5 Symptomer på blodkoagulationsforstyrrelser ifølge kropsdele

, Jakarta – Blodpropper er en alvorlig tilstand, der kræver øjeblikkelig behandling. Mennesker med kræft og dem, der modtager kræftbehandling, har en øget risiko for blodpropper.

Normal blodkoagulation kaldet koagulation er en kompleks proces. Det involverer specielle blodceller kaldet blodplader og forskellige proteiner i blodet kaldet koagulationsfaktorer eller koagulationsfaktorer.

Disse blodplader og koagulationsfaktorer kombineres for at helbrede sprængte blodkar og kontrollere blødninger. Koagulationsfaktorer, der forårsager blødning og koagulation, skal afbalanceres.

Læs også: Dette er faren for blodpropper

Blodkoagulationsforstyrrelser opstår, når nogle koagulationsfaktorer mangler eller er beskadiget. Dette medfører, at der dannes blodpropper i kroppen, som blokerer for normal blodgennemstrømning, hvilket resulterer i alvorlige problemer.

Blodpropper kan opstå og spredes til forskellige dele af kroppen, herunder:

  1. vener, kaldet dyb venetrombose

  2. Lunger, kaldet lungeemboli

  3. Arterier (mindre almindelige, men også meget alvorlige)

Tegn og symptomer på fryseproblemer

Mennesker med koagulationsproblemer kan opleve:

  1. Hævede arm eller ben på den ene side af kroppen

  2. Smerter i armen eller benet, hvor blodproppen er

  3. Åndedrætsbesvær eller brystsmerter ved vejrtrækning

  4. Hurtig puls

  5. Lavt iltniveau

Læs også: Kend fordelene ved bloddonation til kvinder

Årsager til fryseproblemer

Mennesker med kræft har en højere risiko for at udvikle blodpropper. Dette kan skyldes kræft eller behandlinger, såsom:

  1. Kemoterapi

  2. Operation

  3. Lægemidler kaldet steroider

  4. Langtidsbrug af kateter

Langvarig inaktivitet, såsom lange ture eller bilture, kan også øge risikoen for blodpropper. Læger kan bruge en eller flere teknikker til at diagnosticere blodpropper:

  1. Doppler ultralyd

Ultralyd bruger lydbølger til at se blodgennemstrømningen i venerne i arme eller ben. Det kan registrere nedsat blodgennemstrømning fra blodpropper.

  1. Computertomografi (CT) scanning

En CT-scanning tager billeder af kroppens indre ved hjælp af røntgenbilleder taget fra forskellige vinkler. Et særligt farvestof kaldet et kontrastmiddel injiceres i patientens vene eller gives som en pille eller væske til at sluge før scanningen for at give bedre billeddetaljer. Læger bruger normalt CT-scanninger til at diagnosticere blodpropper i lungerne eller PE.

  1. Lungeventilation/perfusion (VQ)

Denne test, der kan diagnosticere en lungeemboli, består af to forskellige dele:

  • Scanning af luftstrømsventilation i lungerne

  • Blodstrømperfusionsscanning i lungerne

  1. Angiogram

Denne test kan påvise blodpropper i arterierne. Under et angiogram sprøjtes farvestof ind i arterierne. Og så bliver arterierne undersøgt med et særligt røntgenapparat kaldet fluoroskopi.

Læs også: Årsager til blodpropper i vener gør det ubehageligt

Håndtering af problemer med blodpropper

En person med blodpropper har brug for øjeblikkelig behandling. Den mest almindelige behandling er et blodfortyndende middel, der sprøjtes ind under huden eller i en vene. Når blodet anses for tyndt nok, er der ikke længere risiko for koagulering. På dette tidspunkt kan nogle mennesker begynde at tage blodfortyndende piller.

Personer, der får blodfortyndende medicin, bør overvåges regelmæssigt for øget blødning. Nogle mennesker kan ikke tage blodfortyndende medicin, fordi de har lave blodpladeniveauer eller en høj risiko for blødning. For disse mennesker kan en særlig type filter placeres i kroppen for at forhindre blodpropper i at rejse til lungerne, en tilstand, der kan være meget farlig.

Hvis du vil vide mere om blodpropper, kan du spørge direkte til . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Tricket, bare download applikationen via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge , kan du vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .