Kend 6 årsager til opsvulmet tandkød, her er årsagen

Jakarta – Har du nogensinde oplevet hævede tandkød, der er ved at gnave? Ud over at forårsage ulidelig smerte, kan denne tilstand også gøre det svært at spise, tale og sove. Hvad er egentlig årsagen til dette orale problem?

Hævede tandkød kan skyldes mange ting. Startende fra infektioner, ernæringsmæssige mangler, til visse sygdomme i mund og tænder. Vil du vide, hvad der forårsager det? Kom nu, se følgende diskussion!

Læs også: 5 tips til behandling af hævet tandkød på den naturlige måde

Forskellige årsager til hævede tandkød med pus

Som forklaret tidligere, er der mange ting, der kan forårsage hævede tandkød med pus. Her er nogle af dem:

  1. Dårlig mund- og tandhygiejne

Mund- og tandhygiejne skal vedligeholdes ordentligt. Ellers vil plak opbygges. Over tid kan pladen hærde og blive til tandsten. Tja, tandsten er det, der udløser betændelse i tandkødet og andre tandstøttende væv (parodontitis).

Hvis den ikke behandles med det samme, kan paradentose gøre tandkødet inficeret af en paradentose byld. Som et resultat bliver tandkødet hævet, stivner og føles meget smertefuldt.

  1. Infektion

Svampe eller vira, der forårsager infektioner i tungen og munden, der potentielt kan forårsage hævede tandkød med pus. Den mest almindelige type infektion er gingivostomatitis eller trøske i tandkødet og munden. Denne tilstand kan forårsage hævelse af tandkødet til pus, hvis den ikke behandles.

  1. Ernæringsmæssig mangel

Problemet med hævede tandkød er også relateret til ernæringsmæssige mangler, især vitamin B og C. Dette skyldes, at disse to vitaminer spiller en vigtig rolle i at opretholde sunde tandkød og tænder. Hvis kroppen mangler vitamin B og C, vil risikoen for hævede tandkød stige.

Læs også: Hævede tandkød hos børn, dette er det rigtige tidspunkt at gå til lægen

  1. Gingivitis

Betændelse i tandkødet eller dets medicinske navn er tandkødsbetændelse. Denne tilstand kan også være årsag til hævede tandkød med pus. Årsagen til denne tilstand er generelt opbygning af plak på tænderne. Urenset plak kan irritere tandkødet. Dette øger risikoen for, at tandkødet bliver inficeret.

  1. Visdomstænder voksende tilt

Tilstedeværelsen af ​​visdomstænder kan være et problem for nogle mennesker. Hvis visdomstænderne vokser sidelæns, bliver tandkødet blottet, og bakterier er mere modtagelige for at trænge ind. Dette kan øge risikoen for infektion og hævede tandkød med pus.

  1. Svagt immunsystem

Tandkød, der oplever hævelse og pus, er også mere modtagelige for at blive oplevet af mennesker, der har et svagt immunsystem. For eksempel hos personer, der gennemgår kemoterapiprocedurer, bruger steroidmedicin eller lider af visse sygdomme, såsom diabetes.

Læs også: 5 effektive måder at fjerne tandplak på

Hvordan forebygger man?

Sådan undgår du hævede tandkød med pus, så er der flere forebyggende indsatser, der kan gøres, nemlig:

  • Hold dine tænder og mund rene ved at børste dine tænder mindst to gange om dagen. Rens desuden også tænderne med tandtråd.
  • Reducer forbruget af søde og klæbrige fødevarer, der kan øge risikoen for huller.
  • Drik nok vand, især efter at have spist. Denne vane kan hjælpe med at rense madrester fra tænderne.
  • Undgå at ryge, fordi stoffet i det kan udløse mange sygdomme, herunder tand- og tandkødssygdomme.
  • Tjek med tandlægen regelmæssigt eller mindst hver sjette måned. Dette kan gøre, at problemer med mund og tænder hurtigt opdages, før de bliver værre.

Vær opmærksom på, at når der dannes pus i hævede tandkød, betyder det, at skaderne eller problemerne i mundhulen er alvorlige nok. Så det er bedst at tale med lægen med det samme på appen hvis du oplever hævede tandkød, før de bliver alvorlige og gnagende.

Reference:
NHS UK. Tilgået i 2021. Gum Disease.
Healthline. Tilgået i 2021. Hævede tandkød: Mulige årsager og behandlinger.
WebMD. Tilgået 2021. Grundlæggende om tandkødsproblemer: ømme, hævede og blødende tandkød.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2021. Hvad skal du vide om tandbylder?