Dette er faren for kroniske mavesår, som ikke bør undervurderes

, Jakarta – Selvom det kan forårsage ubehagelige symptomer i den øvre del af maven, er halsbrand normalt mild og opstår kun lejlighedsvis. Halsbrand kan dog også være kronisk, det vil sige, at symptomerne optræder gentagne gange på længere sigt.

Kronisk halsbrand bør ikke undervurderes, for hvis den ikke behandles, er risikoen for at forårsage alvorlige komplikationer. Lær mere om farerne ved kronisk halsbrand her.

Oversigt over mavesmerter

Halsbrand eller dyspepsi er et udtryk, der beskriver ubehag i den øvre del af maven. Halsbrand er ikke en sygdom, men derimod en række symptomer, der omfatter en følelse af mæthed umiddelbart efter at have spist, mavesmerter eller kvalme, bøvsen og strømmen af ​​væske eller mad tilbage i spiserøret.

Halsbrand kan forekomme lejlighedsvis eller oftere op til hver dag. Hvis det ikke er forårsaget af en underliggende sygdom, kan halsbrand aftage med livsstilsændringer og medicin. Hyppig halsbrand eller kronisk halsbrand kan dog være et symptom på andre fordøjelseslidelser.

Læs også: Har du mave? Undgå 10 fødevarer, der kan udløse det

Farer ved kronisk gastritis

Kronisk halsbrand, der ofte opstår i lang tid, kan være farlig, hvis den ikke behandles med det samme, fordi den kan forårsage følgende komplikationer:

  • Esophageal forsnævring

Halsbrand er ofte forårsaget af sure opstød, en tilstand, hvor mavesyre trækker sig tilbage i spiserøret og irriterer slimhinden. Over tid kan denne tilstand forårsage, at spiserøret gør ondt, og at der dannes arvæv. I sidste ende kan arvæv forårsage en indsnævret spiserør kendt som en esophageal forsnævring.

Hvis du har en esophageal forsnævring, vil du opleve symptomer, såsom:

  • Synkebesvær (dysfagi).
  • Mad sætter sig fast i halsen.
  • Brystsmerter.

Spiserørsforsnævringer behandles ofte med kirurgi for at udvide spiserøret.

  • Pylorisk stenose

Ligesom esophageal strikturer er pylorusstenose forårsaget af langvarig irritation af slimhinden i fordøjelsessystemet fra mavesyre.

Pylorusstenose opstår, når passagen mellem maven og tyndtarmen kendt som pylorus er skadet og indsnævres. Denne tilstand forårsager opkastning og forhindrer mad i at blive ordentligt fordøjet af kroppen.

I de fleste tilfælde kræver pylorusstenose operation for at bringe pylorus tilbage til dens rette bredde.

  • Barretts spiserør

Gentagne episoder af gastroøsofageal refluks (GERD) kan forårsage ændringer i cellerne, der beklæder den nedre esophagus. Denne tilstand er kendt som Barretts spiserør.

Cirka 1 ud af 10 personer med GERD er i risiko for at udvikle Barretts spiserør. Men de fleste tilfælde af Barretts spiserør udvikler sig først hos mennesker i alderen 50-70 år. Gennemsnitsalderen for de syge, når tilstanden diagnosticeres, er 62 år.

Barretts spiserør forårsager normalt ingen væsentlige symptomer ud over dem, der er forbundet med GERD. Men bekymringen er, at Barretts spiserør er en præ-cancerøs tilstand. Selvom ændringerne i cellerne ikke er kræftfremkaldende, er der en lille risiko for, at cellerne kan udvikle kræft i fremtiden. Dette kan så udløse udviklingen af ​​kræft i spiserøret.

Læs også: Pas på Barretts esophagus, komplikationer af esophagitis, der kan føre til esophageal cancer

Det er faren for kronisk halsbrand, hvis den ikke behandles med det samme. De fleste mennesker behøver ikke at søge lægebehandling, hvis de har halsbrand. Du rådes dog til straks at besøge en læge, hvis du oplever tilbagevendende halsbrand plus følgende:

  • 55 år eller ældre.
  • Oplevet kraftigt vægttab ved et uheld.
  • Har svært ved at synke (dysfagi).
  • Konstant opkastning.
  • Har jernmangelanæmi.
  • Har en klump i maven.
  • Der er blod i opkastet eller blod i afføringen.

Dette skyldes, at disse symptomer kan være et tegn på en underliggende helbredstilstand, såsom mavesår eller mavekræft. Du kan blive rådet til at gennemgå en endoskopi for at udelukke alvorlige årsager.

Læs også: Undgå smerter, her er 7 nemme måder at forhindre tilbagefald af sår på

Så undervurder ikke de mavesår, der ofte kommer igen. Du kan kontakte en læge på det sygehus du vælger ved at bestille tid via ansøgningen . Kom nu, Hent Ansøgning lige nu.

Reference:
NHS oplysninger. Tilgået 2020. Fordøjelsesbesvær.