Hævelse leversygdom kan opstå i en ung alder

, Jakarta – Hævelse af leveren, også kaldet hepatomegali, er en tilstand, man skal være opmærksom på. Denne tilstand kan påvirke alle, herunder mennesker, der er unge. Hævelse af leversygdommen forårsager forstørrelse af leverens størrelse. Der er flere faktorer, der kan udløse denne tilstand, hvoraf en er hepatitis.

Ud over hepatitis kan hepatomegali også udløses af andre typer sygdomme, især dem, der er relateret til leveren. Derfor er det meget vigtigt altid at opretholde dette organs sundhed for at undgå skader og sygdom. Dette organ har en vigtig rolle i kroppen. Leveren har til opgave at producere galde. Denne væske er vigtig for at fordøje fedt, lagre sukker, en type glukose, der vil blive brugt som kroppens energireserver, samt befri kroppen for skadelige stoffer.

Læs også: Hepatitis kan også forårsage hepatomegali

Genkend hepatomegali og dens årsager

Denne sygdom kan være mild og forårsager normalt ikke symptomer. Men over tid, når leveren er meget stor, vil der opstå forskellige nye symptomer. Hævelse af leveren kan være karakteriseret ved ubehag i maveområdet, især i den øverste højre del. Denne sygdom udløser også symptomer på kvalme, muskelsmerter, fuld mave, svaghed, nedsat appetit, vægttab, feber og gul hud og øjne.

Symptomer på denne sygdom vil normalt dukke op og angribe pludseligt. Hævelse af leveren kræver øjeblikkelig lægehjælp, hvis den er karakteriseret ved symptomer på alvorlige mavesmerter, åndenød, sorte afføringer og opkastning af blod. Der er flere tilstande, der kan forårsage, at hævelse af leveren angriber, lige fra hepatitis, leverasbest, fedtlever til andre sygdomme.

Læs også: Det er mennesker, der er i risiko for at udvikle hepatomegali

Fedtlever kan også være forårsaget af problemer med galdeblæren og dens kanaler, hjerteproblemer, kræft, genetiske lidelser, blodsygdomme, helminth-infektioner, indtagelse af visse lægemidler og udsættelse for kemikalier, der kan skade leveren. En af de bedste måder at forebygge denne sygdom og opretholde en sund lever på er at spise sund mad, der er godt for leveren.

Denne sygdom kan påvises gennem en undersøgelse af en læge, startende fra en fysisk undersøgelse, især i maven og under ribbenene. Lægen vil trykke og banke på fingeren, målet er at vurdere leverens størrelse og mærke leverens tekstur. Normale leverforhold vil ikke være håndgribelige. Derefter kan der udføres yderligere undersøgelser, såsom ultralyd, CT-scanning eller MR. Formålet med denne undersøgelse er at få et klarere billede af leverens form. Behandling af denne tilstand kan variere fra person til person.

Behandling for hepatomegali afhænger af sværhedsgraden og tilstandene, der udløser sygdommen. Ud over medicinsk behandling kan denne tilstand også overvindes ved at lave livsstilsændringer for at blive sundere. Mennesker med fedtlever er den mest anbefalede gruppe til at lave livsstilsændringer. Den anbefalede livsstil for mennesker med denne sygdom er at undgå alkoholholdige drikkevarer, motionere regelmæssigt, opretholde en ideel kropsvægt og spise sund mad.

Læs også: Her er trinene til at tjekke for hepatomegali

Få mere at vide om leverbetændelse ved at spørge lægen i appen . Du kan kontakte en læge når som helst og hvor som helst via Video/taleopkald og Snak . Få information om sundhed og sund livsstil fra betroede læger. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!

Reference:
Mayo Clinic. Hentet 2019. Forstørret lever.
Healthline. Hentet i 2019. Hvad forårsager leverforstørret?
WebMD. Tilgået i 2019. Forstørret lever (hepatomegali).