Hvem har brug for en hæmatologisk test?

, Jakarta - Hæmatologi er en videnskab, der studerer og forsker dybere omkring blod, især hvordan blod kan påvirke den generelle sundhed eller sygdom. For at hjælpe med at diagnosticere en sygdom vil det være nødvendigt med hæmatologiske tests. Testene kan omfatte tests til at teste for komponenter i blodet, blodproteiner eller blodproducerende organer.

Hæmatologiske undersøgelser kan også evaluere forskellige blodrelaterede tilstande. Dem, der har brug for en hæmatologisk undersøgelse, er dem, der er mistænkt for at have sygdomme som infektion, anæmi, betændelse, hæmofili, blodkoagulationsforstyrrelser, leukæmi, og dem, der er i kemoterapibehandling for at teste deres krops respons.

Hæmatologiske undersøgelser kan udføres rutinemæssigt og regelmæssigt eller kan være specifikt anmodet om at diagnosticere alvorlige tilstande i akutte situationer. I mange tilfælde kan resultaterne af en blodprøve give en præcis vurdering af kroppens tilstand, og hvordan indre eller ydre påvirkninger kan påvirke en persons helbred.

Læs også: Typer af sygdomme, der kan påvises gennem hæmatologiske tests

Typer af hæmatologisk undersøgelse

Der er flere typer hæmatologiske undersøgelser, der kan udføres, herunder:

Fuldstændig blodtællingsundersøgelse (fuld blodtælling)

En komplet blodtælling eller FBC-test er en rutinetest, der evaluerer de tre hovedkomponenter, der findes i blod, nemlig hvide blodlegemer, røde blodlegemer og blodplader. Der er mange grunde til en komplet blodtællingstest, men almindelige årsager omfatter infektion, anæmi og formodet hæmato-onkologisk sygdom.

Undersøgelse af antal hvide blodlegemer

Hvide blodlegemer er ansvarlige for at hjælpe kroppens forsvar mod sygdom. At vide, hvor mange hvide blodlegemer der er i blodet, kan hjælpe med at diagnosticere og behandle mange tilstande. Forhøjede hvide blodlegemer er almindelige hos mennesker, der bekæmper infektion eller har anæmi.

Tæl Check Røde blodlegemer

Antallet af røde blodlegemer i kroppen kan stige gennem dehydrering, stress og angst eller knoglemarvssvigt. Et fald i røde blodlegemer kan også forekomme som følge af kemoterapibehandling, kronisk inflammatorisk sygdom, blodtab og nogle kræftformer.

Undersøgelse af hæmoglobin (Hb)

Uden hæmoglobin vil ilt ikke kunne bevæge sig gennem hele kroppen. Dette iltrige protein er essentielt for livet, men kan øges eller falde under en række forhold. Dehydrering, kongestiv hjertesvigt og kronisk obstruktiv lungesygdom kan alle forårsage en stigning i hæmoglobinniveauet, mens blodtab, anæmi, leversygdomme og lymfom kan resultere i et fald.

Læs også: Her er stadierne af hæmatologiske tests, du har brug for at kende

Inspektion Hæmatokrit

Hæmatokrit, eller HCT, som det er almindeligt kendt i medicinske kredse, er forholdet mellem plasma og røde blodlegemer. HCT-testen udføres normalt, når hydreringsniveauer og anæmi mistænkes for at forårsage problemet. HCT-niveauer kan påvirkes på samme måde som hæmoglobinniveauer. Hvis der er mistanke om anæmi, udfører læger normalt test på røde blodlegemer, hæmoglobin og hæmatokrit på samme tid.

Blodpladekontrol

Mens blodplader er ansvarlige for at størkne blod. Uden dem ville blod fortsætte med at strømme fra såret, og en person ville have brug for medicinsk behandling så hurtigt som muligt for at bremse blodstrømmen. Forhøjede blodpladeniveauer kan også være forårsaget af inflammatoriske tilstande såsom traumer, akutte infektioner og nogle ondartede kræftformer. I mellemtiden kan nedsatte blodpladeniveauer forekomme på grund af anæmi, koagulationsforstyrrelser såsom seglcelleanæmi, alkoholforgiftning og infektioner.

Vitamin B12 mangel test

Mangel på vitamin B12 kan få en person til at føle sig træt og kan endda besvime på grund af mangel på energi. En simpel blodprøve kan afsløre, om vitamin B12-niveauet er faldet. Dette vitamin er essentielt for sunde blodceller, sunde nerver og stabilt DNA. Hvis en vitamin B12-mangel opdages, behandles denne tilstand let med kosttilskud, kostændringer og vitaminindsprøjtninger.

Hvis du mærker symptomer på akut træthed, kan du spørge din læge kl om hvorvidt der skal foretages en hæmatologisk undersøgelse eller ej. Læge ind vil også give al sundhedsrådgivning for at overvinde de sundhedsproblemer, du oplever via chat.

Funktionskontrol Nyre

Nyrerne er ansvarlige for meget af affaldshåndteringen og udrensningen i kroppen. En nyreprofil kan give et unikt og værdifuldt billede af, hvordan nyrerne fungerer. Blodprøver vil omfatte test af blodniveauer af kreatinin og urea nitrogen. Begge er ansvarlige for en sund nyrefunktion.

Læs også: Fuldstændige hæmatologiske testmålingsresultater

Lipidprofilkontrol

Højt kolesteroltal har været forbundet med hjertesygdomme og andre dødelige tilstande i nogen tid. Kolesteroltest kan fortælle lægen, om patienten skal tage skridt til at sænke kolesteroltallet i blodet, og om yderligere behandling er nødvendig. Blodprøven i sig selv involverer test af total kolesterol, LDL-kolesterol (dårligt), HDL-kolesterol (godt), triglycerider og patientens risikoforhold.

Kontrol af blodsukkerniveau

En blodsukkertest bruges til at vise, hvor godt en patient har været i stand til at kontrollere sin diabetes i løbet af de sidste par måneder. Dette er en ikke-fastende test, der viser niveauet af glukoseværdier i blodet. Dette er også kendt som A1c-, glykohæmoglobin- eller HbA1c-testen. Selvom dette er en meget nøjagtig test, bør den ikke bruges som en erstatning for rutinemæssig daglig glukosemåling.

Reference:
Gonzaba Medical Group. Tilgået 2020. Hvad er almindelige hæmatologiske tests?
Johns Hopkins medicin. Tilgået 2020. Hæmatologi.
WebMD. Tilgået 2020. CBC Test.