Er det rigtigt, at forhøjet kolesterol kan forårsage gigt?

, Jakarta - Gigt er smerter i leddene forårsaget af dannelsen af ​​uratkrystaller i kropsvæv. Normalt forekommer det i eller omkring leddene og forårsager en smertefuld type gigt. Disse uratkrystaller sætter sig i væv, når der er for meget urinsyre i blodet. Disse kemikalier dannes, når kroppen nedbryder stoffer kaldet puriner.

Der er dog påstande om, at gigt også kan udløses af forhøjet kolesterol. Højt kolesteroltal forårsager gigt, og højt urinsyre kan også forårsage gigt. Imidlertid kræver årsagssammenhængen mellem de to stadig yderligere forskning.

Læs også: Ofte ignoreret, dette er hovedårsagen til gigt

Årsager til, at højt kolesterol udløser gigt

Tilsyneladende er udsagnet om, at forhøjet kolesterol forårsager gigt og omvendt ikke helt korrekt. Denne antagelse er dog heller ikke skyld. ifølge American Heart Association , er kolesterolniveauet indirekte relateret til urinsyreniveauet i kroppen, det skyldes, at kolesterol er direkte relateret til blodtrykket.

Højt dårligt kolesterol, eller LDL, vil øge opbygningen af ​​plak i arterierne, hvilket igen vil give mindre plads til blodet til at flyde. Som følge heraf opstår højt blodtryk.

I mellemtiden er højt blodtryk også en af ​​de vigtigste risikofaktorer for en person, der oplever gigt. En undersøgelse offentliggjort i 2011, Journal of Human Hypertension , fandt ud af, at forhøjet blodtryk er direkte relateret til høj urinsyre i blodet. I undersøgelsen nævnt, at højt blodtryk er forbundet med høj urinsyre i blodet. Derudover kan denne tilstand opstå uanset alder, køn eller andre faktorer.

Disse to ting gør også behandlingen sværere. Årsagen er, at vanddrivende medicin, der bruges til at kontrollere forhøjet blodtryk, faktisk kan bidrage til en stigning i urinsyreniveauet. Vanddrivende lægemidler tilskynder nyrerne til at udskille ekstra væske, som derefter hjælper med at sænke blodtrykket ved at reducere den samlede mængde blod, der bevæger sig gennem venerne og arterierne. Dette lægemiddel vil dog få kroppen til at få mindre væske, hvilket gør det sværere for nyrerne at opløse stoffer, herunder urinsyre.

Læs også: Urinsyre i en ung alder, hvad forårsager det?

Sund livsstil Nøgle til at overvinde gigt og højt kolesteroltal

Høj urinsyre kan faktisk håndteres ved at træffe sunde livsstils- og kostvalg og nogle gange tage medicin. Mad og drikkevarer med et højt indhold af puriner omfatter:

  • Rødt kød.
  • Organkød eller indmad.
  • Fisk og skaldyr, især sardiner, ansjoser og skaldyr.
  • Drikke, der indeholder sukker og majssirup med højt fructoseindhold.
  • Alkohol, især øl.

Hvis urinsyreniveauet er højt, så overvej at undgå disse fødevarer, reducere mættet fedt ved at vælge magert kød, fjerkræ og fedtfattige mejeriprodukter og spise mere frugt, grøntsager og fuldkorn.

Men hvis højt kolesteroltal også er et problem, kan opretholdelse af en sund kost også hjælpe. Fødevarer såsom fed fisk, grønne bladgrøntsager, frugter med et lavt glykæmisk indeks - såsom bær, tomater, olivenolie, grøn te, økologiske sojabønner, mørk chokolade, granatæble, nødder og frø, hvidløg og endda rødvin - kan alle hjælpe holde kolesterolniveauet under kontrol.

Læs også: Har du gigt? Kæmp med disse 6 fødevarer

Du kan også spørge lægen kl om en sund livsstil for mennesker med gigt og højt kolesteroltal. Tage smartphone -mu og udnyt chatfunktionen på at diskutere ethvert sundhedsemne. Nemt er det ikke? Hvad venter du på, skynd dig Hent Ansøgning Hej c nu!

Reference:
Lev stærkt. Tilgået 2020. Forbindelse mellem urinsyre og kolesterol.
Healthline. Hentet 2020. Hvad er årsagen til gigt.
OS. Medicinsk bibliotek. Tilgået 2020. Interaktion mellem serumurinsyre og triglycerider i relation til blodtryk.