Brystcyster kan være begyndelsen på ondartet kræft

, Jakarta - Regelmæssig brystundersøgelse er meget vigtig for kvinder at opdage, hvis der er usædvanlige ændringer i brysterne, såsom forekomsten af ​​klumper. En klump i brystet er ikke altid et tegn på kræft, men det kan være en brystcyste. Selvom de er godartede, skal brystcyster stadig tjekkes. Årsagen til, at brystcyster kan være begyndelsen på forekomsten af ​​ondartet kræft. Kom nu, se mere forklaring her.

Hvad er brystcyster?

Brystcyste el brystcyste er en væskefyldt klump i brystet, der normalt ikke er kræftfremkaldende (godartet). En kvinde kan have en eller flere brystcyster på én gang, og det kan forekomme i et eller begge bryster. Brystcyster mærkes ofte, som vindruer eller en ballon fyldt med vand, men nogle gange kan disse klumper også føles faste.

Brystcyster opstår oftest hos kvinder, der ikke er kommet i overgangsalderen, altså mellem 35-50 år. Imidlertid kan brystcyster forekomme hos kvinder i alle aldre. Disse klumper kan også forekomme hos postmenopausale kvinder, der tager hormonbehandling.

Baseret på deres størrelse kan brystcyster opdeles i to kategorier, nemlig:

  • Mikrocyste. Brystcyster i mikrostørrelse, for små til at føles. Disse cyster kan dog påvises ved at udføre billeddiagnostiske tests, såsom mammografi eller ultralyd.

  • makrocyste. Brystcyster i makrostørrelse er store nok til at føles. Den er omkring 2,5-5 centimeter i diameter. Disse store brystcyster kan trykke på det omgivende brystvæv og forårsage smerte eller ubehag i brystet.

Læs også: Bliv ikke forvirret, dette er definitionen af ​​brystcyster og tumorer

Årsager til brystcyster

Eksperter ved ikke med sikkerhed, hvad der forårsager brystcyster til at dukke op. Men denne klump i brystet dannes på grund af en ophobning af væske i brystkirtlerne.

Derudover er hormonelle ændringer hos kvinder, der opstår under månedlig menstruation, også ofte forbundet med udseendet af brystcyster. Nogle beviser tyder også på, at overskydende østrogen i kroppen kan stimulere brystvæv og derved bidrage til dannelsen af ​​brystcyster.

Symptomer på brystcyste

Du kan genkende brystcyster ved at observere følgende tegn:

  • Bumpene er runde eller ovale i form, der er glatte og bevæger sig let med tydelige kanter.

  • Et udflåd fra brystvorten, der kan være klar, gullig eller mørkebrun i farven.

  • Smerter vises i området omkring brystklumpen, eller brystet føles ømt.

  • Størrelsen af ​​brystklumpen og smerten vil stige lige før menstruation.

Læs også: Kvinders bryster er stramme, disse 8 ting kan være årsagen

Kan brystcyster udvikle sig til kræft?

At have en brystcyste øger ikke din risiko for at udvikle brystkræft. Det er meget sjældent, at en brystcyste udvikler sig til brystkræft. Imidlertid kan cyster hindre eller komplicere processen med at opdage nye brystklumper eller andre ændringer, der kan kræve yderligere vurdering fra en læge. Derudover kan brystcyster også blive inficeret af bakterier og blive til en brystbyld.

De fleste brystcyster kræver dog ikke særlig behandling, fordi de kan hele af sig selv. I tilfælde af store og smertefulde cyster kan lægen udføre procedurer såsom finnålsaspiration for at dræne væsken i brystet, så symptomerne kan aftage.

Læs også: Sådan forebygger du brystcyster

Hvis du bemærker usædvanlige ændringer i dine bryster, skal du straks kontakte en læge. Du kan også direkte bestille tid hos en læge for at lave en undersøgelse på det sygehus du vælger via . Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2019. Brystcyste – Symptomer og årsager.