Visdomstænder vokser sidelæns, skal de trækkes ud?

”Hvis visdomstænder vokser sidelæns, kan der opstå risiko for infektion og andre problemer. Den eneste måde at løse det på er at fjerne visdomstænderne. Indgrebet kaldes ofte visdomstandsoperation. Udover at trække tanden ud, fjerner læger som regel også lidt af det omgivende væv."

Jakarta – Ligesom et barn omtales det sidst fødte i en familie normalt som det yngste. Visdomstænder er de samme, fordi de vokser sidst, hvilket er omkring 17-21 års alderen. Når visdomstænder vokser sidelæns, kan dette være et problem.

Visdomstænder, der vokser sidelæns eller i den forkerte retning, kan skade det omgivende væv, fra tandkødet til de indre kinder. Denne tilstand udløser smerte og hævelse. Så skal visdomstænder vokse sidelæns opereres? Kom nu, se yderligere diskussion nedenfor.

Læs også: Ny vækst, hvorfor gør visdomstænder smerte?

Overvinde visdomstænder voksende tilt

Fordi de vokser ind i voksenalderen, er der normalt ikke mere plads tilbage i kæben, som visdomstænderne kan optage. Som et resultat vokser visdomstænderne, der forsøger at komme ud, til sidst sidelæns for at optage de tilgængelige huller.

Visdomstænder er dog ikke altid vippede. Hvis kæben stadig er stor nok til at rumme, kan visdomstænderne vokse lige og ikke give problemer. I denne tilstand er ekstraktion eller operation ikke nødvendig.

I medicinske termer, visdomstænder vokser skråt kaldes også påvirkede visdomstænder. Den eneste måde at håndtere det på er gennem et kirurgisk indgreb. Hvor skræmmende det end lyder, er visdomstandsoperation en let procedure.

Denne procedure tager kort tid og kræver ikke indlæggelse efterfølgende. Så visdomstandsoperation er faktisk næsten det samme som tandudtrækning. Tandlæger udfører dog normalt en lille reduktion i vævet omkring visdomstænderne.

Hvis visdomstanden stadig er inficeret, kan det kirurgiske indgreb normalt ikke udføres med det samme. Læger vil normalt tage behandlingen først, ved at give medicin, i form af antibiotika og smertestillende midler. Efter infektionen er helbredt, kan operationen udføres.

Læs også: Mødre skal vide, dette er visdomstændernes hovedfunktion

Visdomstandsoperation kan også udføres, før der opstår problemer. Dette er vigtigheden af ​​regelmæssige tandeftersyn, mindst en gang om året.

Hvis lægen finder ud af, at der er et potentiale for, at visdomstænder vokser sidelæns, kan kirurgi udføres for at forhindre infektion. Så glem ikke at få regelmæssig kontrol hos tandlægen. For at gøre det nemmere kan du bruge applikationen at bestille tid hos tandlægen på sygehuset.

Tips til midlertidig smertelindring

Nogle mennesker kan stadig tøve med at blive opereret, selvom de har visdomstænder, der vokser sidelæns. Det kan skyldes frygt, mangel på tid eller økonomiske problemer. Desværre er der ingen alternativ behandling for denne tilstand udover kirurgi.

Der er dog nogle tips, som du kan prøve for midlertidigt at lindre visdomstandssmerter, nemlig:

  1. Tag OTC smertestillende medicin

Smertestillende håndkøbsmidler (uden recept)over disken/OTC) kan være en løsning til midlertidig smertelindring. Du kan tage paracetamol eller ibuprofen, som kan købes uden recept på apotekerne.

Selvom de kan lindre smerter og hævelse, har smertestillende midler kun en midlertidig effekt. Det betyder, at du stadig skal til tandlæge.

  1. Gurgle saltvand

Saltvand kan hjælpe med at lindre bakterielle infektioner, der opbygges omkring visdomstænder. Så du kan prøve at lindre smerter på grund af visdomstandsinfektion ved at gurgle saltvand.

Læs også: Det er ikke kun en infektion, det er grunden til, at visdomstænderne skal trækkes ud

  1. Varm og kold kompres

Varme kompresser kan udvide karrene og øge blodgennemstrømningen til infektionsområdet. I mellemtiden kan en kold kompress lindre betændelse og hævelse.

Så du kan prøve at skiftevis varme og kolde kompresser på det inficerede område. For eksempel en varm komprimering i 15 minutter, derefter en kold komprimering i 15 minutter.

Det er en diskussion om visdomstænder, der vokser på skrå, og den nødvendige behandling. Man ved, at hvis den vokser sidelæns, skal visdomstænderne trækkes ud for ikke at give problemer. Det er endnu bedre, hvis du jævnligt tjekker dine tænders tilstand, så potentielle visdomstandsproblemer kan identificeres så tidligt som muligt.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået 2021. Impacted Wisdom Teeth.
Munden sund. Tilgået i 2021. Visdomstænder
Healthline. Tilgået i 2021. Hvorfor har vi visdomstænder?