Dette er forskellen mellem ondartede eller ikke brysttumorer

Jakarta - Brystkræft er den mest frygtede sygdom for alle kvinder i verden udover livmoderhalskræft. Ikke uden grund tegner denne sygdom sig for den højeste dødelighed i verden. Derfor er det vigtigt for kvinder at foretage tidlig selvundersøgelse.

Generelt er der to typer af tumorer i brystet, nemlig ondartede brysttumorer og godartede brysttumorer. De to er bestemt ikke det samme, for den ene er ond, mens den anden ikke er det. Det er dog ikke mange, der ved, hvor forskellen er, så der er ofte fejlinformation, som gør diagnosen mindre præcis. Så hvad er forskellen mellem ondartede og godartede brysttumorer?

Forskellen mellem ondartet brysttumor og godartet brysttumor

Den mest grundlæggende forskel mellem ondartede og godartede tumorer er deres udvikling. Generelt udvikler ondartede tumorer sig til kræftceller, mens godartede tumorer ikke er kræftfremkaldende og kan hele af sig selv, selvom de i nogle tilfælde stadig kræver særlig medicinsk behandling.

Læs også: Klump i brystet, skal du opereres?

Ikke kun at lave en bryst-selvundersøgelse, du kan også lave en brystundersøgelse med hjælp fra en sundhedsprofessionel. Der foretages screening for at få en mere præcis diagnose og undersøgelsesresultater. Du kan bestille tid hos din læge for at få en anbefaling til en brystundersøgelse på hospitalet. Tidlig opdagelse reducerer naturligvis den negative påvirkning, der kan opstå.

Læs også: Kan godartede fibroadenom tumorer forårsage brystkræft?

Hvad er så de andre forskelle mellem ondartede brysttumorer og benigne brysttumorer? Her er nogle af dem:

  • Smerte. Når du finder en klump i brystet, kan du mærke det, om klumpen vil være smertefuld eller ej. Hvis det er ondartet, er klumpen normalt ikke smertefuld, når den palperes. Mens godartede tumorer føler smerte, når klumpen holdes.
  • Hurtig eller langsom vækst. Hvis tumoren er godartet, er væksten og størrelsen relativt ens. Disse klumper kan forsvinde, når menstruationen er overstået og kan dukke op igen i næste menstruation. Imidlertid vokser ondartede brysttumorer hurtigt og fremstår fremtrædende i brystet.
  • Tilknytning og bevægelse. Derefter kan forskellen mellem ondartede brysttumorer og godartede brysttumorer påvises ud fra deres vedhæftning og bevægelse. Godartede tumorer kan bevæge sig frit til højre og venstre, fordi de ikke er knyttet til andre omgivende væv eller knogler. Mens ondartede tumorer har tendens til at klæbe og ikke kan bevæge sig frit.
  • Grænsebump. Når du føler og lægger pres, vil godartede brysttumorer have klare grænser. I modsætning til ondartede tumorer, der ikke har klare grænser. Overfladen er normalt ujævn.
  • Ændringer i væv og hudstruktur i området omkring tumoren . Hvis du har en ondartet brysttumor, vil ændringer i hudens væv og struktur være lettere at genkende. Normalt trækkes brystvorten også indad på grund af dannelsen af ​​arvæv på indersiden af ​​brystet.

Læs også: Genkend 6 kendetegn ved brystkræft

Nå, det var nogle af de genkendelige tegn på godartede brysttumorer og ondartede brysttumorer. Forsink ikke med at lave inspektionen, ja. Bedre at forebygge end at behandle. Gør det altid til en vane at leve et sundt liv ved at motionere regelmæssigt og vedligeholde dit daglige madindtag, OK!

Reference:

WebMD. Tilgået 2019. Godartede brystklumper.

American Cancer Society. Ikke-cancerøse brysttilstande.

NHS valg. Tilgået i 2019. Brystklumper.