Lær karakteristikaene ved inflammation i tarmene at kende med Najwa Shihab

, Jakarta - Den kendte oplægsholder, Najwa Shihab, meddelte for nylig, at han måtte indlægges på grund af en tarmsygdom. Tarmlidelser eller colitis opstår, når fordøjelseskanalen, især tarmene, bliver kronisk betændt.

Betændelse i selve tarmen er opdelt i to typer, nemlig colitis ulcerosa og Crohns sygdom. Colitis ulcerosa er karakteriseret ved betændelse eller sår langs den overfladiske slimhinde i tyktarmen og endetarmen. Crohns sygdom er karakteriseret ved betændelse i de dybere lag af fordøjelseskanalen.

Læs også: 4 Undersøgelser til diagnosticering af inflammatorisk tarmsygdom

Symptomer på betændelse i tarmene at passe på

Symptomer på inflammatorisk tarmsygdom kan variere fra person til person, afhængigt af sværhedsgraden af ​​inflammationen og sårets område. Symptomerne kan variere fra milde til svære. Colitis ulcerosa og Crohns sygdom er dog generelt karakteriseret ved følgende symptomer:

  • Diarré .
  • Træthed.
  • Mavesmerter eller mavekramper.
  • Blødning fra anus.
  • Nedsat appetit.
  • Pludselig vægttab.

For at undgå denne tilstand skal du leve en sund livsstil ved regelmæssigt at motionere, få nok søvn, håndtere stress godt og selvfølgelig spise sund mad. For at øge immuniteten skal du også tage vitaminer og kosttilskud. Hvis lageret af vitaminer og kosttilskud løber tør, så køb dem i en helsebutik for at være mere praktisk. Du behøver ikke bekymre dig om at gå ud af huset, bare klik og ordren bliver leveret til dig.

Hvad forårsagede det?

Den nøjagtige årsag til inflammatorisk tarmsygdom er stadig ukendt. Lancering fra Mayo Clinic , kostvaner

og stress som så skader immunforsvaret. Som et resultat angriber immunsystemet faktisk sunde celler i fordøjelseskanalen, når der er en viral eller bakteriel infektion

Arvelige faktorer spiller også en rolle i udviklingen af ​​tarmsygdomme. Men de fleste mennesker med inflammatorisk tarmsygdom har ikke en familiehistorie om dette. Her er en række faktorer, der øger risikoen for inflammatorisk tarmsygdom:

  1. Alder

De fleste mennesker med inflammatorisk tarmsygdom bliver diagnosticeret før de fylder 30 år. Nogle mennesker udvikler dog først sygdommen i 50'erne eller 60'erne.

Læs også: Blindtarmsbetændelse behandles ikke, pas på alvorlige komplikationer

  1. Røg

Udover at det ikke er godt for lungesundheden, kan rygning faktisk også være en stor udløser for inflammatorisk tarmsygdom.

  1. Visse stoffer

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler, såsom ibuprofen, naproxennatrium, diclofenacnatrium og andre kan øge risikoen for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom eller forværre en eksisterende sygdom.

Inflammatoriske tarmkomplikationer

Colitis ulcerosa og Crohns sygdom er i risiko for komplikationer, hvis de ikke behandles med det samme. Komplikationer, der kan udvikle sig under begge tilstande, omfatter:

  • Tyktarmskræft . Colitis ulcerosa el Crohns sygdom der har ramt en stor del af tyktarmen, kan øge risikoen for tyktarmskræft. Kræft kan udvikle sig omkring otte til 10 år efter, at du er diagnosticeret med colitis ulcerosa eller Crohns sygdom .
  • Sygdomme i hud, øjne og gigt. Gigt, hudlæsioner og betændelse i øjnene (uveitis) kan også forekomme, når colitis opstår.
  • Lægemiddelbivirkninger. Visse lægemidler til behandling af colitis kan også øge risikoen for visse kræftformer. For eksempel kan kortikosteroider være forbundet med en risiko for osteoporose, forhøjet blodtryk og andre tilstande.
  • Primær skleroserende kolangitis. Denne tilstand udløser betændelse, som derefter resulterer i arvæv i galdegangene. I sidste ende gør denne sygdom galdekanalerne smalle og forårsager gradvist leverskader.
  • Blodstørkning. Betændelse i tarmene øger også risikoen for blodpropper i venerne og arterierne.

Læs også: Har du brug for at vide, 7 enkle måder at forhindre betændelse i tarmene

Hvis du er blevet diagnosticeret med colitis, bør du straks søge behandling for at undgå ovenstående komplikationer.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Inflammatorisk tarmsygdom (IBD).
Healthline. Tilgået i 2021. Inflammatorisk tarmsygdom (IBD).