Vrede og fornærmede børn, pas på ODD-symptomer

, Jakarta – De fleste børn er nogle gange svære at håndtere og har en tendens til at bryde reglerne. Denne adfærd er måske bare almindelig børns dårlig opførsel. Men hvis moderens barn eller ung udviser irritabel adfærd, ofte skændes, udfordrer eller gengælder sine forældre eller andre voksne, kan hun opleve oppositionel trodsig lidelse (ULIGE). Find ud af mere om ODD-symptomer her.

Forstå ODD hos børn

Børn med ODD udtrykker som regel ofte deres afvisning af noget ved at skændes, ulydige eller svare tilbage, når de bliver rådgivet. Hvis symptomerne på ODD er set hos et barn i mere end seks måneder, og dets adfærd står i skarp kontrast til de fleste børn på hans alder, kan det konstateres, at den Lille har oppositionel trodslidelse eller ODD. Et barn med lidelsen kan også udvise krænkende adfærd og slås ofte med venner om trivielle sager. Derudover vil han også forsøge at gå imod alle eksisterende regler.

Ikke nok med det, de fleste børn og unge med ODD har også andre adfærdsproblemer, såsom opmærksomhedsforstyrrelser, indlæringsvanskeligheder, humørforstyrrelser og angstlidelser. Hos nogle børn kan ODD udvikle sig til en mere alvorlig adfærdsforstyrrelse, også kendt som en adfærdsforstyrrelse.

Som forælder skal moderen ikke alene håndtere lidelsen hos barnet. Bed om hjælp fra medicinske eksperter såsom læger, mentale sundhedsprofessionelle og børns udviklingseksperter for at hjælpe med at finde en vej ud af din lilles ulige situation.

Behandling for ODD-adfærd hos børn involverer normalt indlæring af færdigheder for at hjælpe med at opbygge positive interaktioner i familien og for at håndtere problematisk adfærd. Yderligere terapi samt medicin kan også være nødvendig for at behandle lidelser forbundet med disse psykiske problemer.

Læs også: 4 psykiske lidelser, der opstår uden at vide det

Symptomer på ODD hos børn

De fleste forældre har nogle gange svært ved at genkende forskellen mellem et barn, der er voldeligt eller følelsesmæssigt, og et barn med ODD. Alligevel er udfordrende adfærd, som dit barn viser på visse udviklingsstadier, faktisk normal.

Symptomer på ODD hos børn begynder generelt i førskolealderen. ODD kan nogle gange udvikle sig i en senere alder, men opstår normalt næsten altid før de tidlige teenageår. Denne adfærdsforstyrrelse forårsager betydelig fremmedgørelse i forhold til familien, nedsatte sociale aktiviteter, skole og arbejde.

Læs også: Børn med ODD, hvad skal man gøre?

Et af symptomerne på ODD er følelsesmæssig forstyrrelse. Dette sker generelt i mindst seks måneder. Vred og irritabel adfærd vises normalt i form af:

  • Mister ofte tålmodigheden nemt.

  • Meget følsom og let fornærmet af andre.

  • Ofte vred og ked af ting, der ikke er tydelige.

Symptomer på ODD hos børn, der involverer argumenterende og udfordrende adfærd er:

  • Skændes ofte med voksne eller personer med autoritet.

  • Udfordrer eller nægter ofte aktivt at efterkomme anmodninger eller regler fra voksne.

  • Ofte bevidst irriterer eller forstyrrer andre.

  • Giver ofte andre skylden for hans fejl eller adfærd.

Symptomer på ODD hos børn med hævntypen er:

  • Nægter ofte nag, når nogen gør ham vred.

  • Udviser ofte hævngerrig adfærd mindst to gange inden for de sidste seks måneder.

Derudover kan symptomerne på ODD hos børn, der opstår, variere afhængigt af sværhedsgraden:

  • lys ulige: Børn viser kun symptomer i visse situationer, såsom derhjemme, i skolen eller når de leger med deres venner.

  • Mellem ulige: Barnet viser symptomer i mindst to forskellige situationer.

  • alvorlig ODD: Symptomer opstår i tre eller flere situationer. I nogle tilfælde viser børn med ODD i starten kun symptomer i hjemmet, men over tid forekommer det oftere og i forskellige situationer, såsom skole eller sociale sammenhænge.

Læs også: 5 procedurer til at overvinde borderline personlighedsforstyrrelse (BPD)

Det er symptomerne på ODD hos børn, der kan forekomme. Hvis du har spørgsmål om denne lidelse, lægen fra klar til at hjælpe. Vejen er nem, det er med Hent Ansøgning i App Store eller Google Play.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Oppositional defiant disorder (ODD).