Pas på, det er 4 taleforstyrrelser, som børn kan opleve

, Jakarta - Alle forældre skal være meget bekymrede over babyens vækst. En af de ting, forældre frygter, er, når deres lille er for sent til at tale.

I normal vækst kan børn på mindst 1,5 år sige mindst 5 ord. Et barn kan siges at være sent på tale, hvis det er fyldt 2-3 år, men ikke har kunnet tale flydende.

Læs også: Hvad er det ideelle stadie af barnets udvikling?

Følgende er nogle typer taleforstyrrelser, der kan opleves af børn, herunder:

1. Dysartri

Dysartri er en lidelse i nervesystemet, som påvirker de muskler, der fungerer til tale. Denne tilstand påvirker ikke den Lilles intelligens eller forståelsesniveau. Dysartri er karakteriseret ved hæshed, monotont tonefald, tale for hurtigt eller for langsomt, sløret tale, manglende evne til at tale med høj lydstyrke, besvær med at bevæge tungen eller ansigtsmusklerne og synkebesvær, fordi spyt kommer ud ufrivilligt kontrolleret.

Børn med denne tilstand har svært ved at kontrollere talemusklerne, fordi den del af hjernen og nerverne, der styrer bevægelsen af ​​disse muskler, ikke fungerer normalt. Adskillige medicinske tilstande kan forårsage dysartri, herunder hovedskade, hjernetumor, hjerneinfektion eller hjernelammelse.

2.Apraxia

Apraksi er en neurologisk lidelse i hjernen, der gør det svært for børn at koordinere de muskler, der bruges, når de taler. Børn med denne tilstand ved, hvad de skal sige, men har svært ved at tale. Apraksi hos børn er normalt forårsaget af genetiske og metaboliske lidelser. Derudover kan denne tilstand også opleves, hvis moderen indtager alkohol eller ulovlige stoffer, mens hun er gravid. Apraksi kan normalt kun påvises hos børn under tre år.

Symptomer, der opstår, omfatter manglende pludren som baby, besvær med at bevæge munden for at tygge, sutte eller blæse og bruge kropsbevægelser til at kommunikere oftere. Derudover kan symptomer også omfatte vanskeligheder med at udtale konsonanter i begyndelsen og slutningen af ​​ord, og vanskeligheder med at udtale det samme ord en anden gang.

Læs også: Genkendelse af tegn på taleforsinkelse hos børn

3. Fragilt X-syndrom (FXS)

Det er en arvelig genetisk lidelse, der er den mest almindelige årsag til medfødte intellektuelle handicap hos drenge såvel som autisme (ca. 30 procent af børn med FXS har autisme). Dette syndrom påvirker også piger, selvom deres symptomer normalt har en tendens til at være mildere. FXS er den næsthyppigste årsag til intellektuel svækkelse efter Downs syndrom.

FXS opstår, når der er en mutation i FMRI-genet og er en arvelig lidelse. Hvis et barn modtager et tidligere muteret C-kromosom fra en af ​​sine forældre (som bærer), har det større risiko for at udvikle FXS. Diagnosticering af skrøbeligt X-syndrom er ikke let for forældre og læger i begyndelsen af ​​et barns liv. Nogle fysiske tegn er synlige i de første 9 måneder. Sådanne tegn inkluderer et langstrakt ansigt og udstående øjne.

Intellektuelle handicap, tale- og sprogproblemer og social angst er også almindelige hos børn med FXS. Symptomer på taleforstyrrelser oplevet af børn med FXS omfatter hyppig gentagelse af ord og sætninger, rodede sætninger og vanskeligheder med talepragmatik.

4. Stammen

Stamming er en taleforstyrrelse i form af ufrivillig gentagelse, forlængelse af stemmen og tøven eller standsning, før du taler. Stamming kan starte tidligt i talen eller blive erhvervet senere i livet på grund af hjernetraume.

Den nøjagtige årsag til stammen hos børn kendes ikke. Børn, der har familier, der stammer, har dog 3 gange større risiko for at udvikle taleforstyrrelsen. Stamming er også mere almindelig hos børn, der har medfødte lidelser såsom cerebral parese.

Børn, der stammer, har normalt ingen problemer med at producere egentlige lyde. Stress og nervøsitet udløser ofte mange tilfælde af stammen. Så hvis dit barn ikke føler sig angst, når han taler, kan stammen muligvis ikke påvirke hans tale.

Læs også: Småbørn taler stammende, hvad skal forældre gøre?

Hvis du føler, at dit lille barn har tegn på visse taleforstyrrelser, så tal med din læge, så du kan få behandling så tidligt som muligt. Mødre kan også spørge lægen om barnets vækst og udvikling gennem ansøgningen . igennem Video/taleopkald og Snak , kan mødre kontakte lægen når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent Appen er nu på Google Play eller App Store!

Reference:
Talekammerat. Tilgået 2021. Fem almindelige taleforstyrrelser hos børn.