Diagnose af hepatitis med denne undersøgelse

Jakarta - Du må være bekendt med hepatitis, ikke? Hepatitis er en generel betegnelse for en sygdom, der henviser til betændelse, der opstår i leveren. Kaldes en generel betegnelse, fordi der er mange typer af hepatitis, nemlig hepatitis A, B, C, D, E og G. Generelt er denne sygdom forårsaget af en virusinfektion. Selvom det også kan være forårsaget af andre tilstande, såsom autoimmune sygdomme, drikke alkohol og tage visse stoffer.

Behandling for hepatitis vil normalt være baseret på årsagen og typen. Af denne grund er processen med at diagnosticere hepatitis vigtig for at finde ud af, hvordan det er, og hvor alvorlig tilstanden er. Diagnose af hepatitis begynder normalt med at spørge om de forskellige symptomer, der opstår, og hvordan patientens sygehistorie er. Først da foretog lægen forskellige undersøgelser for at bekræfte diagnosen.

Læs også: Fakta om hepatitis

En række kontroller, der skal bestås

Som tidligere nævnt vil lægen normalt spørge om de oplevede symptomer eller klager, før de udfører forskellige tests for at diagnosticere hepatitis. Derfor er det vigtigt at erkende, hvad symptomerne er, så lægen kan hjælpes til at konkludere, om der er mulighed for leverbetændelse eller ej. Nogle af de almindelige symptomer, der normalt opleves af mennesker med hepatitis, er:

  • Oplever influenzalignende symptomer, såsom kvalme, opkastning, feber og svaghed.
  • Bleg afføring.
  • Øjne og hud bliver gullige ( gulsot ). Dette sker på grund af øgede niveauer af bilirubin i blodet.
  • Mavepine .
  • Vægttab uden grund.
  • Urinen bliver mørk som te.
  • Mistet appetiten.

Hvis du oplever nogen af ​​disse symptomer, skal du straks Hent Ansøgning at spørge lægen igennem snak . Hvis du vil være endnu mere sikker, skal du blot bruge appen at bestille tid hos en læge på hospitalet, for at lave yderligere undersøgelse. Læger vil normalt udføre forskellige sundhedsprotokoller for at diagnosticere hepatitis med sikkerhed.

Efter at have spurgt om symptomer, vil lægen udføre en fysisk undersøgelse for at finde tegn eller abnormiteter, der viser sig hos den syge. For eksempel ved at trykke på maven for at opdage en forstørret lever og undersøge huden og øjnene for at se, om der er en gul misfarvning. Derefter vil patienten blive rådet til at gennemgå forskellige yderligere undersøgelser såsom:

1. Leverfunktionstest

Denne test udføres ved at tage en blodprøve for at kontrollere leverens ydeevne eller funktion. I denne test vil niveauerne af leverenzymer i blodet, nemlig enzymerne aspartataminotransferase og alaninaminotransferase (AST/SGOT og ALT/SGPT), blive målt. Normalt findes begge enzymer i leveren. Men hvis leveren bliver beskadiget af betændelse, vil begge enzymer blive spredt i blodet, så niveauerne stiger. Men husk på, at leverfunktionstests ikke kun er specifikke for at bestemme årsagen til hepatitis.

Læs også: Sådan overføres hepatitis til kroppen

2. Hepatitisvirus antistoftest

Denne test har til formål at bestemme tilstedeværelsen af ​​antistoffer, der er specifikke for HAV-, HBV- og HCV-virus. Når en person er udsat for akut hepatitis, vil kroppen normalt danne specifikke antistoffer for at ødelægge den virus, der angriber kroppen. Derefter kan antistoffer dannes et par uger efter, at en person er inficeret med hepatitisvirus.

Antistoffer, der kan påvises hos mennesker med akut hepatitis, er:

  • Antistoffer mod hepatitis A (anti-HAV).
  • Antistoffer mod kernematerialet af hepatitis B-virus (anti-HBc).
  • Antistoffer mod overfladematerialet af hepatitis B-virus (anti-HB'er).
  • Antistoffer mod hepatitis B virus genetisk materiale (anti-HBe).
  • Antistoffer mod hepatitis C-virus (anti-HCV).
  • 2. Test for protein og virus genetisk materiale

Hos mennesker med kronisk hepatitis kan antistoffer og kroppens immunsystem ikke ødelægge virussen, så virussen vil fortsætte med at vokse og frigives fra leverceller til blodet. Tilstedeværelsen af ​​virussen i blodet kan påvises ved at teste for specifikke antigener og viralt genetisk materiale, nemlig:

  • Hepatitis B virus overfladeantigen (HBsAg).
  • Hepatitis B virus genetisk materiale antigen (HBeAg).
  • Hepatitis B virus DNA (HBV DNA).
  • Hepatitis C virus RNA (HCV RNA).

Læs også: A, B, C, D eller E, hvilken er den mest alvorlige type hepatitis?

3. Abdominal ultralyd

Ved at bruge lydbølger kan abdominal ultralyd opdage abnormiteter i leveren, såsom skader, forstørrelse eller levertumorer. Derudover kan abdominal ultralyd også opdage tilstedeværelsen af ​​væske i bughulen og abnormiteter i galdeblæren.

4. Leverbiopsi

I proceduren vil en prøve af levervæv blive taget og derefter observeret ved hjælp af et mikroskop. Gennem en leverbiopsi kan lægen fastslå årsagen til den skade, der opstår i leveren.

Reference:
Verdens Sundhedsorganisation. Tilgået 2020. Hvad er hepatitis?
NHS Choices UK. Tilgået 2020. Hepatitis.
Healthline. Tilgået 2020. Hepatitis.