Typer af menneskelig vejrtrækning, du har brug for at kende

Menneskets åndedræt består af indtagelse af luft (inspiration) og udånding (udånding). Men når det ses ud fra de anvendte muskler, kan typen af ​​menneskelig vejrtrækning opdeles i to, nemlig mave- og brystvejrtrækning. I mellemtiden er der baseret på placeringen to typer vejrtrækning, nemlig ekstern og intern.

, Jakarta - Vejrtrækning er en vigtig aktivitet for menneskelig overlevelse. Ved at trække vejret kan mennesker få den nødvendige ilt, så alle processer eller aktiviteter i kroppen kan foregå ordentligt.

Citeret fra den officielle hjemmeside for Undervisnings- og Kulturministeriet (Kemendikbud), involverer vejrtrækning to aktiviteter, nemlig indånding af luft (inspiration) og udånding af luft (udånding) gennem åndedrætsværn. Vi laver processen med at trække vejret hver dag, så det sker ofte bare, uden at vi er klar over det. Men du ved, ikke kun indånding og udånding af luft, menneskelig åndedræt består faktisk af flere typer. Ved at kende vejrtrækningstyperne kan du trække vejret bedre for at forbedre din krops sundhed. Her er anmeldelsen.

Læs også: At kende funktionerne af menneskelige åndedrætsorganer

Forståelse af åndedrætsprocessen

Du har måske lært om den menneskelige respirationsproces, da du gik i skole. Der er dog intet galt i at huske, selv at forstå mere om de aktiviteter, der er afgørende for menneskelivet.

Vidste du, at mennesker trækker vejret ved at ændre lufttrykket i lungerne. Denne trykændring får luft til at bevæge sig ind og ud af og ind i lungerne, hvilket også er kendt som åndedrætsprocessen. Som tidligere nævnt består vejrtrækningsprocessen af ​​to faser, nemlig:

  1. Inspiration (indånding)

Under inhalationsprocessen udvides lungernes volumen som følge af sammentrækning af mellemgulvet og de interkostale muskler (muskler forbundet med ribbenene), hvorved brysthulen udvides. På grund af stigningen i volumen falder trykket ifølge Boyles lov. Faldet i trykket i brysthulen i forhold til omgivelserne gør hultrykket mindre end atmosfærisk tryk. Denne trykgradient mellem atmosfæren og brysthulen tillader luft at trænge ind i lungerne. Det er processen med indånding.

  1. Udånding (udånding)

Ved udånding (udånding) trækker lungerne sig tilbage for at tvinge luft ud af lungerne. De interkostale muskler slapper af, og bringer brystvæggen tilbage til sin oprindelige position. Mellemgulvet slapper også af og bevæger sig højere ind i brysthulen. Lufttrykket i lungerne vil stige over atmosfærisk lufttryk, og luft vil strømme ud af lungerne. Så udstødningen af ​​åndedrætsluft fra lungerne skyldes, at brysthulen falder, og lufttrykket i lungerne stiger.

Denne bevægelse af luft ud af lungerne er også klassificeret som en passiv hændelse, fordi der ikke er nogen muskler til at trække sig sammen for at udstøde luft.

Læs også: Disse 5 vejrtrækningsøvelser kan forbedre lungefunktionen

Typer af menneskelig vejrtrækning

Nu, efter at have kendskab til vejrtrækningsprocessen, er det også vigtigt at kende, hvilken type vejrtrækning vi kan udføre. Baseret på de involverede muskler er menneskelig respiration opdelt i to typer, nemlig:

  1. Bryst vejrtrækning

Som navnet antyder, er bryståndedræt vejrtrækning dannet af brystmusklerne mellem ribbenene. Det er den type vejrtrækning, vi generelt gør. Processen med at trække vejret i brystet, nemlig:

  • Ved inspiration trækker de ydre interkostale muskler sig sammen, og ribbenene løftes. Dette får brysthulens volumen til at udvide sig, fordi den er fyldt med luft, og lungerne udvider sig også, hvilket gør lufttrykket mindre end atmosfærisk luft. Der kan således komme luft ind.
  • Under udånding slapper musklerne mellem ribbenene af. Ribbenene vil blive trukket til deres oprindelige position, volumen af ​​brysthulen vil falde, lufttrykket i brysthulen vil stige, så lufttrykket i lungerne er højere end atmosfærisk luft. Som et resultat vil luft undslippe.
  1. Mave vejrtrækning

Forskellig fra åndedræt i brystet, assisteres abdominal vejrtrækning af mellemgulvsmusklen, som er placeret under maven. Denne type vejrtrækning opstår generelt, når du sover. Processen med abdominal vejrtrækning består af to faser, nemlig:

  • Inspiration opstår, når diafragmamusklen trækker sig sammen. Indtrængen af ​​membranen får brysthulens volumen til at øges, så lufttrykket falder. Herefter følger lungernes ekspansion, hvilket får lufttrykket til at være mindre end atmosfærisk lufttryk, så der kan komme luft ind.
  • Mens udånding begynder med, at mellemgulvsmusklen slapper af, og mavevægsmusklerne trækker sig sammen, hvilket får mellemgulvet til at løfte sig og krummes for at presse mod brysthulen. Dette får brysthulens volumen til at falde og trykket til at øges, så luften i lungerne slipper ud.

Ud over muskeltypen kan vejrtrækningstypen også grupperes efter placering, nemlig ekstern og intern respiration:

  1. Ekstern respiration

Dette er en form for vejrtrækning, der finder sted inde i lungerne. Mere præcist forekommer ekstern respiration på overfladen af ​​alveolerne, der er inde i lungerne. Ekstern respiration er udvekslingen af ​​luft mellem luften i alveolerne og blodet i kapillærerne.

  1. Indre vejrtrækning

Intern respiration er udvekslingen af ​​luft mellem de røde blodlegemer i kapillærerne og kroppens celler. Denne vejrtrækning sker således på et meget dybere sted end ekstern respiration.

Læs også: 4 luftvejssygdomme at holde øje med

Nå, det er de typer af menneskelig vejrtrækning, du har brug for at kende. Hvis du har problemer med din vejrtrækning, såsom åndenød, åndenød eller andet, skal du ikke vente med at søge læge. Gå straks til lægen ved at bestille tid på hospitalet gennem ansøgningen . Kom nu, Hent Appen er nu også på Apps Store og Google Play.

Reference:
lumen. Tilgået i 2021. The Mechanics of Human Breathing.
Undervisnings- og Kulturministeriet. Tilgået 2021. Human Respiratory System.
Undervisnings- og Kulturministeriet. Tilgået i 2021. Klasse XI Biology High School Learning Module.