undgå rygning og allergener.
  • Nok hvile.
  • Gurgle med saltvand eller en antiseptisk mundskyl.

Hvis hjemmemedicin ikke er nok til at få dine symptomer til at aftage, skal du bruge appen til at tale med din læge. Afhængigt af tilstanden vil lægen ordinere medicin, herunder antibiotika, hvis årsagen er en bakteriel infektion.

Læs også: Sådan lindre en halsbetændelse, der ofte vender tilbage

Når du ordinerer antibiotika af en læge, skal du sørge for at tage dem i henhold til doseringen og anbefalingerne. Du må ikke stoppe eller øge dosis uden at tale med din læge.

Hvis din læge instruerer dig i at afslutte antibiotika, selvom dine symptomer forbedres, skal du sørge for at følge dem. Bakterielle infektioner, der ikke behandles fuldstændigt, kan få halsbetændelse til at opstå igen.

Hvis årsagen til den oplevede tilstand er en virusinfektion eller andre faktorer, vil lægen normalt ordinere medicin for at lindre symptomerne. Ring til din læge med det samme, hvis dine symptomer ikke forbedres, eller hvis de bliver værre, efter et par dages indtagelse af stoffet.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Eftermiddagshals – Symptomer og årsager.
MedlinePlus Medical Encyclopedia. Tilgået i 2021. Pharyngitis – Afternoon Throat.