Dette er forskellen mellem hulrum, caries og tandsten

Jakarta - Tand- og mundsundhed er meget vigtigt at blive vedligeholdt. Ellers er der mange problemer, der kan forstyrre, såsom hulrum, caries og tandsten. En af hovedårsagerne til disse tre problemer er manglen på opretholdelse af tandhygiejne og sundhed.

Mange mennesker har dog stadig svært ved at skelne mellem hulrum, caries og tandsten. Selvom begge er problemer med tænder, er de tre klart forskellige, du ved. Tjek forskellene mellem de tre i den følgende diskussion.

Læs også: Grunden til hobbyen med at spise sød mad gør dine tænder hule

Forstå forskellen mellem hulrum, karies og tandsten

Er du stadig forvirret over forskellen mellem huller i tænderne og caries? Begge har de samme egenskaber, nemlig tilstedeværelsen af ​​huller i tænderne. Disse to forhold er faktisk forskellige, men er indbyrdes forbundne forhold.

Tandcaries er et medicinsk udtryk, som faktisk er bedre kendt som huller i tænderne. Denne tilstand opstår, når strukturen og lagene af tænderne oplever gradvis forringelse, og begynder med erosion af det yderste lag af tandens emalje eller lag.

Derefter fortsætter erosionen til de dybere lag af tanden, nemlig dentinet eller det midterste lag af tanden, indtil den til sidst når tandroden eller cementen.

Generelt opstår karies på grund af vanen med at indtage sukkerholdige fødevarer eller drikkevarer, samt dårlig tandhygiejne. Når du spiser noget sødt, vil de naturlige bakterier i din mund forvandle sukkeret til syre.

Så hvis du er doven eller sjældent børster tænder, vil syreophobningen på tænderne blive til hvid, gul, brun eller sort plak på tænderne, og der opstår karies eller caries.

Tja, caries, der ikke behandles med det samme, kan blive alvorlig og forårsage huller. Indledningsvis kan tilstanden med karies være karakteriseret ved en følelse af smerte umiddelbart efter indtagelse af kold, varm eller sød mad eller drikke. Alvorlige huller i tænderne kan forårsage uudholdelig tandpine.

Læs også: Kend 4 effektive måder at overvinde huller i tænderne på

Så er det klart, at forskellen mellem hulrum og karies er tydelig? Så hvad med tandsten? Faktisk er tandsten ikke meget anderledes end tandplak. Tandplak kan dog renses ved omhyggelig børstning, mens tandsten kun kan fjernes af en tandlæge ved brug af skaleringsmetoden.

Dannelsen af ​​tandsten starter fra plak, som er en samling af madrester, bakterier og snavs, der klæber til tænderne. Hvis den ikke renses med det samme, kan plak blive hård som sten, der klæber til tænderne. Faktisk kan den gule farve blive sort.

Generelt dannes tandsten nær tandkødskanten og har en tendens til at være ru i konsistensen. Ligesom hulrum og caries, skal dette ene tandproblem ikke undervurderes, fordi det kan forårsage andre problemer, såsom tilbagetrækkende tænder og tandkødssygdomme.

Det er en lille forklaring på forskellen mellem hulrum, caries og tandsten. Nu kender du forskellen, ikke? Selvom de er forskellige, kan disse tre tandproblemer forebygges ved regelmæssigt at børste dine tænder og opretholde mundhygiejne.

Læs også: Disse vaner, der ofte ignoreres, er farlige for tænderne

Derudover er det også vigtigt at gå til tandlægen regelmæssigt, for at rense tandsten og tjekke for caries eller potentielle huller. Du kan bruge appen at bestille tid hos tandlægen på sygehuset, for at få regelmæssig kontrol.

Jo tidligere tand- og mundproblemer opdages, jo lettere er det at behandle dem, og yderligere karies kan forebygges. Så sørg for at være mere opmærksom på tand- og mundsundhed, OK!

Reference:
American Academy of Periodontology. Hentet 2021. Hvad er forskellen mellem plak og kalkulation?
Mayo Clinic. Tilgået 2021. Hulrum/tandskader.
WebMD. Tilgået i 2021. Hvad er tandsten? 6 tips til at kontrollere opbygninger.