Ikke kun leverproblemer, her er 10 årsager til gulsot hos voksne

Jakarta - Øjne, hud og slimhinden i munden eller næsen ser gule ud? Jeg synes du skal være nervøs. Denne tilstand kan være et tegn på gulsot.

Denne sygdom opleves generelt af nyfødte. Voksne slipper dog ikke for anfaldet af gulsot. Hos voksne er gulsot ofte forbundet med lever- eller leverproblemer. Faktisk er det faktum, at gulsot er så komplekst, årsagerne også forskellige.

Gulsot begynder med en ophobning af bilirubin i blodet og andre kropsvæv. Bilirubin er et brunligt pigment, der findes i alle menneskers galde, blod og afføring.

Derfor kan personer med gulsot opleve symptomer i form af uklar (mørk) urin og bleg afføring. Tilbage til hovedtitlen, hvad er årsagerne til gulsot hos voksne?

Læs også: Her er hvad du behøver at vide om gulsot

Akkumulerer i blod og hud

Før du besvarer spørgsmålet ovenfor, vil du gerne vide, hvordan bilirubin ophobes i kroppen? Dette stof er dannet af hæmoglobin, som nedbrydes på grund af fornyelsesprocessen af ​​røde blodlegemer. Desuden kommer dette bilirubin ind i blodkarrene og føres til leveren.

I leveren blandes bilirubin med galde. Nå, dette blandede bilirubin overføres til fordøjelseskanalen gennem galdekanalen. Den sidste fase, så udskilles bilirubinet ud af kroppen gennem urin og afføring.

Ovenstående proces sker i en normal krop. Den problematiske krop er dog en anden historie. Bilirubin kan passere sent ind i leveren eller galdegangene. Som et resultat ophobes disse stoffer i blodet og sætter sig på huden, hvilket forårsager symptomer på gulsot.

I de fleste tilfælde er gulsot almindeligvis oplevet af nyfødte. Men misforstå mig ikke, gulsot kan også hjemsøge voksne.

Hvis en nyfødt har gulsot, er det en god idé straks at søge læge for at få den rigtige behandling. Du kan bestille tid hos en læge via appen .

Så tilbage til spørgsmålet ovenfor, hvad er årsagerne til gulsot hos voksne?

Problemet med tre faser

At tale om årsagerne til gulsot er det samme som at tale om en række drivende faktorer. Som forklaret ovenfor er denne sygdom forårsaget af akkumulering af bilirubin i blodbanen. Gulsot hos voksne kan være forårsaget af problemer i enhver af de tre faser under produktionen af ​​bilirubin.

Før produktionen af ​​bilirubin

Man kan opleve den såkaldte ukonjugeret gulsot (ukonjugeret gulsot) på grund af øgede bilirubinniveauer forårsaget af:

1. Reabsorption af store hæmatomer (tilstoppede eller delvist blokerede samlinger af blod under huden).

2. Hæmolytisk anæmi (blodceller ødelægges og fjernes fra blodbanen, før det normale liv slutter).

Læs også: Alt om Yellow Baby, her er hvad du behøver at vide

Under produktionen af ​​bilirubin

Under denne produktion kan gulsot være forårsaget af:

1. Vira, herunder hepatitis A, kronisk hepatitis B og C, og Epstein-Barr-virusinfektion (infektiøs mononukleose);

2. Overdreven alkoholforbrug;

3. Autoimmune lidelser;

4. Sjældne genetiske metaboliske lidelser;

5. Lægemidler, herunder acetaminophen-toksicitet, penicilliner, orale præventionsmidler, chlorpromazin og østrogen eller anabolske steroider.

Efter at bilirubin er produceret

Gulsot kan være forårsaget af obstruktion (blokering) af galdekanalerne fra:

1. Galdesten;

2. Betændelse (hævelse) af galdeblæren;

3. Galdeblærekræft;

4. Bugspytkirteltumorer.

Nå, konklusionen er, at gulsot hos voksne ikke kun handler om leverproblemer. Forstyrrelser i processen med dannelse og bortskaffelse af bilirubin kan være forårsaget af mange ting.

Læs også: A, B, C, D eller E, hvilken er den mest alvorlige type hepatitis?

Har du en klage over gulsot eller andre forhold? Du kan spørge lægen direkte gennem ansøgningen. Meget praktisk, ikke?

Reference:
Cleveland Clinic. Tilgået i 2019. Voksen Gulsot
MedlinePlus. Tilgået 2019. Gulsot