Førstehjælp til forstuvede fødder

Jakarta - Når du oplever en pludselig forstuvning eller forstuvning, er der ingen grund til at gå for meget i panik, OK! Årsagen er, at der er førstehjælpstrin, som du kan udføre sikkert og kan udføres inden for de første 72 timer efter en forstuvning. Her er de trin, du kan tage for at håndtere forstuvninger på en enkel måde!

Læs også: Nemme måder at overvinde et forstuvet ben

Førstehjælp til at overvinde forstuvninger

En forstuvning opstår, når et eller flere af ledbåndene i anklen trækkes eller rives i stykker, hvilket får den syge til at opleve smerte og hævelse i skadesområdet. Ud over hævelse vil en forstuvning få det skadede område til at opleve rødme, blå mærker, en varm fornemmelse og smerte ved berøring. Når det opstår i ankelområdet, vil foden være svær at bruge til at gå.

Målet med selv at overvinde en forstuvning er at reducere smerte og hævelse. Derudover er det nyttigt at overvinde forstuvningen for at sikre, at ledbåndene i forstuvningsområdet ikke bliver værre. Her er enkle trin, du kan gøre:

  • Bevæg ikke dine fødder

Umiddelbart efter en forstuvning eller forstuvning må du ikke flytte det skadede ben. Forsøg ikke at gå. Begræns benbevægelsen så meget som muligt i 24-48 timer efter skaden. Hvis du skal skifte stilling, kan du bede en anden om at støtte dig, eller bruge hjælpemidler såsom krykker eller stok.

  • Brug en kold kompress

Du skal huske, at du ikke bør komprimere det forstuvede område med varmt vand eller muskelbalsam i de første 24 timer. Årsagen er, at begge disse ting vil udløse hævelse, hvis de gøres. Brug i stedet en kold komprimering lavet af isterninger dækket af et håndklæde eller ostelærred. Komprimer det skadede område i 15-20 minutter.

Du kan gentage dette trin 3-5 gange i en session, så den hævelse du oplever hurtigt mindskes. Det du skal være opmærksom på er, at du ikke lægger isterninger direkte på huden, for det har potentiale til at øge risikoen for forfrysninger.

Læs også: Forstuvninger sorteres ikke, tag dem straks til lægen

  • Ankelløft

Hvis forstuvningen opstår i anklen, skal du langsomt løfte anklen og placere foden, så den er højere end dit hjerte, når du ligger ned. For at placere den kan du støtte hælen med en pude. Du kan også anvende dette trin, når du sidder. Prøv at placere det skadede ben parallelt med eller højere end taljen.

  • Dæk den forstuvede del

Det næste trin i håndteringen af ​​en forstuvning er at pakke det forstuvede område med en elastisk bandage for at begrænse bevægelsen af ​​anklen. Indpakning af bandagen kan ske mellem tæerne, fodsålen og op mod hælen til anklen. Sørg for at vikle anklen et par centimeter over det skadede område. Pak ikke for stramt, så blodgennemstrømningen ikke blokeres.

  • Tag Smertestillende

At tage smertestillende medicin er det næste skridt i at overvinde forstuvningen. Vi anbefaler at diskutere med lægen i appen før du bruger stoffet, især hvis du har visse medicinske tilstande eller er allergisk over for stoffets ingredienser.

Læs også: Det er forhold, der kan øge den naturlige risiko for forstuvninger

Nogle mennesker vil massere et forstuvet ben, selvom dette ikke er berettiget i den medicinske verden. Hvis du virkelig vil beholde massagen, så gør det efter 72 timer du har en forstuvning, så hævelsen ikke bliver værre. Sørg også for at blive masseret af den rigtige person som en professionel fysioterapeut, ikke en almindelig massør.

Forstuvninger, der ikke behandles korrekt, vil forårsage komplikationer, lige fra kroniske smerter i anklerne, ubalancer i leddene og forekomsten af ​​gigt i anklerne. Hvis den behandles korrekt, vil forstuvningen hele i løbet af 1-6 uger. Så håndter det korrekt og korrekt, så der ikke opstår komplikationer i fremtiden, OK!

Reference:
Sundhed Harvard. Tilgået i 2020. Kom sig efter en ankelforstuvning.
WebMD. Tilgået i 2020. Kom sig efter en ankelforstuvning.
Mayo Clinic. Tilgået i 2020. Forstuvet ankel.